Reportaža – raziskujemo Gorenjsko s SelectBoxom

Gorenjsko poznamo predvsem po čudoviti naravi, ki pustolovskim dušam ponuja možnosti vedno novega raziskovanja in umika v tišino gora. Pa vendarle ta del Slovenije ponuja mnogo več kot zgolj tihe vasice in zelena pobočja. Podali smo se na malce drugačno raziskovanje Gorenjske, za okus delčka skrivnosti, ki jih ponuja, pa smo vam pripravili reportažo.

Ker so, kot pravi slovenski rek, vse dobre stvari tri, smo preizkusili tri različne vidike Gorenjske – vrhunsko kulinariko, lepotno razvajanje ter adrenalinski podvig. Osnova vseh so seveda naravne danosti teh krajev, brez katerih ne bi bilo kakovostnih živil, zdravilne vode in pobočij, ki omogočajo športna udejstvovanja. Naj vam torej del doživetja predamo v spodnjem zapisu. Če pa vas zamika, da bi se še sami podali po poteh raziskovanja, najdete vse tri spodaj predstavljene ponudnike v darilnih paketih SelectBox, s katerimi lahko obdarujete sebe in svoje bližnje.

Radovljica – mesto rož in kulinarike

Srednjeveško mestece vam je zagotovo najbolj poznano po kulinaričnem festivalu »Okusi Radol’ce«, ki združuje najboljše restavracije in gostilne. Nič čudnega torej, da se tukaj vsako leto povečuje tudi kulinarični turizem, ki v Radovljico pripelje tako domače kot tuje goste.

Da pa ne bo pomote, Radovljica ni zgolj samo še eno srednjeveško mestece z okusno kulinariko – tukajšnja arhitektura, ki združuje secesijske vile in srednjeveško gradnjo, bo očarala ljubitelje klasične estetike. Sledi o modernem bivanju, vsaj v strogem središču mesta, praktično ne boste zaznali. Pozornemu očesu ne uidejo niti vse majhne podrobnosti, ki Radovljici dajejo prav poseben pečat. Pred stavbami se bohotijo rože in zelene lončnice, vsaka stavba pa skriva kakšno prefinjeno malenkost, vkomponirano v celotno podobo kraja. Radovljica je torej kraj predvsem za tiste, ki cenite in opazite umetniške izraze ljudi, ki so tukaj ustvarjali nekoč, ali pa danes skrbijo za čar mesta.

Vila Podvin – vrhunske predelave slovenskih jedi

Potepanje človeka vedno zlakoti. Zato je bil že skrajni čas za kosilo, podali pa smo se v eno najboljših slovenskih restavracij, Vilo Podvin. Vila za svojimi zidovi skriva mnogo zgodovinskih zgodb in nič manj kot vrhunsko kulinariko. V sprejemnici se blešči priznanje JRE – Jeunes Restaurateurs, združenje mladih gostincev, ki jih odlikujejo vrhunska kulinarika in strast do lokalnih sestavin in jedi.

A čeprav Vila Podvin velja za eno najboljših restavracij pri nas, ni prav nič snobovska – drznemo si trditi, da ravno obratno – ambient, osebje in jedi, kljub visokemu nivoju kakovosti, ostajajo prijetni, usmerjeni h gostu. Prijazen pozdrav, kratka pripoved o zgodovini vile, ali kot ji po domače rečejo »štale« in celostno oblikovana storitev, so točke, ki odlikujejo restavracijo.

Vila je preoblikovana iz nekdanje konjušnice v restavracijo in sobe, poleg tega pa je bila ravno za temi zidovi napisana prva slovenska ustava. Tradicija se je ohranila in iz osnovne zgodbe v vili še danes črpajo navdih za nadaljnje kulinarično in kulturno udejstvovanje.

