Kje razvajati brbončice v adventno obarvani prestolnici?

V petek, 27. novembra, se bodo v Ljubljani prižgale praznične luči, s tem pa bo tudi uradno obeležen začetek ljubljanskega prazničnega sejma, ki vsako leto v prestolnico privabi številne obiskovalce. Do 3. januarja 2016 se boste s prijatelji lahko družili ob stojnicah s kuhanim vinom in drugimi dobrotami. Za živahno in razigrano vzdušje bodo poskrbele številne praznične prireditve na prostem, a ker zima ne skriva svojih zob, mraz rad pretrese kosti . Skodelica čaja ali okusna večerja nekje na toplem zato nista odveč. Mi vam tokrat predstavljamo pet predlogov, kjer si lahko privoščite točno to, ko boste v času veselega decembra obiskali središče Ljubljane. 

Gostilnica 5-6 kg

Na Gornjem trgu, le nekaj korakov stran od vseh pomembnejših lokacij, kjer se bo v prazničnem decembru največ dogajalo, stoji nova gastronomska uživalnica, kjer se mesojedci počutijo doma, dolgčas pa ni niti vegetarijancem. Za vse se namreč na jedilniku najdejo okusni grižljaji, ti pa v kombinaciji s prijetnim ambientom in prijaznim osebjem ustvarjajo popolno kombinacijo za nepozabno kulinarično doživetje. Osrednji del gostilnice je krušna peč, iz katere vsak dan diši po slastnih dobrotah. Nabor njihovih jedi je resnično domiseln in daleč od vsakdanjega, zadovoljni pa bodo tudi ljubitelji morske hrane, ki se lahko veselijo za polizat dobrega hobotničinega golaža ali škarpinine paštete. Vsekakor priporočamo!

Porchetta s pinjolami in majaronom

Porchetta s pinjolami in majaronom v Gostilnici 5-6 kg

Hiša pod gradom

Skorajda v neposredni bližini ljubljanske centralne tržnice in še bližje Šentjakobskemu gledališču, pod vznožjem Ljubljanskega gradu, se nahaja Hiša pod gradom, ki se ponaša s pristno toplino edinstvenega ambienta srednjeveške hiše, zgrajene leta 1830. V pritličju dopoldne zadiši po aromatični kavi in zajtrku, popoldne po sveže pripravljenih kosilih ali prigrizkih, ob večerih pa se je tam najbolje kar prepustiti razvajanju njihovih kuharjev, ki poleg izbranih jedi iz jedilnika pripravljajo tudi sezonske specialitete slovenske in mediteranske kuhinje.

Dimljena svinjska ribica iz Hiše pod Gradom

Dimljena svinjska ribica

Restavracija Stara Mačka

V samem središču starega mestnega jedra Ljubljane ob reki Ljubljanici in praktično pred pragom prazničnega dogajanja se nahaja restavracija Stara Mačka. Gre za kraj, kjer se v prijetnem ambientu prepletata urbanost in svetovljanskost Ljubljane in kjer vam bodo pričarali prvovrstno kulinarično doživetje tako s hrano kot s pijačo. Poskusiti velja njihove zorjene steake, pečene na odprtem ognju, ki naj jih spremlja kozarec izbranega vina iz njihove vrhunske ponudbe vin. Ob večerih se tam lahko udeležite tudi sproščenih zabav z Dj-em ali pa se preizkusite v karaokah.

Okusne testenine v restavraciji Stara mačka

Okusne testenine v restavraciji Stara mačka

Hiša kulinarike Manna

Hiša kulirike Manna v Trnovem je kraj, kjer strežejo božanske jedi na zemlji. Tam, kjer danes stoji restavracija, se pravzaprav kuha že več kot sto let. Skoraj dvakrat sto. Tradiconalne slovenske jedi s pridihom sodobnosti in z veliko mero ustvarjalnosti tam pripravljajo top kuharji Marko Brinar, Dejan Cerovak in Vasja Novak, njihovo kuhinjo pa bi lahko poimenovali slovensko-mediteranska kuhinja pristnih okusov, ki jo dopolnjuje zavidljiv repertoar morskih jedi. Da gre za resnično vrhunsko restavracijo, potrjujejo številna priznanja, med drugim tudi 14 točk, ki ga je hiši kulinarike Manna že večkrat podelil priznan francoski gurmanski vodnik Gault Millau.

File ombrine na žaru v hiši kulinarike Manna

File ombrine na žaru v hiši kulinarike Manna

Gostilnica pri Škofu

Na mirnejši lokaciji v Ljubljani se nahaja gostilnica pri Škofu, kjer vam bo prijazno osebje v sproščenem ambientu postreglo s slastnimi dobrotami. Poskusite njihove čudovite orehove štruklje, hobotnico v solati, lisičke z jajci na rukoli, lignje na žaru in druge dobrote. Vse skupaj poplaknite s kozarcem dobrega vina, ki ga lahko izberete v njihovem pestrem asortimanu odprtih vin.

Slasten desert v gostilnici pri Škofu

Slasten desert v gostilnici pri Škofu