Varna uporaba solarija

tanning bed
Uporaba solarijev se je v zadnjih letih močno povečala, postala pa je tudi precej bolj cenovno dostopna. Kljub vsemu pa se še vedno pojavljajo skeptiki, ki so prepričani, da lahko tovrstni način pridobivanja zagorele kože povzroči negativne posledice. Koliko resnice je v tem? Ob zmerni uporabi in upoštevanju navodil lahko solarij pravzaprav izredno pozitivno vpliva na vaše zdravje – pospešuje razvijanje imunskih celic (in s tem zmanjšuje tveganje za nastanek kožnih bolezni), umirja srčni utrip, zmanjšuje raven holesterola v krvi … Tudi vse več dermatologov priznava, da je lahko premišljena uporaba solarija (do 20 ur v eni sezoni) v resnici koristna.

koža

Različni tipi kože
Pred obiskom solarija morate ugotoviti, kateri je vaš kožni tip, čemur lahko nato prilagodite načrt uporabe solarija (pogostost obiskov, trajanje enega cikla …). Okvirno lahko tipe kože razdelimo v 4 večje skupine. Za prvo skupino je značilna zelo svetla polt, neredko posuta s pegicami, ki hitro pordeči, običajno v kombinaciji s svetlimi/rdečimi lasmi. V drugo skupino prav tako spadajo tisti s svetlo poltjo, a nekoliko manj občutljivo, lasje so temno blond ali svetlo rjavi. Tretji tip kože zajema ljudi z rjavo poltjo, ki relativno hitro porjavi ob izpostavitvi sončnim žarkom, značilni so rjavi lasje. Četrti tip kože velja za najmanj občutljivega, polt je temna, lasje pa so temno rjavi ali celo črni. Posebej previdni morate tako biti predvsem tisti, ki spadate v prvo ali drugo skupino Če sami niste uspeli določiti svojega kožnega tipa, vam bodo z nasveti gotovo pomagali v izbranem sončnem studiu.

 

solarij

Nasveti za varno uporabo solarija
V solarij se odpravite brez ličil, prav tako pa na svojo kožo ne nanašajte deodoranta. Uporabite zaščitno kremo, ki jo lahko dobite v praktično vsakem kvalitetnem sončnem studiu. Izredno pomembna je tudi čistoča, zato se prepričajte, da je solarij dobro očiščen. Po koncu sončenja kožo zmasirajte z vlažilnim mlekom, ne pozabite pa niti na dovolj tekočine. Posamezni obiski naj bodo sprva krajši, postopoma pa lahko trajanje ciklov podaljšujete. Ob upoštevanju vseh navodil vas letošnje obdobje kopalk zagotovo ne bo spravilo v nelagodno situacijo. Uživajte v svojem telesu!

Z Vodnikom doživetij SelectBoxa do nakupa darilnega paketa:

Masaža in wellnes (Sončenje v solariju – velja za eno osebo)