In katera je tista posebnost Vile Podvin, ki navdušuje gurmanske obiskovalce? Chef Uroš Štefelin, ki s svojo ekipo ustvarja zares enkratne in zdrave obroke. Tukajšnja kulinarika v veliki meri sloni na tradicionalnih slovenskih jedeh, ki so jih kuhale generacije pred nami. Po besedah kuharja Janeza, smo pozabili, kako dobro so kuhale naše babice. In njihova naloga je, da te jedi ponovno vrnejo na krožnike, prilagojene današnjemu času, seveda.

Uroš Štefelin se drži naslednjih načel: »Človek so mora nasititi, ob tem pa poleg kulinaričnega užitka prejeti še kar se da kakovostne surovine. Pri pripravi jedi se izogibamo vsem hidrogeniranim maščobam in uporabi belega sladkorja. Čeprav na krožniku morda ni opaziti tolikšne razlike v kakovosti izbranih sestavin, je ta razlika še kako občutna v telesu.« V Vili Podvin so predani skrbno izbranim sestavinam, ki jih zvečine pridobivajo od okoliških kmetov – bližje, kot jih dobijo, bolj so zadovoljni. Za svoje goste zahtevajo zgolj najboljše, kajti domača, zdrava hrana je tista, ki poskrbi tako za slastne grižljaje kot ravnovesje v telesu.

Kuharski mojstri se zavedajo tudi dejstva, da je treba tradicionalne jedi prilagoditi modernemu človeku. Dobro namreč vemo, da danes ne moremo več jesti preveč mastne hrane, saj se je naš življenjski slog močno spremenil, v primerjavi s slogom naših prednikov. Naj vam torej predstavimo 4-hodni meni, s katerim so nas pogostili v Vili Podvin. Tovrsten meni najdete tudi v ponudbi darilnih paketov SelectBox. Miza za dva ponuja 4-hodni meni za dve osebi v Vili Podvin že za manj kot 40eur, najdete pa jo TUKAJ >>

Preizkušali smo dve vrsti menijev, mesnega in brezmesnega. Tako boste vedeli, da je poskrbljeno za vsakega gosta, ne glede na izbiro prehrambnega režima.

Predjed – gorenjski zajtrk

  • Mesna izvedba: jajčna lupina, polnjena s polento, rumenjakom, ocvirki, krompirjevo peno in dekorirana s slanino.
  • Brezmesna izvedba: jajčna lupina, polnjena s polento, rumenjakom, krompirjevo peno, bučnimi semeni in dekorirana z jurčkom.

Juha

  • Brezmesna izvedba je bila lepa kot slika in seveda ravno tako slastna: bučna juha s krompirjevo peno.
  • Mesojedci pa so lahko uživali v goveji juhi z rezanci.
  • Manjkalo ni niti domačega belega in ajdovega kruha.

Glavna jed

  • Mesna: več ur kuhana telečja krača s klasičnim pire krompirjem, repa in zelje v zavitku, krema iz kolerabe, jurčki v omaki in šalotka.
  • Ribja: File kovača, bela ribja omaka, pečena bela polenta, por in češnjev paradižnik, korenček in grah.

Sladica

Sladica je bila osvežilna in zares slastna. Čeprav smo se kosila že dodobra najedli, se za posladek vedno še najde nekaj prostora. Sladkali smo se s skutnim cmokom s pomarančo, vaniljevo kremo, drobljencem iz kokosa, čokolade in lešnika, svežimi malinami in jagodami, hišnim malinovim sladoledom in omako iz pomaranče in korenčka. Slastno!

Navdih

Vila Podvin z Urošem Štefelinom na čelu je lahko marsikomu v navdih, saj so dokazali, da lahko »stare, zaprašene in pozabljene« stvari – v njihovem primeru recepte, spremenimo v nekaj novega, vrednega, ki prinaša veselje ustvarjalcu in odjemalcu.

Bohinjski Flyer – čez strah do svobode

Stavim, da še niste leteli kot Prevc! No, zdaj lahko doživite izkušnjo skoka s smučmi. Bohinjski Flyer, ki združuje zip line (spust po jeklenici) in smučarske skoke, ne bi mogel najti boljšega kraja kot je Bohinj. Flyer se nahaja na prvi večji slovenski skakalnici, celotna ideja pa je prinesena iz Avstrije. Slovenija je konec koncev država smučarskih skokov in na to smo kot narod ponosni. Adrenalinska izkušnja pa zahteva, da premagate strah, za nagrado pa prejmete občutek svobode, ki mu niste priča kar vsak dan.

Bohinjski Flyer se skriva ob vasici Polje, med Bohinjsko Bistrico in Ribčevim Lazom. Oznake so nas vodile do treh skakalnic in zip line-a. Fanta, ki skrbita za spuste, sta se hudomušno nasmihala, ko sta razlagala potek skoka oziroma spusta. Sta že vedela, zakaj – večina obiskovalcev namreč ne ve točno, kaj pričakovati. In izkušnja je fenomenalna, če si na vrhu skakalnice seveda ne premislite.

Varnostna opozorila, oprema, klini, smuči … pa gremo v hrib! Da, nič crkljanja ne pričakujte, tukaj skačete kot »ta pravi skakalci« – malo se je treba potruditi, malo stisniti zobe, preden lahko uživate v skoku. Flyer je bil narejen iz dveh razlogov – za adrenalinske navdušence in za nadobudne mlade skakalce, ki lahko tukaj izkusijo polet na višini in vadijo pravilno figuro skoka. No, tudi do figure je treba še priti.

Strm vzpon me pripelje do vrha skakalnice. Huh, od spodaj ni bila videti tako visoka. Globoko vdihnem, noge se mi malce tresejo. Saj bo šlo, si rečem. Osebje mi še enkrat razloži, kako naj se spustim. Gledam v žico in še dvakrat vprašam, če me bo tale stvar zagotovo držala. Fant se zasmeji in pravi, da »je za zihr!«. Dobro, potem pa naj bo. Kako hitro bom letela? Tja do 50km/h, mogoče malo manj, nisi tako težka. Zahehljam se, malce iz vznemirjenja pred spustom, malce zato, ker razmišljam, kako se kakšen odrasel moški, visok 2m, počuti, ko leti še hitreje. Spust je dolg skoraj 300m. S smučmi se postavim na skakalnico in slišim »No, ko boš pripravljena, se pa spusti«. Mislim si, zdaj ali nikoli. In se spustim … sekundo ali dve s smučmi drsim po skakalnici, potem me žica dvigne in že letim! Veter piha tako močno, da čutim, da se mi solzijo oči. Poskušam držati tisto »skakalsko figuro«, pa se mi zdi, da sem videti kot raca, ki je po nesreči obula smuči. Veselo vzkliknem, ko se po nekaj sekundah sprostim in začnem uživati v letu. Tole pa je res nekaj posebnega! Še trenutek ali dva in že je čas za pristanek. Zavora me na koncu spusta sunkoma zaustavi, na trdna tla mi pomaga drugi fant in smejoč se na cilju uzrem podpis Prevca, ki je tukaj pustil svoj avtogram. »Greš še enkrat?« Seveda grem!

In se odločim, da je tole zares izvrstno darilo. Recimo za mamo, ki bi se zagotovo bala »kot sam hudič«, potem bi se imela pa fino. In še za marsikoga, ki ga je treba malce premakniti iz cone vsakdanjega udobja. Zatorej tudi vam toplo priporočam, da razmislite o tem nevsakdanjem darilu. V sodelovanju s paketi SelectBox dobite 3 spuste že za 39.80eur. Oglejte si Bohinjski Flyer TUKAJ >>

Wellness Živa – drobna darila narave

Dnevi so ravno pravšnji za obisk kopališča in savne, ki prežene jesenski prehlad. Wellness Živa je verjetno najbolj poznan termalni kompleks na Bledu, zagotovo pa največji. Bled je zares kraj samih naravnih čudes – od otoka sredi jezera, skalnatega osamelca, na katerem stoji grad in izvirov termalne vode. Narava tukaj res ni skoparila, ljudje pa so znali izkoristiti vse te danosti. V wellnessu Živa se tako kopate v termalni vodi in sledite principom dobrega počutja, ki jih je na Bledu razvijal že zdravilec Rikli.

