5 nasvetov, kako poskrbeti za zdrava stopala

Stopala nas nosijo po svetu in ves čas stojimo na njih. Žal pa jim posvečamo premalo pozornosti in jih kar nekoliko zanemarjamo. V nadaljevanju si preberite kratke in uporabne nasvete, kako poskrbeti za zdrava stopala.

  1. Pravilna obutev

Včasih se nam zdi, da smo opravili dober nakup in domov odšli z novim parom udobnih čevljev. Vendar se rado zgodi, da nas te isti čevlji po pol ure hoje v njih krepko razočarajo. Prvo pravilo, ki ga velja upoštevati je, da čevlje kupujemo zvečer ali po pol ure hoje. Naša stopala se namreč spreminjajo iz minute v minuto, tako kot naše celotno telo. Zjutraj, ko se zbudimo in smo sveži in spočiti, so naša stopala manjša, kot takrat, ko hodimo in se naše noge segrejejo. Če zjutraj in zvečer obujemo iste čevlje, je občutek precej drugačen. Zato vam odsvetujemo kupovanje čevljev, kadar so vaša stopala še povsem spočita. Obenem je izredno pomembno, da kupujete obutev, ki je udobna in kvalitetna. Tako namreč preprečite nastanek nezaželjenih žuljev in kurjih očes.

  1. Hodite bosi

Seveda ne morete kar povsod hoditi bosi. Vendar je za zdrava stopala izredno pomembno, da jim dovolite pristen stik s podlago. Kadarkoli imate možnost, da se bosi sprehodie čez kamenčke, travo, zemljo ali drugo naravno površino, seuzujte čevlje in osvobodite svoja stopala. Bosonogo hojo po neravni površini kot so kamni, svetujejo tudi pri težavah s platvusom, ki je pogost pri otrocih. Med tovrstno hojo se namreč stopalni lok lepše oblikuje in postavi v pravilen položaj.

  1. Čas za obisk pedikure

Pedikura ni le razvajanje ali nekaj, kar bi si privoščili vsake toliko. Pedikura je osnovna nega vaših stopal. Le redko kdo se ne srečuje s suho in razpokano kožo na petah in včasih tudi na blazinicah stopal. Seveda si noge lahko zbrusimo tudi doma, vendar bo pedikerka zagotovo bolje opravila to nalogo. Morda se vam suhe pete ne zdijo nič takega, vendar odvečna in odmrla koža kmalu začne povzročati bolečine. Obisk pedikure je skoraj obvezen tudi za tiste, ki trpite za vraščenimi nohti, težavami s kurjimi očesi in drugimi nevšečnostmi. Marsikdo si doma narobe pristriže nohte, kar vodi do vraščanja. Medicinska pedikura bo poskrbela, da se bodo tovrstne težave prenehale. Poskrbite za svoja stopala in jih prepustite profesionalnemu negovanju. Za strokovno in odlično pedikuro bodo poskrbeli:

  1. Telovadba za zdrava stopala

Večji del dneva presedimo za pisarniško mizo. Dolgotrajno sedenje zmanjšuje prekrvavitev naših nog, kar vodi do težkih in utrujenih stopal. Tako kot naše telo potrebuje gibanje, tudi naša stopala potrebujejo telovadbo. Čez dan večkrat zaokrožite z gležnji, pomigajte s prsti na nogah in prebudite svoja stopala. Ko čakate v vrsti ali na zeleno luč na semaforju, se za nekaj trenutkov postavite na prste in s tem še dodatno stimulirajte svoja stopala. Jutranje prebujanje naj se začne pri stopalih. Z jutranjim vrtenjem gležnjev boste prebudili celotno telo, ne le stopal. Predlagamo vam, da si zjutraj, preden vstanete s postelje, vzamete minuto časa in prebudite svoja stopala. Z gležnji nekajkrat zaokrožite v obe smeri, pomigajte s prsti in jih razprite v »pahljačo«. Ta krog ponovite trikrat in vaša stopala bodo popolnoma prebujena in pripravljena na nov dan.

  1. Masaža in refleksoterapija stopal

Refleksoterapija izhaja iz predpostavke, da so naša stopala naše telo v malem. Na naših stopalih so točke za vse organe našega telesa. Refleksoterapija je terapevtska metoda, ki s pritiskanjem na posamezne cone stopala sprosti in harmonizira celotno telo. Naša stopala so zaradi pomanjkanja masaže velikokrat zakrčena in premalo prožna. Refleksoterapija in masaža stopal imata več pozitivnih učinkov. Zadovoljna ne bodo le vaša stopala, temveč tudi celotno vaše telo. Kratka masaža stopal je priporočljiva vsak večer pred spanjem. Vseeno pa je dobro obiskati strokovno usposobljene maserje, ki bodo poskrbeli za zdravje vaših stopal. Več o refleksoterapiji si lahko preberete TUKAJ. Za visoko kvalitetno masažo vaših stopal bodo poskrbeli: