Prva gostilna v Sloveniji s certifikatom ekološkega biomenija

Če je še pred desetimi leti kazalo, da je ekološko pridelana hrana modna muha razvajenega, vsega dobrega sitega potrošnika, danes ni več tako.

“Bio” in “eko” sta verjetno največkrat uporabljeni oznaki tega časa. Povpraševanje po vsem, kar nosi nalepko “eko”, je vse večje, zavedanje o prednostih tako označenih proizvodov pa vse močnejše. In v kateri resatvraciji lahko uživamo v eko- ali bio ponudbi? Gostilna Krištof v Predosljah blizu Kranja se je prva stoodstotno zapisala uporabi ekološko pridelane hrane in je izrazita “biogostilna”.

Gostilna Krištof se je odločila, da pridobi značaj in specifičnost s prvim in edinim certifikatom ekološkega biomenija, s katerim se lahko pohvali že od leta 2004. Certifikatov se v Krištofovih arhivih sicer kar tare, saj kupuje vse od moke in mesa do regrata, od ekološko enako osveščenih kmetov.

Oznaka “eko” oziroma “bio” pomeni namreč način kmetovanja, ki je prijazen do narave in človeka. Temelji na ravnotežju v sistemu tla, rastline, živali, človek. Ekološka pridelava ne dovoli uporabe kemičnih sredstev, gensko spremenjenih organizmov in podobnega. Za zatiranje bolezni, škodljivcev in plevela uporablja naravne metode (naravna gnojila, živalske vrste, ki uničujejo škodljivce …), upoštevajo se biološke potrebe živali, gojijo se rastline, prilagojene podnebnim razmeram. Število ekoloških kmetij se vsako leto povečuje.

Kot gost boste imeli ob prihodu h Krištofu na izbiro mnoge jedi ekološkega in biološkega izvora ter izjemno kreativne in zelo premišljeno pripravljene veganske krožnike. Tesno sodelujejo s Proorganiko, podjetjem znanega slovenskega manekena Alena Kobilice in Karin Ziherl. Spoštljivo veliko časa posvečajo izboru dobaviteljev, načinu priprave ter miselnosti, da naj bi hrana opravila kar najmanj poti od kmeta, ponudnika do krožnika. Posledice so manjše onasnaževanje, nižja cena, manj porabljene energije in nasploh bolj lokalni izbor, ki gta spreminjajo glede na letni čas, štirikrat na leto.

Pri Krištovu boste pili le “informirano” vodo, ki čisti organizem in niža maligane. Vitalizirati (oživiti) vodo je cilj filtra, ki izboljšuje vodo tako, da je bolj primernejša za vsa živa bitja, in to brez dodajanja snovi v vodo. Izbor vin je naravnost fantastičen, saj tako kot pri prehrani tudi v tem segmentu ne manjka slovenske vinske smetane. Repertoar ponuja veliko eko in bio-dinamičnih vin; morda najbolj zanimiva med njimi so vedno bolj poznana in priljubljena vina oranž, od Mlečnika, Movie in Gravnerja.

A tudi, če ste ekoskeptik, vas lahko družina Boljka, ki namerava sedemsto letno kulinarično tradicijo okronati z ustanovitvijo biovasi pod Krvavcem z možnostjo najema in samooskrbe, kjer bo vsaka od načrtovanih pet hiš imela svoj vrt, prepriča z lahkotnimi, okusnimi in inovativnimi jedmi.

Gostilna je postala tudi pravi zbrinik nagrad Eat & Drink Design, ki je otvoritveni dogodek Meseca oblikovanja. Rdeča nit zadnje predstavitve je bila poimenova Krištofova pot, ki velja za mnogokratno zmagovalko. Krištofovi so skupaj s svojo ekipo, katero so sestavljali še oblikovalka Nina Levičnik, družina ekološkega pridelovalca Primoža Krišlja in Dario, je »sledila« jagnječji obari z ajdovimi žganci, ki jo v njihovi gostilni pripravljajo po tradicionalnem družinskem receptu, ki izhaja iz gostilne v Tupaličah.