Vikend potep po slovenski obali

Lepi, sončni dnevi kar vabijo na potep po naši čudoviti Obali. Teden se hitro obrne in mi smo večji del časa zaprti v pisarnah, domovih in hitimo po obveznostih. Ker je človek del narave, se ravno ob dolgih sprehodih in v objemu narave ponovno napolnimo z energijo in si povrnemo moči. Šum morja, veter v laseh, vonj po soli in posedanje ob skodelici kave na sončni terasi, so pravi zakladi.

piran

Srečo imamo, da je naša čudovita država tako majhna, da se na potep na morje lahko odpravimo kadarkoli. Brez večjega načrtovanja, dolge vožnje in dodatnega stresa. V uri ali dveh smo že na Obali, svobodni kot majhni otroci, ki se lovijo po pomolih in vriskajo skupaj z galebi. Morje, pa čeprav ga samo opazujete, ima svojo moč, ki pomirja, uglašuje in nas vrača k radostim življenja. Pa tudi veter, ki prinaša vonj dišečih borovcev in nam razmrši lase, je tisti, ki dodobra prevetri naše misli. Privoščite si vikend potep po slovenski obali in se ob tem zabavajte, preobrazite, dobro najejte in se polni sveže energije vrnite v nov delovni teden.

Kaj početi na slovenski obali?

Čeprav verjetno obožujete spontanost, smo vam vseeno pripravili nekaj predlogov, ki vas bodo vodili od ene zabavne dogodivščine k drugi. Iz bogate ponudbe darilnih paketov SelectBox smo izbrali najboljše ponudnike na obali. Preverite, kje lahko prenočite, kje se dobro je, kam lahko odidete na razvajanje in katere kotičke Obale si velja ogledati.

plaza

Kako dobro poznate slovensko obalo?

Ko pomislite na krajši oddih ob morju, imate najverjetneje pred očmi portoroško riviero, Tartinijev trg in mestno obzidje. Kako dobro v resnici poznate slovensko obalo? Kajti kraji, kot so Piran, Portorož, Izola, Koper in Sečovlje ponujajo še veliko skritih znamenitosti in prikupnih kotičkov, ki so vredni ogleda. V nadaljevanju vam predstavljamo nekatere izmed njih, da se boste tudi v domači državi lahko igrali raziskovalce še nepoznanih uličic, trgov, vrtov in spomenikov. Uživajte v raziskovanju!

Kam na odlično kosilo?

Seveda boste na Obali povsod deležni ponudbe sveže morske hrane, vendar pa se lahko nadejate tudi drugih, raznovrstnih jedi. Kljub svoji majhnosti in strnjenosti so uličice primorskih krajev polne zanimivih restavracij in prikupnih lokalčkov, od koder vejejo vsi mogoči zapeljivi okusi in vonji. Iz ponudbe darilnih paketov SelectBox smo izbrali nekaj odličnih restavracij, kjer boste deležni okusnih jedi.

škampi

Ste za degustacijo vin?

Primorska in Kras sta znana po odličnih vinih, ki so plod naših rodnih vinskih trt. Če spadate med ljubitelje vin, boste zagotovo navdušeni nad degustacijami, ki jih ponujajo vinarji ob slovenski obali. Ob degustaciji boste deležni še prigrizka in druženja z vinarji, ki vam bodo razložili še nekaj več o vinih, ki jih boste preizkušali. Darilni paketi SelectBox vam ponujajo degustacijo vin pri naslednjih vinarjih:

Kje prenočiti?

Če si želite ob morju ostati več kot zgolj en dan, boste zagotovo potrebovali prenočišče. Le zakaj bi takoj hiteli domov, ko pa je na oddihu tako prijetno, sonce pa vam greje lica cel dan. Ne glede na to ali na oddih odhajate sami, v paru ali z družino, boste v darilnih paketih SelectBox našli pravi kraj zase. Preverite zanimiva prenočišča, vse od luksuznih hotelov pa do tradicionalnih istrskih hišk.

Kam na vse vrste razvajanj?

Tisti, ki uživate v lepotnih negah, sprostitvi v savni ali si morda želite nove pričeske, beljenja zob ali novega nakita, boste tudi na Obali prišli na svoj račun. Privoščite si nekaj urno razvajanje samo zase in tako dodajte piko na i sproščujočemu vikend oddihu. Pobrskali smo po ponudbi darilnih paketov SelectBox in našli naslednje ponudnike:

Zanimivi kotički, čudoviti parki in skrivnostne ulice, vredne obiska

Že prej smo omenili, da velikokrat menimo, da neki kraj poznamo, potem pa ugotovimo, da smo se malce ušteli. Ko se ravno odpravljate na vikend oddih na slovensko obalo, vam predstavljamo še nekaj zanimivih krajev, vrednih ogleda. Stavimo, da si še niste ogledali vrta kaktusov in zbirke kamnitih skulptur! Naj vas poti zanesejo na kraje, ki jih še niste videli.

