Visoka kulinarika v 20. nadstropju Ljubljanskega hotela

V samem centru mesta se nahaja Hotel InterContinental, ki je svoja vrata odprl leta 2017. S tem je naša prestolnica poleg novih nastanitev pridobila še eno izmed vrhunskih restavracij, ki privablja tako domače kot tuje goste. B-restavracija, v kateri kuharski mojstri pod taktirko izkušenega Chefa Komnena Bakića povezujejo svetovno kulinariko z lokalnimi okusi,  se nahaja čisto na vrhu, v 20. nadstropju tega petzvezdičnega hotela. Zahvaljujoč svoji prestižni lokaciji, pa se med drugim lahko pohvali s čudovitim razgledom na ljubljansko mestno središče. Obiskala sem jih na prijeten zimski večer, da bi si privoščila nekaj gurmanskega razvajanja.

Besedilo: Lucija Matko

Ob prihodu naju sprejme hostesa, na seznamu poišče rezervacijo in nama ponudi, da odloživa plašče. Miza ob oknu, kamor naju pospremi, je pripravljena in kulinarično doživetje se lahko prične. Gostitelj tega večera je g. Todorovski, ki opravlja delo restaurant supervizorja. Ta na kratko pove o svoji viziji, v kateri izpostavi transparentost, odkritost in spoštljiv odnos do gosta. Zelo pomembni vidiki dobre izkušnje, ampak jaz sem že malo neučakana, vas pa tudi že mika, da izveste kaj so v kuhinji tisti večer pripravili zame, kajne? Pa pojdimo lepo po vrsti, z malo stopnjevanja napetosti, tako kot to počnejo v B-restavraciji.

Predse dobim meni, na katerem se prav vse zdi zelo obetavno, zato je pomoč pri izbiri več kot dobrodošla. Še preden na mizo prinesejo prvi hod pa kot rečeno, nekaj za ogrevanje brbončic. Fuzijo štajerskega bučnega olja in olivnega olja s primorskih koncev in ščepcem soli, natakar ustvari kar pri mizi. Zraven postreže še dve vrsti maslenega namaza in košarico kruha. Tako, led je prebit in pripravljena sem na nadaljevanje.

Odločim se za hladno predjed in tako predse dobim na pogled zelo dovršen krožnik tuninega tartarja, med katerim se skrivajo koščki hrušk. Kombinacija ribe, z rahlo kislostjo hruške in morda še kakšnega citrusa, za katerega nisem povsem prepričana, je odlična. Za hrustljavost na krožniku je dodan še kreker s tartufi, za dodaten okus po morju pa ikre in sveži škamp. Morska kombinacija se izkaže kot prava izbira, ampak tu se je kulinarično popotovanje pravzaprav šele zares začelo.

Obetaven začetek, kar je sledilo pa je lestvico postavilo še nekoliko višje. Lahko bi rekla, da se je z vsakim hodom, moje navdušenje samo stopnjevalo.

Topla predjed – fuži s parmezanovo peno na masleni osnovi in črnimi tartufi – je bogata in polnega okusa. Testenine ravno prav al dente, tartufi pa popeljejo krožnik od okusnega k vrhunskemu. In priporočilo, da naj testenine nekoliko premešam, da pride celotna jed do izraza, zelo na mestu.

Za glavno jed izbrala račko z medeno glazuro. Ta je bila na zunaj hrustljavo zapečena, znotraj pa sočna in mehka. Tudi ostale komponente na krožniku niso razočarale. Sveži mangov sorbet, rdeči riž in sladek datljev pire, vse je bilo postavljeno točno tja, kamor sodi.

In smo že skoraj pri koncu. Sledi samo še najslajši del večerje, ki se mu kljub temu, da komaj še zmorem kakšen grižljaj, ne želim odpovedati. K celotnemu morsko – mesnemu meniju, ki sem ga bila deležna, naj bi se najbolje podala malinina cheesecake tortica. Zaupam izbiri, ki se še enkrat izkaže za pravilno. Monoporcijska cheesecake tortica s krhko čokoladno piškotno podlago je bolj sveža kot sladka, ker pa gre vseeno za sladico, za nekoliko več sladkega okusa poskrbi pena iz bele čokolade in malinin makron. In tako se je v najboljšem možnem slogu zaključila moja izkušnja v restavraciji čisto na vrhu hotela InterContinental.

B-restavracija je prav zares prizorišče visoke kulinarike in s tem ne mislim le na dejstvo, da se nahaja praktično na strehi Ljubljane. V toplejšem delu leta vas bodo celo povabili, da posedite na njihovi terasi, iz prve roke pa lahko potrdim, da za čudovit razgled ne boste prikrajšani niti v notranjem delu. Ta je zasnovan moderno in z elegantnimi potezami.  Prostor ponuja še eno zanimivost, namreč odprta kuhinja gostu omogoča delček vpogleda v delo kuharskih mojstrov.

Če strnem vtise, bi dejala, da je bila večerja v B-restavraciji, več kot samo večerja. Pri tovrstnem doživetju gre vedno za celostno izkušnjo, ki ni odvisna samo od kuharjev, ki pripravijo jed, ampak tudi ali predvsem od usklajenosti celotne ekipe. Od sprejema, ki je bil profesionalen, a hkrati topel in prijazen, do nasvetov pri izbiri menija, postrežbe, predstavitve jedi – gostitelj večera prav ničesar ni prepustil naključju. Tja sem prišla z visokimi pričakovanji, odšla pa z željo, da se kmalu vrnem.

SelectBox je prava oaza adrenalinskih doživetij, wellness tretmajev, gurmanskih doživetij, luksuznih kratkih počitnic in še mnogo drugega. Zakaj je SelectBox drugačen od drugih daril? – Zaradi načina darovanja! Z darilnim paketom SelectBox obdarovancu podarite nepozabno doživetje po njihovi lastni izbiri. Svobodno lahko izbirajo med pestrim naborom kar 2200 doživetji, zato je SelectBox darilni paket, s katerim zagotovo ne boste zgrešili. Oglejte si pestro ponudbo, ki zajema 30 različnih darilnih paketov in opazujte navdušenje svojih obdarovancev!