Turistična kmetija Hlebec, kraj tisočerih zgodb

Sploh ne vem, kje naj začnem pripoved o Hlebcu. Presenetili so me bolj kot bi sploh lahko pričakovala – s svojo človeškostjo, prijetnostjo, pomočjo, inovativnostjo, okusno hrano in tisočerimi zgodbami. Ne vrtijo se vse okoli vina, pa čeprav imajo verjetno eno boljših vinogradništev daleč naokoli. Vse to in še več so Hlebčevi. Njihovo ponudbo najdete med darilnimi paketi SelectBox in če boste svoje bližnje z darilom poslali k njim, ste jim podarili več kot zgolj darilo. Podarili ste jim pozabljene radosti.

darilni_paketi_turisticna_kmetija_hlebec_nastanitev_1-1024x621

No, pa naj začnem na začetku. Da sem mestno bitje in nisem ravno pogosto na turističnih kmetijah. Pač me ne zanese tja. Tokrat sem se odločila, da eno obiščem in ne bi se mogla odločiti bolje. Turistična kmetija Hlebec je znana po odličnem vinu, in ko rečem odličnem tako zares mislim – tudi ljubiteljica vina namreč nisem, če ni zares dobro. Vinogradi, ki se bohotijo okoli hiše in po vsej okolici nudijo prav poseben užitek – pogled čez mirna gričevja in šklopotanje klopotca, ki v vetru preganja ptiče od grozdja.

hebec4

Prispela sva pozno zvečer, saj sva se zadržala v toplicah. Pot naju je vodila po vijugastih cestah sem ter tja in šele prihodnji dan sva v svetlobi videla poti, po katerih sva se prejšnji dan vozila. Milan, lastnik kmetije naju je vedro sprejel in naju posedel v jedilnici ter nama ponudil kozarec vina. Nisva ga zavrnila in še dobro, kajti rose, narejen iz sorte zweigelt je bil omamno dober. Z Milanom sva se hitro zapletla v pogovor o vinu in povedal mi je, da imajo več kot deset sort vina, ki ga pridelujejo. Če je vse tako dobro, potem bom morala še večkrat priti na obisk, da bom vse preizkusila. Turističnno kmetijo pa imajo od leta 1993 in vsako leto je prinašalo svoje zgodbe. Kmetija ima 4 jabolka, oznako za odličnost, ki se uporablja pri kmetijah namesto zvezdic.

darilni_paketi_turisticna_kmetija_hlebec_slika_2-1

Ker sva po celodnevnem kopanju v termah utrujena, se kaj kmalu odpraviva spat. Milan naju pospremi v sobo, ki je čista in opremljena v slogu turistične kmetije. Kmalu padeva v mehek sen, zbudiva pa se v sončno, a vetrovno jutro. Čas je za zajtrk! Urška, moja sovrstnica in članica družine je že pripravila bogato obloženo mizo z zajtrkom. Na mizi se tako bohotijo tradicionalne jedi, kot je narezek in skuta, pa sveža jabolka in domače marmelade. Ker ob jedi rada klepetam, jo prosim da posedi in že se pogovarjava o vsem živem.

Food-13

Z vremenom sva imela rahlo smolo, saj je bilo zares vetrovno, celo tako zelo, da je prevračalo stvari pred hišo. Povejo nama, da je tak veter, burja pravzaprav, zelo nenavaden za ta letni čas. Običajno je kakšen teden v začetku februarja vetroven, sicer je veter zelo zmeren. Narava se je pač odločila, da prevetri Kog. Povprašam o neštetih skulpturah, ki krasijo dvorišče in slikah, ki so povsod po hiši – v sobah, jedilnici in ostalih prostorih. Povejo mi, da so na kmetiji 10 let gostili slikarske in kiparske kolonije, umetniki pa so marsikatero umetnino pustili tukaj za spomin. Tako je Hlebec dobil povsem novo podobo, zares unikatno in neponovljivo. Če ne verjamete, pa pojdite tja in se prepričajte na lastne oči. Skulpture s tematiko okoliša prav zanimivo krasijo dvorišče in govorijo zgodbe desetih let umetniškega ustvarjanja. Vino in umetnost, to gre z roko v roki in se prepleta eno v drugo.

darilni_paketi_turisticna_kmetija_hlebec_slika_5-1

Dragi ima smolo s počutjem, zato Urška cel dan vestno pripravlja čaje iz domačih zelišč, večkrat pa se ponudijo tudi, da skuhajo kakšno zdravilno juhico, prežganko naprimer. Tako sem bila vesela, da sva tukaj in ne v kakšnem velikem hotelu, saj so nama priskočili na pomoč z vsemi možnimi rešitvami, ki lajšajo slabo počutje.