Sečoveljske soline

Pravi narodni zaklad, Sečoveljske soline, spadajo med ene redkih solin, kjer sol še vedno pridelujejo na tradicionalen način. Več stoletij stari postopki, ki izvirajo še iz 14. stoletja, so pravi živi spomeniki, ki so našli svoj prostor v Sečoveljskih solinah. Celotno območje Sečoveljskih solin spada pod krajinski park, območje muzeja solinarstva pa je razglašeno za spomenik državnega pomena. Če vas pot zanese tu mimo, si soline vsekakor velja ogledati.

soline

Forma Viva

V parku polotoka Seča pri Portorožu se nahaja Forma Viva, zanimiva zbirka kamnitih skulptur. Vsi kipi so razstavljeni na prostem, zbirko pa si lahko ogledate kadarkoli, vstop je prost. Zbirka je nastajala v okviru kiparskih simpozijev oziroma mednarodnih srečanj kiparjev. Čudovito umetniško dediščino, ki jo poznamo pod imenom Forma Viva, so nam zapustili kiparji iz 30 različnih držav, ustvarjali pa so jo štirideset let. Plod strastnih kiparjev je 120 kamnitih kipov, večina pa jih krasi čudovit zeleni park.

forma viva

Vrt kaktusov

Ljubitelji rastlin, botanike in predvsem kaktusov, boste navdušeni nad družinskim vrtom kaktusov. Kaktuse si lahko zgolj ogledujete, nekatere pa tudi kupite. Njihov čar je v počasni in trdoživi rasti, saj je njihovo naravno okolje polpuščava, koder razmere niso tako ugodne za hitro rast.

kaktusi

Pot nad Strunjanskim klifom

Pot, ki se nahaja nad Strunjanom, je ena najlepših poti slovenske obale. Čeprav ni poznana vsakomur, je sprehod čeznjo resnično čaroben. Strunjanski klif je visok 80 m in dolg 4 km, velja pa za enega najzanimivejših na Jadranu. Lepo urejena pot ponuja razgled na Tržaški zaliv in vodi mimo kamnitega Strunjanskega križa, ki naj bi ga pomorščaki opazovali že od leta 1600.

strunjan klif

Parenzana, kolesarska pot

Čudovita kolesarska pot Parenzana vas bo vodila po nekdanjih poteh železnice, od Trsta pa do Poreča. Ogledate si lahko le en del, ki vodi tudi skozi Sečovlje, Koper, Izolo, Piran in Portorož. Če spadate med avanturiste, se udeležite katerih izmed vodenih tur po poteh Parenzane.

Titov trg, Koper

Titov trg se nahaja v središču koprskega starega mestnega jedra. Spada med enega najlepših mestnih trgov na nekdanjem beneškem ozemlju, obiskovalci pa ga še danes občudujejo. Trg je poln kulturne dediščine in znamenitosti, zanimivih stavb, vključno s cerkvijo, palačo in stolpom. Raziščite zanimive stopinje zgodovine in se naužijte arhitekturnih lepot.

75192667

Hlavatyjev park, Koper

Park stoji na obrobju mestnega jedra, tik ob mestni sprehajalni promenadi. Hlavatyjev park je lepo urejen park z zelenicami, drevesi, igriščem, vodometom, klopmi in poln različnih kipov in skulptur. V parku najdete doprsne kipe različnih narodnih herojev in zanimivo skulpturo sonca, ki velja za simbol Kopra.

Park Pietro Coppo, Izola

Ta prikupni park je posvečen izolskemu kartografu, nahaja pa se v središču mesta. Tukaj najdete tudi kamnito reprodukcijo prvega zemljevida istrskega polotoka. Prvotni zemljevid je ročno izdelal Pietro Coppo v 15. stoletju. Danes park velja za živahno prizorišče glasbeno – kulturnih dogodkov, zato vam tukaj zagotovo ne bo dolgčas.


SelectBox je ime za izvirne darilne pakete, ki ponujajo izjemna doživetja in nepozabne izkušnje. Celoten program obsega preko 1500 različnih možnosti, ki jih najdete v 21 različnih darilnih paketih. Vabimo vas k ogledu celotne ponudbe SelectBox, ki jo najdete na spletni strani www.selectbox.si

RC_festival-okusov_940x340px