Vse, kar potrebujete vedeti o savnanju

Savnanje je ena izmed prvovrstnih sprostitev, ki bi so jo zaradi njenih blagodejnih učinkov na telo in duha, enkrat tedensko moral privoščiti prav vsak. Med drugim je obisk savne odličen način za boj proti spomladanski utrujenosti!
Da bi čimbolj izkoristili pozitivne učinke savne, vam v nadaljevanju predstavimo nekaj napotkov, ki jih je dobro upoštevati. V ponudbi SelectBox pa preverite najlepše wellness centre, ki med drugim ponujajo tudi vstop v čudoviti svet savn.

Savnanje pripomore k sprostitvi celega telesa saj pomaga zmanjšati napetost v mišicah in na tak način deluje tudi antistresno. Pri tovrstnem tretmaju smo izpostavljeni višjim temperaturam kot običajno, zato se bolj znojimo in s tem iz našega telesa izločamo več toksinov, kar pripomore k razstrupljanju našega telesa. Pregretje telesa poveča imunsko odpornost, kar je še posebej pomembno v času virusov in prehladov. Savnanje blagodejno vpliva tudi na našo kožo, saj izboljša njeno prekrvavitev. Koža bo po savnanju videti bolj gladka in zdrava, z manj kožnimi nepravilnostmi. Pristaši savnanja poročajo celo o tem, da imajo po njem več energije in boljši spanec.

Katera vrsta savne je primerna za vas?

V finski savni temperatura lahko seže vse do 100 stopinj Celzija, relativna vlažnost zraka pa ne preseže 30%. Visoka temperatura in nizka vlaga pomagata pri tem, da se telo res dobro preznoji, kar pozitivno vpliva na intenzivno razstrupljanje telesa. Turška savna ima nižjo temperaturo kot finska, je pa tudi bolj vlažna. V Turški savni se temperatura giba okrog 40 stopinj Celzija, relativna vlažnost zraka pa je nekje med 50 in 60%. Parna kopel, kot ji pravijo, pomaga odpreti pore in s tem pripomore k naravnemu čiščenju kože, ki postane nežna in gladka, visoka vlažnost pa blagodejno vpliva na dihala. Infra rdeča savna pa za razliko od finske in turške telo ogreva od znotraj navzven. Posebej priporočljiva je za začetnike v savnanju, ker ni tako zelo vroča, niti vlažna kot prej omenjeni savni. Infra rdeča savna prispeva k zmanjšanju bolečin v mišicah in sklepih in je izjemno priporočljiva za razstrupljanje, saj naj bi v primerjavi z drugimi vrstami savn omogočila do kar sedemkrat večje izločanje toksinov iz telesa.

Pred vstopom v savno

Pomembno je, da se pred vstopom v savno oprhate in s tem s kože odstranite škodljive snovi, ki otežujejo potenje. Prav tako je potrebno, da v savno vstopite popolnoma suhi, saj se le suho telo dobro poti. Do dve uri pred savnanjem ni priporočljivo jesti ali uživati alkohola. Naša telesa so različna, zato svoje telo opazujte in v primeru, da občutite, da je bilo dovolj, savno zapustite. Nato je čas za postopno ohlajanje – najprej lahko posedite v počivališču na sobni temperaturi, po tem pa se je vedno priporočljivo oprhati. Priporočljivo je, da med savnanjem dovolj pijete in zaužijete kakšen košček sadja, da nadomestiti izgubljen kalcij. Obisk savne se odsvetuje ljudem, ki imajo težave z visokim krvnim pritiskom, srčne motnje, epilepsijo ali so telesno izčrpani in dehidrirani.

Priporočila po savnanju

Če lahko izbirate, pričnite s savnanjem v infrardeči ali turški savni, pri čemer vedno upoštevajte navodila o tem, koliko minut lahko ostanete v savni. V savni mirujte in dihajte čim bolj enakomerno.  Sicer pa naj bi bilo savnanje varno za vse zdrave ljudi, tudi za nosečnice in otroke, vendar je zanje priporočljivo, da obiskujejo savne z nižjimi temperaturami in da v njih ostajajo krajši čas.

Sedaj, ko poznamo pravila savnanja, vas vabimo, da se odidete savnat sami, z vašo najboljšo prijateljico, mamo ali partnerjem. Spodaj vam predstavljamo pet Selectbox paketov, ki ponujajo savnanje in še kaj več – preverite spodaj!

Regeneracijska hiša Vida se nahaja v osrčju Lendave in ponuja zasebni najem infra rdeče savne in finske savne ter masažne kopeli in solne terapije.

Wellness Kamp Menina, ki se nahaja ob zeleni Savinji ponuja zasebni najem eko-spa prostora, kjer se boste lahko sprostili v savnah in jacuzzyju.

Ornament Spa center v Dvorcu Gregorčič v kraju Šmarješke Toplice je zasebni wellness, v katerem se boste lahko sprostili v masažni kadi, infrardeči in finski savni.

Sense Wellness Club na vrhu hotela Union ponuja turško, finsko in bio savno, gostje pa se lahko razvajajo še ob tajskih ali havajskih masažah, pilingih telesa, negi obraza in v velikem penthouse bazenu!

Wellness Hiša Ančka ponuja prostor za razvajanje v katerem se nahajajo: finska savna, infra rdeča savna, profesionalni whirpool bazen in vodna postelja.

Besedilo: Rebeka Šinkovec

SelectBox je prava oaza adrenalinskih doživetij, wellness tretmajev, gurmanskih doživetij, luksuznih kratkih počitnic in še mnogo drugega. Zakaj je SelectBox drugačen od drugih daril? – Zaradi načina darovanja! Z darilnim paketom SelectBox obdarovancu podarite nepozabno doživetje po njihovi lastni izbiri. Svobodno lahko izbirajo med pestrim naborom kar 2200 doživetji, zato je SelectBox darilni paket, s katerim zagotovo ne boste zgrešili. Oglejte si pestro ponudbo, ki zajema 30 različnih darilnih paketov in opazujte navdušenje svojih obdarovancev!