Medtem, ko dragi počiva, imam jaz čas, da se razgledam po okolici in vneto klepetam z Urško. Razlaga o vrstah gostov, poletni sezoni, njihovi kulinariki in pripoveduje zanimive zgodbe. Ed gosti so dolgo prevladovali tujci, šele zadnja leta pa smo bojda tudi Slovenci začeli odkrivati lepote lastnih krajev. Ura hitro odbije čas za kosilo in že predme postavijo zelo okusno kosilo. Še eno pozitivno presenečenje – dobila sem zelo lepo postreženo kosilo, prilagojeno mojemu okusu. To pa je luksuz! Ker seveda ne želim kositi sama, se mi pridružita Urška in Milan, slednji k mizi že nosi še eno izvrstno vino, ki bi ga kar stežka zavrnila. Če ste vinoljubci, vam toplo svetujem, da se ustavite pri Hlebčevih na degustaciji in si kakšno steklenico privoščite še za domač arhiv.

IMG_0192

Kosilo torej! Začnemo ga s česnovo juho, tako, ta pravo domačo česnovo juhico. Za glavno jed Urška in Milan jesta mesno izvedbo, jaz pa dobim (po moje še bolj okusno 😀 ) vegi izvedbo kosilca: gratinirana zelenjava z domačim sirom s chia semeni, pire krompir in preliv iz kisle smetane. Poleg sodi še velika skleda solate. Sem že omenila, da imam rada preproste, iz nekaj sestavin narejene, a okusno pripravljene jedi? Veliko rajši kot preveč komplicirane jedi, ki mi zgolj obležijo v želodcu. In Urška je pripravila jed, ki bi bila težko bolj po mojem okusu. Vse sestavine so lokalne in čeprav preprosta, je jed izjemna. Pove mi tudi, da je veliko tradicionalnih jedi in sladic tukaj pripravljenih s skuto. Sledi še sladica, ki pa si jo pametno prihranim za malce kasneje, saj sem se najedla, da mi že čez ušesa gleda. Ko se nekaj ur kasneje prikradem k sladici, uživam v tako imenovani »zdiganci«, narejeni iz vzhajanega testa in skute.

grozdje-1024x768

Turistična kmetija Hlebec ima tudi svoj rek, ki pravi »Stoj prijatelj nedi mimo, Milan toči dobro vino!” In še res je, Milan res toči dobro vino, občutek domačnosti pa je nekaj, kar ti tukajšnji ljudje takoj dajo.

Okolica ponuja tudi kar nekaj možnosti za aktivnosti, kot so kolesarjenje, pohodništvo, potepanje po vinski cesti z degustacijo vin, jahanje, gobarjenje in še in še. Verjamem da tistim, ki iščete aktivne počitnice v naravi tukaj ne bo dolgčas, obenem pa bodo Hlebčevi odlično poskrbeli za vas in vas razvajali s samimi slastnimi jedmi in vini.

Ponudbo turistične kmetije Hlebec najdete v sklopu darilnih paketov SelectBox, ogledate pa si jo lahko TUKAJ >>

darilni_paketi_kulinarika_kmetije_hlebec_kog_1-1024x621


 

SelectBox je ime za izvirne darilne pakete, ki ponujajo izjemna doživetja in nepozabne izkušnje. Celoten program obsega preko 1800 različnih možnosti, ki jih najdete v 26 različnih darilnih paketih. Vabimo vas k ogledu celotne ponudbe SelectBox, ki jo najdete na spletni strani www.selectbox.si

Spl-kuscar-bel_Email-843x403px