Zima diši po kuhanem vinu

Bliža se zima in hladnejši dnevi bodo s seboj prineseli vonj po cimetu in kuhanem vinu, z uličnih stojnic pa bo zadišalo po praznikih. Nekomu je ljubše rdeče, nekomu belo vino, a na koncu imata oba enak učinek. Požirek toplega kuhanega vina, ki steče po grlu, pogreje telo, druženje s prijatelji na praznično okrašenih ulicah pa pozimi svoj čar dobi prav ob stojnicah s kuhanim vinom.

Kuhano vino je enako priljubljeno tako v tujini kot pri nas in je napitek, ki ne manjka na nobenem adventnem sejmu. Vino, obogateno s sladkorjem in začimbami, kot so cimet in klinčki, ki so mu dodane rezine pomaranč, lahko postrežete hladno ali toplo, no najpogosteje ga pijemo kar toplega, saj nas le tako najbolje pogreje. Po tradiciji se je kuhano vino pilo pred Nočjo čarovnic in v času okrog Božiča. Priprava kuhanega vina je bolj ali manj povsod enaka, razlike so le pri izboru vina. Nemalokrat se dogaja, da ljudje za kuhano vino izberejo vino slabše kakovosti, potrebno je vedeti, da ni vseeno, kakšno vino vlijemo v lonec. Slabša kakovost bo dala slabše rezultate, četudi se nam zdi, da lahko z začimbami slabši okus nekoliko zakamufliramo.

mulled wine_dishmaps_680x454

(Foto: dishmaps.com)

Navada pitja kuhanega vina naj bi se razvila v goratih področjih Evrope, kjer so ta topli napitek pili v dolgih mrzlih večerih. S časom se je ta običaj razširil po vsej Evropi, kjer se kuhano vino pojavlja v takšnih in drugačnih različicah. Osnovni recept sicer predvideva rabo črnega vina, a sčasoma se je ponekod pri pripravi kuhanega vina uveljavila tudi raba belih vin, še posebno ponekod v Italiji in Nemčiji.

Skozi stoletja se je ustalila navada, da se kuhano vino pripravlja in streže na raznih sejmih in veselicah in danes ta topli napitek pod različnimi imeni lahko najdemo skoraj povsod po Evropi. V Nemčiji ga poznajo pod imenom glühwein, ki se običajno pripravlja iz rdečega vina, začinjenega s cimetovimi palčkami, janežem, sladkorjem, rezinami citrusov, včasih pa tudi s stroki vanilije. Včasih ga pijejo tudi z dodanim rumom, v nekaterih delih Nemčije pa namesto vina iz grozdja za pripravo kuhanega vina uporabijo kar kakšna sadna vina, kot so borovničevo ali češnjevo vino.

V skandinavskih državah ga poznajo pod imenom glögg oziroma gløgg. Kupiti ga je moč že predpripravljenega, včasih pa je namesto iz vina narejen kar iz sadnih sokov. Glavne sestavine za pripravo so rdeče vino, sladkor, cimet, kardamom, ingver, klinčki in grenka pomaranča, kakšenkrat pa mu dodajo tudi kakšno žgano pijačo, kot je vodka ali brandy.

V Franciji kuhano vino poznajo pod imenom vin chaud, na Nizozemskem mu rečejo kar bisschopwijn oziroma škofovo vino, priljubljen zimski napitek pa je še marsikod drugod po svetu. Pomemben dejavnik pri kuhanju vina je temperatura serviranja. V nekaterih delih južne Evrope je tako povsem običajno, da se kuhano vino postreže hladno oziroma kot aperitiv, kar pomeni, da ga skuhajo dan prej in nato pustijo stati v hladilniku do uporabe.

Recepti

Glede na to, da je kuhano vino priljubljen zimski napitek v številnih državah, je tudi receptov za njegovo pripravo veliko, vsi pa temeljijo na bolj ali manj enaki osnovi. Poleg izbire najbolj primernega vina je potrebno posebno pozornost nameniti tudi vrenju, ki je lahko dolgo ali kratko. Z vrenjem pravzaprav upravljamo s količino alkohola v napitku. Pri daljšem vrenju moramo biti pozorni na dodajanje sladkorja in drugih sestavin. Prav tako je najbolje vino kuhati dlje in na nižji temperaturi, po tem pa, ob nenehnem mešanju, postopno dodajati sladkor in druge začimbe. Najbolj pogoste sestavine, ki jih dodajamo kuhanemu vinu, so klinčki, cimet, janež, muškatni oreh in še nekatere druge, ki so odvisne od osebnih preferenc. Pogosto kuhanemu vinu dodajamo tudi rezine pomaranč ali limon.

mulled-wine-680x454

Okus kuhanega vina obogatimo z različnimi začimbami in citrusi. (Foto: superbwallpapers.com)

Kako pripraviti okusno dišeče kuhano vino

Za pripravo boste potrebovali:

  • 1 liter rdečega vina
  • 0,5 litra vode
  • 200 g rjavega sladkorja
  • 10 klinčkov
  • 2 cimetovi palčki
  • 2 pomaranči
  • rum (po okusu)

Priprava kuhanega vina vam bo vzela od 20 do 30 minut. Najprej dobro operite pomaranči in ju narežite na kolobarje, v te pa zabodite klinčke. Rezine pomaranč nato položite v posodo, vanjo pa vlijte vino in vodo. Dodajte dva kozarčka ruma, sladkor in cimet. Na zmernem ognju nato kuhajte vse do vretja, potem pa kuhano vino odstavite in nalijte v kozarce. Okrasite z rezinami pomaranče in uživajte v eksploziji aromatičnih okusov.