Bonton pri poslovnem kosilu

Poslovno kosilo je svojevrsten sestanek ob spremljavi dobre hrane (in pijače). A gre za precej več kot zgolj sestanek v dobri restavraciji. Uživanje v hrani je namreč lahko edinstvena izkušnja, ki zbliža vse prisotne. Zato je organiziranje poslovnega kosila in primerno obnašanje med jedjo izjemnega pomena za vzpostavljanje in ohranjanje željenih poslovnih odnosov.

Poglejmo nekaj pravil bontona, ki narekujejo obnašanje pri poslovnem kosilu.

Povod za kosilo naj bo jasen

Izjemno pomembno je, da je razlog za poslovno kosilo jasen vsem povabljenim. Če je povod za kosilo sklenitev posla ali pa zgolj pogovor o morebitnem skupnem projektu, to povejte jasno ob samem povabilu. Predvsem je to pomembno, če se z nekom dobite prvič. Za vsako ceno se namreč morate ogniti situaciji, v kateri se bo nekdo počutil neprijetno ali celo zavedeno. Zato bodite jasni v namenu srečanja, kar velja tako za sestanek v sejni sobi, kot v restavraciji.

Pred samim povabilom goste povprašajte o njim ustreznem času, lokaciji in pa tudi vrsti hrane. Lahko jim podate nekaj možnosti, predvsem kar se tiče tipa kulinarike.

Kako izbrati restavracijo za poslovno kosilo?

Pri izbiri restavracije je treba upoštevati njeno lokacijo. Ta naj bi bila blizu povabljenim, če prihajajo iz istega podjetja, tako, da poti ne namenijo preveliko časa. Sicer velja, da se lokacija izbere nekje na polovici poti vseh povabljenih. Upoštevajte tudi primernost samih prostorov, saj želite poslovno kosilo imeti v dokaj intimnem, ne preveč hrupnem okolju, kjer ni prisotno veliko število drugih ljudi. Veliko šteje tudi profesionalna strežba, ta element je lahko pomemben toliko, kot sama hrana.

Pravila za povabljene

Če prejmete povabilo na poslovno kosilo se morate čimprej odzvati in vabilo sprejeti ali zavrniti. Kot gost morate na povabljeno lokacijo prispeti pravočasno. Pri naročanju hrane in pijače sledite gostitelju. Ne preidite na poslovno temo preden jo naslovi gostitelj, vsekakor pa ne pred naročilom hrane. Na koncu se zahvalite za vabilo, na mestu pa je tudi kratka zahvalna e-pošta naslednji dan.

Zadrega z jedilnim priborom

Preden se odločite nekoga povabiti (ali sprejeti vabilo) na poslovno kosilo, se vprašajte ali poznate vsaj osnovna pravila glede uporabe jedilnega pribora. Zapomniti si morate sledeče: krožnik za kruh gre na levo, kozarec pa na desno stran krožnika, ki je pred vami in na katerega vam bodo postregli. Če je na mizi več vilic in nožev, vedno pričnete z uporabo pribora, ki je na zunanji strani. Ne pozabite, da komolci ne sodijo na mizo.

Nikoli ne začnite jesti, dokler niso vi za mizo postreženi.

Povabljeni naročajo prvi

Seveda lahko, če ste na kosilo povabili vi, priporočite izbiro z menuja, a povabljeni gostje morajo vedno naročiti prvi. Da bi jim ne bilo nelagodno, lahko naznanite število hodov, tako bo povabljenim lažje naročiti.

Prtiček na mizo šele na samem koncu

Ko sedete za mizo si prtiček položite v naročje, če pa odidete izza mize prtiček položite na stol, nikoli na mizo. Šele ko je obeda zares konec, torej po sladici, lahko prtiček položite na mizo.

Pred naročilom hrane ne govorite o poslu

Ni primerno, da se poslovno kosilo začne s poslovno temo.  Poskrbeti morate namreč, da se vsi povabljeni počutijo udobno. Pa tudi z vidika poslovne etike ni priporočljivo, da resen pogovor o poslu steče preden so vsi povabljeni naročili hrano.

Vse naprave z mize

Še eno od temeljnih pravih obnašanja narekuje, da na mizo ne polagate mobilnega telefona, tablic ali prenosnika. Javljanje na klice ali tekstovno odpisovanje se smatra za neolikano. Vsi, ki sedijo za mizo morajo imeti vašo popolno in nepretrgano pozornost. Na mizo ne odlagajte očal, ženske torbice prav tako ne sodijo na mizo.

