Pokljuka, idilična destinacija za vse letne čase

Ste vedeli, da na Pokljuki rastejo smreke, ki imajo tako visoko resonančni les, da iz njega izdelujejo najboljše svetovne violine? To obsežno planoto v Julijskih Alpah, ki očara obiskovalce skozi vse letne čase, prekrivajo predvsem smrekovi gozdovi, ki se razraščajo med 1.000 in 1.500 metri nadmorske višine.

Naravna lepota Pokljuke in širok nabor rekreacijskih možnosti skozi vse leto privabljajo ljubitelje neokrnjene gorske narave in mnogih športov v naravi.

Jesenska paleta barv: Obiščite planšarsko planino Zajamniki 

Macesni in listavci zelenim smrekam dodajo čudovite odtenke rjave, oranžne in zlate, v podrasti pa se pojavijo gobe, zaradi česar so jesenski pohodi prav posebno doživetje, priporočamo vam izlet na Zajamnike – planšarsko planino nad Pokljuko.

Ta je znana po svoji slikoviti pastirski naselbini. Ponaša se s čudovito panoramo Julijskih Alp s Triglavom in delčkom Bohinjskega jezera. Najlepši razgled lahko ujamete pri zadnji, nekoliko višje postavljeni pastirski koči. Dostop do Zajamnikov je precej enostaven, saj večinoma poteka po ravnem terenu z nekaj blagimi vzponi. Pot je odlična za družine z majhnimi otroki, ki bodo zagotovo navdušeni nad pastirskimi hišicami.

Zima na Pokljuki: Izhodišče za turno smučanje in tek na smučeh

Ko zima prekrije planoto s snežno odejo, postane Pokljuka priljubljen kraj za zimske športe. Biatlonsko središče je že vrsto let dom tekem svetovnega pokala v biatlonu. Obiskovalci se lahko preizkusijo v smučarskem teku ali pa se odpravijo na turne smučarske in deskarske izlete. Med manj zahtevnimi turami na tem področju so najbolj priljubljene Rodica, vrhovi okrog Pokljuke in nekatere ture na Komni. Te poti, ob ustreznem vodenju in pogojih, zahtevajo le osnovne smučarske spretnosti. Po drugi strani pa so nekatere poti zelo zahtevne. V Bohinjskih gorah je najboljša smuka vsekakor na Rodici.

Na Pokljuki  najdete tudi najbolj znano in najdaljšo pot za turno smučanje v Julijskih Alpah, ki vodi s Kanjavca v Staro Fužino in meri 15 kilometrov ter vključuje 2000 metrov višinske razlike.

Pomlad in prebujanje: Ena najlepših makadamskih poti za kolesarjenje

Ko se sneg umakne pomladi, se narava na Pokljuki prebudi v neverjetni paleti naravnih barvnih odtenkov. Ta visoka kraška planota je s svojo nadmorsko višino, svežim in čistim zrakom ter energetskimi točkami idealen kraj za pohodnike, ki se lahko sprehajajo skozi gozdove, polne cvetočih alpskih rož, ali pa se povzpnejo na bližnje gorske vrhove.

Za ljubitelje kolesarjenja je na voljo več kolesarskih poti, ki vodijo skozi čudovite gozdove. Eno najlepših makadamskih poti daleč naokoli predstavlja čudovit kolesarski krog z začetkom na Rudnem polju. Ta je v zimskem času prizorišče tekmovanj svetovnega pokala v biatlonu in priljubljeno mesto za smučarski tek, poleti pa izhodišče za vzpon na Triglav in druge vrhove v Julijcih. Pot vas bo vodila po gozdnih cestah med pravljičnimi pokljuškimi gozdovi, preko gorskih planin s čudovitimi razgledi na Julijske Alpe in Triglav.

Poletje v osrčju Alp: Ogled posebnega ekosistema šotnega barja tudi za najmlajše

Poleti Pokljuka ponuja ohladitev v senci njenih gozdov. Planota postane izhodišče za vzpone na nekatere od najlepših slovenskih gorskih vrhov, vključno s Triglavom. Mnogi pravijo, da je pot iz Pokljuke najlažja pot na Triglav.

Še ena posebnost so šotna barja. Pokljuka je izjemno pomembna zaradi visokih šotnih barij, ki jih tako daleč na jugu najdemo v Evropi le tukaj. Barja na območju Pokljuke so izpostavljena dokaj intenzivnemu vplivu človeka. Žrtvovanje enega barja v izobraževalne namene je cena za ohranitev ostalih, pravijo na Pokljuki. Učna pot se vije okrog enega od barij, ki se nahaja v središču počitniškega naselja. Med hojo po tej poti se lahko obiskovalci seznanijo z značilnostmi in vrednostjo šotnih barij, ki so med najpomembnejšimi naravnimi območji v Evropi. Informativne table na poti ponujajo vpogled v floro in favno barja, predstavijo Pokljuko v sedanjosti in zgodovini, osnovne lastnosti barja ter vpliv človeka na to območje.

Če torej iščete destinacijo, ki vam nudi aktivnosti in doživetja skozi vse leto, ste jo ravnokar našli. Pokljuka nudi vse: od zimskih radosti, preko pomladnega prebujanja narave, poletnih pohodov in jesenskih barvitih prizorov.

Sestradani? 

Ker se boste s pohajkovanja po Pokljuki vrnili izstradani, vam priporočamo obsežno pozno kosilo ali večerjo v kateri izmed vrhunskih restavracij v Lescah ali Radovljici.

Če si zaželite preproste, a odlične domače kuhinje se ustavite v gostilni in pizzeriji Laščan v Lescah. Nudijo več vrst odličnih testenin, rižot, resnično pregrešnih sladic, hobotnic in pizz iz krušne peči, florentinca, lignje, celo paleto solatnih krožnikov in mnogo drugih specialitet.

V kolikor pa si želite izkusiti kuharske mojstrovine izpod rok chefa Uroša Štefelina, katerega je kulinarični vodnik Michelin nagradil z večkrtanimi Michelinovimi zvezdicami, potem obiščite Hišo Linhart v Radovljici.

Kje prespati na Pokljuki

Če razmišljate, da bi na Pokljuki uživali več kot zgolj en dan vas vabimo, da prespite kar tam. V zaselku Goreljek vas namreč pričakuje Hotel Pokljuka, ki ponuja družinam prijazne prostore za prijetno skupno preživljanje časa, okolica pa neskončne možnosti za raziskovanje narave. V hotelu sta na voljo finska in infrardeča savna ter mini fitnes. Večnamenski prostor deluje kot seminarska dvorana in telovadnica, poleg tega pa je na voljo tudi igralnica za otroke. Gostom je na voljo izposoja opreme za smučanje, tek na smučeh, sani in gorska kolesa.

Sedaj imate več kot dovolj razlogov za obisk Pokljuke in dovolj predlogov za preživljanje prostega časa. Če je le možno, si vzemite dan ali dva in preživite na Gorenjskem čudovit jesenski vikend.