Tri najlepše kolesarske poti Slovenije

Nova kolesarska sezona je tu. Za vse, ki potrebujete kanček motivacije, vam predstavljamo tri najbolj obiskane in zares legendarne kolesarske poti, ki ponujajo neverjetno naravno kuliso in mnoge zanimivosti ob poti, kjer se je vredno ustaviti. Četudi ste zapriseženi kolesarski navdušenec, morda vsaj ene ali celo dveh še niste preizkusili, saj se nahajajo na različnih delih Slovenije.

Pričeli bomo na najbolj znani kolesarski poti na Gorenjskem, nato se odpravimo na Primorsko in zaključimo na Pohorju.

Kolesarska pot Jureta Robiča na Gorenjskem

Kolesarska pot Jureta Robiča, uradno označena z oznako D-2, se razteza od Jesenic do mejnega prehoda v Ratečah, meri približno 28 kilometrov in je najdaljša ter najbolj znana kolesarska pot na Gorenjskem. Poteka po bivši železniški progi, ukinjeni leta 1966, kar kolesarjem omogoča, da uživajo v blagem vzponu skozi proti Kranjski gori in premagajo 255 višinskih metrov. Pot nudi čudovite razglede na dolino in okoliško naravo, ob njej pa so urejena počivališča z možnostjo osvežitve.

Začetek poti je pri Slovenskem planinskem muzeju, od koder kolesarji nadaljujejo proti vasi Dovje in Mojstrani, mimo parka Triglavski gaj, preko reke Sava Dolinka, vse do asfaltirane kolesarske poti D-2. Pot vodi mimo Wi-Fi točke in postajališča Sonček proti Kranjski Gori, preko treh mostov čez Savo Dolinko, in ponuja več manjših počivališč.

Po obisku Kranjske Gore pot vodi v smeri Rateč, kjer se kolesarska steza razširi in počasi vzpenja, vodi mimo smučišč in prizorišča za svetovni pokal v alpskem smučanju ter ponuja možnost obiska Zelencev. V Ratečah se pot nadaljuje proti Italiji, s možnostjo obiska Belopeških jezer, ali pa vodi do Nordijskega centra Planica, z znamenitim skakalnim delom in tekaškimi progami. Toplo vam priporočamo vzpon do Belopeških jezer, navkljub nekoliko bolj težavnem klancu je razgled na jezera in gore v ozadju izjemen. Trasa je primerna tudi za manj pripravljene kolesarje in jo je mogoče prevoziti tako s cestnim, »gravel«, pa tudi gorskim ali celo otroškim kolesom.

Priporočamo, da na poti vsaj enkrat prespite. v Gozdu Martuljek boste našli ponudbo Hotela Špik, kjer si lahko od kolesarjenja opomorete v bazenskem kompleksu. Noge vam bodo hvaležne, predvsem naslednji dan. Za malo bolj butično izkušnjo lahko prenočite tudi v Triangel boutique Hotelu.

Primorska Parenzana

Sledi legendarna Porečanka, Parenzana oz. Istrijanka, kakor želite. Najbolj pogosto se ta trasa poimenuje kot Parenzana. Vsekakor pot, ki v mnogih delih ni primerna za cestna kolesa. Ta 123 kilometrov dolga trasa, ki se vije od italijanskih Milj preko slovenske Istre do Poreča, je namreč makadamski raj, ki kolesarjem ponuja edinstveno mešanico naravnih lepot, zgodovine in tehničnih izzivov.

Trasa Parenzane, z najvišjo točko pri 293 metrih nadmorske višine in skupno 604 krivinami, je tehnično zanimiva, priporočljive so gume širše od 40 milimetrov, ki omogočajo boljši oprijem in udobje na makadamskih odsekih.

Če se boste odločili za prečkanje celotne dolžine Parenzane je najbolje, da vas nekdo pričaka v Poreču. 130 kilometrov »gravlanja« je lahko izčrpavajoče, a hkrati nadvse zadovoljivo. Vrnitev nazaj do izhodišča v Miljah lahko postane del avanture, če ste pripravljeni na dodatnih 80 kilometrov poti, ali pa se odločite za udobnejši prevoz nazaj, kar omogoča čas za refleksijo o prevoženi avanturi.

Verjetno boste pot začeli na slovenski ali celo še italijanski obali. Ker gre za fizično zahtevno pot, ki jo je zelo težko opraviti v obe smeri, vam priporočamo, da prespite v apartmajih Villa Stapo v Umagu, še boljši dnevni destinaciji pa sta Buzet in Motovun. Hotel Fontana v središču mesta Buzet ponuja izvrstne istrske specialitete ter odlična vina, na voljo so tudi posebni wellness tretmaji. Če boste prikolesarili vse do Motovuna vam bodo noge neskončno hvaležne razvajanja v bazenu Hotela Kaštel. Sam hotel se nahaja v senci stoletnih kostanjev v srednjeveškem mestnem jedru. Izjemna lokacija za počitek, toplo jo priporočamo!

Pohorska kolesarska transverzala

Pohorska kolesarska transverzala je edinstveno doživetje za vse ljubitelje gorskega kolesarjenja, ki iščejo pustolovščino med raziskovanjem neokrnjene narave in kulturnih znamenitosti Pohorja. S svojimi 75 kilometri dolžine poteka po slemenih Pohorja in povezuje vzhodni del s zahodnim, ponuja pa raznoliko kolesarsko izkušnjo, ki je dostopna tako izkušenim kolesarjem kot tudi rekreativcem.

Pot je v celoti označena z znakom PT (Pohorska transverzala) in je dostopna v obe smeri, kar omogoča fleksibilnost pri načrtovanju izleta. Začne se lahko na vzhodni strani Pohorja pri zgornji postaji vzpenjače, ki je dostopna iz Maribora, ali na zahodni strani pri Koči pod Kremžarjevim vrhom, ki predstavlja koroško stran Pohorja. Ta raznolikost omogoča kolesarjem, da izberejo svojo začetno točko glede na svojo lokacijo ali preferenco glede smeri vožnje.

Za najboljšo izkušnjo na Pohorski kolesarski transverzali je priporočljivo, da se na pot odpravite primerno opremljeni. Poleg osnovne kolesarske opreme ne pozabite na čelado, rezervno zračnico, dovolj vode in hrane ter primerna oblačila, saj se vreme na Pohorju lahko hitro spremeni. Prav tako je pomembno, da spoštujete naravo in se držite označenih poti, da ohranite okolje za prihodnje generacije.

Tudi na Pohorju imamo za vas sanjsko namestitev z wellness kotičkom, ki po poskrbel za revitalizacijo mišic na nogah. Wellness & SPA Hotel Bolfenk je del pohorske vasice Pohorje Village Wellness & Spa Resort, ki se nahaja na Mariborskem Pohorju. Hotel je opremljen v slogu alpske brunarice in razpolaga z dvajsetimi prostornimi nadstandardnimi sobami, ki z zasebnim balkonom nudijo čudovit razgled na okoliško pokrajino. Odločite se lahko tudi za Forest Apartments Videc, ki ponuja sproščujoč oddih v osrčju neokrnjene narave.

Upamo, da smo vas vsaj malce motivirali, da ob pričetku letošnje sezone odkrijete novo, morda celo bodočo najljubšo, kolesarsko traso v Sloveniji. Vse tri predstavljene so si precej različne, zato smo prepričani, da boste našli pravo zase. Uživajte in pazite nase!