Nekatere teme so tabu

K poslovnem kosilu nekatere teme ne sodijo. Predvsem se morate ogniti pogovorom o politiki ali verskim prepričanjem. Podobno se je bolj ogniti vsem tematikam, ki bi lahko vodila k polarizaciji mnenj prisotnih. Bodite pripravljeni pogovor speljati z nezaželjene teme tako, da subtilno zamenjate tematiko pogovora.

Kaj pa alkohol?

Verjetno najbolj žgoče vprašanje glede poslovnih kosil je uživanje alkoholnih pijač. Seveda govorimo o izjemno zmernem uživanju alkohola ob jedi. Mnenja pri tem so zelo deljena. Medtem, ko je uživanje alkohola v času delovnika praviloma nedovoljeno, se kozarec vina ob jedi načeloma smatra za sprejemljivega. Morda je najbolj smiselno pravilo oponašanja gostitelja ali pa stranke.

Na koncu, račun

Če vabilo na poslovno kosilo prihaja z vaše strani, morate za račun poskrbeti vi. Druga možnost je, da se glede plačila dogovorite vnaprej, a nenapisano pravilo je, da tisti, ki povabi tudi poskrbi za plačilo.

Izbrane restavracije v Ljubljani

V samem središču Ljubljane so za poslovna kosila primerne restavracije Romansa 1971VanderMaxim in Jakob Franc.

Romansa 1971 je prostorna restavracijo, kjer v odprti kuhinji kuharji ustvarjajo kulinarične mojstrovine pred vašimi očmi. Romansa 1971 je primerna za poslovna kosila zaradi svojega obsežnega menuja, saj nudijo jedi za vegetarijance in vegane, poleg tega pa ponujajo slovenske, morske, sezonske jedi, jedi z žara, dnevna kosila in sladice po izbiri.

Vander vam nudi sodoben izbor jedi s pridihom slovenske kulinarične tradicije. Njihova ponudba je sezonska in se stalno spreminja ter sledi pa navdihu glavnega kuharskega mojstra, prisegajo na sveže lokalne sestavine z ljubljanske tržnice in okoliški kmetje. V Vandru želijo in se trudijo biti drugačni, zato ponujajo posebnosti, kot so pavlova, črni angus in posebna slovenska vina. Jedi so eklektične, toda hkrati tudi slovenske in celo tradicionalne.

Maximovo kuhinjo predstavljajo izvirne jedi in kulinarične posebnosti mladega hišnega kuharskega mojstra Petra Kovača. Restavracija Maxim nudi vrhunsko pogostitev, katere značilnost se odraža v naravnih, polnih okusih in v preprostem ter prvovrstnem in ustvarjalnem načinu priprave. Poskrbljeno je tudi za vrhunsko ponudbo vin, v njihovi vinoteki boste našli več kot 200 prestižnih naslovov vin z vseh vinskih regij sveta.

Gostilna Jakob Franc ima zelo preprosto vizijo. V centru Ljubljane vas postrežejo z vrhunsko pripravljenimi slovenskimi klasikami iz najkakovostnejših sestavin. Na meniju gostilne Jakob Franc boste vsak dan našli tradicionalne jedi na žlico, kot sta jota in ričet, strastnim mesojedcem pa priporočamo obisk njihove gostilne predvsem zaradi mesne specialitete, krškopoljskega prašička.

Poslovno kosilo je lahko tudi darilo

Sicer so kulinarična doživetja tudi edinstveno poslovno darilo. Če iščete ideje za poslovna darila smo za vas pripravili večji nabor primernih darilnih paketov s področja kulinarike.

Obdarovancu podarite nepozabno doživetje po njihovi lastni izbiri. Svobodno lahko izbirajo med pestrim naborom kar 3000 doživetji, zato je SelectBox darilni paket, s katerim zagotovo ne boste zgrešili. Oglejte si pestro ponudbo, ki zajema 35 različnih darilnih paketov in opazujte navdušenje svojih obdarovancev!  SuperCard darilna kartica je darilo, ki se prilega vsakomur in je edina darilna kartica, ki jo lahko kupite preko spleta in jo koristite pri več kot 250 ponudnikih.

Privoščite svojim najdražjim popolno darilo, ki ga lahko unovčijo po lastnih željah!