Intervju z osebnim trenerjem Gregorjem Kondo (1. del)

Med obiskom Fitness cluba 4P smo imeli priložnost intervjuvati osebnega trenerja Gregorja Kondo, zelo izkušenega in visoko usposobljenega osebnega trenerja. Po opravljeni licenci NCSF je nekaj časa delal tudi v ZDA, sedaj pa s svojim znanjem in zanosom pomaga dosegati cilje strankam fitnes studia 4P.

Gregor, začniva kar pri najpomembnejšem vprašanju. Kaj nam lahko ponudi osebni trener, kar ne moremo v fitnesu doseči sami?

To je tako kot, da bi vprašali, zakaj je najbolje, da letno bilanco napiše računovodja. Osebni trenerji smo profesionalci. V najmanjšem možnem času vam pomagamo doseči optimalne rezultate. Pri vadbi vas vzpodbujamo, sestavimo vam optimalen program, pomagamo pri sestavi jedilnika, poskrbimo, da pravilno izvajate vaje. Vse to vpliva na oprijemljivost rezultatov, preprečuje poškodbe itd. Skratka, vadbo prilagodimo potrebam in željam vsakega posameznika in skrbimo, da zadane cilje tudi dosežete.

4p

Kaj pa vse znanje, ki je nakopičeno na internetnih portalih, blogih, Youtubu in drugih spletiščih?

Tega je res ogromno in marsikaj je uporabnega, še več pa je napačnih in celo škodljivih informacij. Da prideš do zanesljive informacije, moraš imeti kar nekaj predznanja in biti sposoben kritičnega razmišljanja. Na kratko – za začetnike so podatki s spleta lahko potencialno bolj nevarni kot koristni.

Kaj razlikuje osebje v Fitness clubu 4P od drugih osebnih trenerjev?

Največja napaka, ki jo opažam pri mnogih osebnih trenerjih je ta, da program in zahteve, ki jih imajo do svoji strank, prilagajajo glede na svoje lastne izkušnje, potrebe in želje. To največkrat vodi do izgube interesa strank zaradi prevelikih pritiskov in pričakovanj trenerjev, ali pa celo do poškodb.

Veliko trenerjev je tudi le delno usposobljenih in s svojim pristopom lahko resnično škodijo strankam, zato je najbolje, da usposobljenost trenerja predhodno preverite.

 4p4

Kako se razlikuje pristop žensk in moških k fitnesu?

Razen tega, da imajo ženske v programu vadbe vključene več kardio vadbe in da je njihova dieta občutno manj kalorična, ni razloga, da bi ženske opravljale drugačne vaje kot moški. Veliko žensk se boji, da jim bo delo z večjimi utežmi naredilo ogromne roke in zadnjice, vendar temu ni tako, saj imajo občutno manj testosterona, pri tem pa jih omejuje tudi genetika. Dekleta, za lepo postavo dvigujte primerno težke uteži!

Opazne so tudi razlike v motivaciji; ženske zanima predvsem izguba kilogramov, moške pa mišice…motiv pa je ponavadi podoben – biti privlačnejši za nasprotni spol, čeprav tega drugim ne priznamo radi.

2. del intervjuja sledi!