Veliki Festival Okusov® 2013 odpira gala večerja vrhunske peterice

V četrtek, 12. septembra, bo prvi Festival Okusov® odprl svoja vrata v velikem slogu – z ekstravagantno večerjo, na kateri bodo kuhali najboljši chefi regije Alpe Adria.

Ker prvi del festivala poteka na Hrvaškem, se bodo domačina Tomislav Hruban (Westin Hotels & Resort) in Deniz Zembo (Le Mandrač), na Hrvaško uvožen Avstralec Jeffrey Vella (Restoran 360), Slovenec Janez Bratovž (JB) in v Ljubljani delujoči Francoz Benjamin Launay (Vander Urbani Resort) s svojimi specialitetami predstavili v zagrebškem Hotelu Westin.

Goste bo peterica razvajala s svojimi prepoznavnimi, dovršenimi krožniki, vse skupaj ob spremljavi vrhunskih domačih vinarjev in glasbe. Ves dobiček je namenjen hrvaški bolnišnici Bistra, ki je specializirana za kronične otroške bolezni  in zdravi težko invalidne otroke.
In kaj gre pričakovati od kulinarične plati večera?
tomislav-5
Najprej je tu gostitelj, Westinov hišni chef Tomislav Hruban, ki ga označujejo za »Zlatega kuharja Balkana«.  Hruban si je svoj sloves pridobil leta 2009, ko je pri rosnih 28 letih zmagal na tekmovanju za najboljšega kuharja Balkana v močni konkurenci iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne Gore, Romunije, Cipra, Grčije in Turčije. Hruban je žirijo osvojil z brancinom in lososom kot hladno predjedjo, z gosjimi jetri polnjenim  biftkom  za glavno jed ter kremo bele čokolade in breskvinim žličnikom za desert.
deniz_zembo
V Londonu šolani Deniz Zembo, ki je kuhal tudi za Bernieja Ecclestona med enim od njegovih križarjenj po Jadranu, se je v zadnjih letih dodobra uveljavil z restavracijo Le Mandrač v Voloskem pri Opatiji, ki slovi kot ena najboljših na Hrvaškem, s sosednjim Plavim Podrumom pa tvori izjemen kulinarični rivalski dvojec. Zembove stvaritve odlikuje visoka kreativnost (nek recenzent ga je označil za kuharja z največ domišljije na Hrvaškem), hkrati pa relativna preprostost. Referenčni kulinarični vodič Gault Millau pa je leta 2010 Zembovo »Novo fritajo s kvarnerskimi škampi, tartufi in divjimi šparglji« ocenil s kar 19 od možnih 20 točk, s čimer je ta jadranska različica frtalje postala najinovativnejša jed na Hrvaškem.
vella
Jeffrey Vella, Avstralec malteških korenin, je z restavracijo 360° zadnji dodatek že tako bogati dubrovniški kulinarični sceni. Vella, ki se je svojih kuharskih veščin uril na Malti, v Italiji, v Združenih arabskih emiratih, v Jordaniji, pa tudi v Sloveniji, je v tem času delal z nekaterimi največjimi imeni svetovne kulinarike, kot sta Alain Ducasse in Heston Blumenthal. Vellove jedi so moderne, a vanje vkomponira klasične lokalne sestavine, sam pa rad ustvarja z ribami in različnimi zelišči.
bratovž
Janez Bratovž je starosta slovenske vrhunske kulinarike in edini Slovenec, ki se je kdaj uvrstil na San Pellegrinijev seznam 50 najboljših restavracij na svetu. Daily Meal že ve, zakaj je njegov ljubljanski JB lani uvrstil med 10 najboljših restavracij v Evropi – Bratovžove jedi  odlikujejo neverjetna preciznost, premišljenost in dodelanost, saj jih izpopolnjuje tudi po več let. Naj si bo tunin tatarec, ravioli s foie grasom, polži ali pa njegova različica gibanice – vse je eksplozija barv, okusov in tekstur. Bratovž ni impulziven kuhar, ni eden od mladih predstavnikov improvizacijskega vala – a na koncu je prav zaradi svoje treznosti še vedno nekaj korakov pred njimi.
launay
Benjamin  Launay je pri nas zaslovel kot kuhar na slovenski nacionalki, a je kmalu prerasel popoldanski RTV-termin in se pametno odločil, da prevzame mesto chefa v butičnem hotelu Vander Urbani Resort, kjer zdaj navdušuje s svojimi  slovensko-francoskimi jedmi. Naj si bo hobotnica z olivino tapenado ali prepelica z gosjimi jetri, vse je nezmotljivo francosko, hkrati pa nabavlja samo najbolj vrhunske lokalne sestavine. In potem tu navrže še svoje žlikrofe po francosko ali pa telečji priželjc z zelišči, samo zato, da dokaže, da se je v Sloveniji prav dobro udomačil.