Ob obisku wellnessa Živa so nas navduševala vsa drobna darila narave, ki jih tukaj znajo odlično vkomponirati v ponudbo. Že kopanje v termalni vodi z razgledom na jezero in grad je svojevrstna izkušnja. Redki so namreč wellnessi s tako osupljivim razgledom in ne moremo si zamisliti boljšega kraja za dih jemajoč razgled iz bazena, kot je Bled.

Savne pa so svet zase. Izbire zares ne manjka, kajti na voljo so kar tri finske in tri turške savne. Ob našem obisku je bilo kar nekaj gostov (wellness ima očitno res dobro ime, saj je bilo po pogovorih sodeč zaznati, da sem na savnanje redno prihajajo domačini), a kljub temu je vsak lahko našel svoj kotiček in mir za počitek. Za tiste, ki slabše prenašamo zares visoke temperature, je bio finska savna najboljša izbira – v njej se namreč da normalno dihati, še vedno pa se telo prepoti in izloči toksine, ki se zadržujejo v njem.

Navdušile so nas tudi majhne pozornosti, s katerimi v wellnessu kažejo skrb za svoje goste. Kot se spodobi, je izbira čajev zelo pestra, med počitkom pa smo se osvežili s svežo termalno vodo. Na vsaki dve uri pa je poskrbljeno tudi za brezplačne lepotne tretmaje, ki spadajo v sklop programov v savnah. Privoščili smo si mediteranski solni piling s sivko, ki se poda v turško savno. Kasneje pa je bil čas za hranljivo pomarančno masko, ki s pomočjo bio savne nahrani kožo.

Iz kompleksa savn je razgled še lepši, sploh če se podate v manjši zunanji bazen, ob katerem stoji še ena finska savna. Pozabite na knajpanje, samo na zrak stopite za minuto ali dve in se ohladite v objemu svežega blejskega zraka. No, če pa kot jaz spadate med tiste, ki vas rado zebe, imajo v wellnessu Živa tudi kotiček za počitek, kjer se nahajajo ogrevani ležalniki, na katerih boste kaj hitro zadremali.

V darilnih paketih SelectBox najdete razvajanje za dva v wellnessu Živa že za 24.80eur. Še nimate ideje za naslednje darilo? Izberite paket »Nega v spa centru« in obdarujte z obiskom wellnessa. Več najdete TUKAJ >>

 

Zaključek

No, pa mi recite, da nimate časa, volje ali idej za resnično zabaven vikend? Zgoraj ste lahko našli nekaj zares unikatnih predlogov, za katere verjamem, da bi dobro deli vam in vašim bližnjim. V iskanju novih izkušenj včasih pozabljamo, kaj vse lahko doživimo tudi doma, v Sloveniji in z majhnimi vložki. Niso zabavna samo potovanja v oddaljene dežele, tudi naša rodna lepotica skriva več kot dovolj dogodivščin. Pa tudi ideje za darila ste zdaj zagotovo dobili. Berite nas še naprej, kmalu se podamo na nadaljnje raziskovanje Slovenije in njenih skritih danosti.


 

SelectBox je ime za izvirne darilne pakete, ki ponujajo izjemna doživetja in nepozabne izkušnje. Celoten program obsega preko 1800 različnih možnosti, ki jih najdete v 26 različnih darilnih paketih. Vabimo vas k ogledu celotne ponudbe SelectBox, ki jo najdete na spletni strani www.selectbox.si

Pomladni-A_960x395px-–-kopija-1