Pridite na praznik idrijskih žlikrofov!

To soboto, 27. avgusta v Idriji poteka tradicionalni praznik žlikrofov. Na celodnevnem dogodku se boste naučili priprave žlikrofov, se jih najedli do sitega in jih odnesli še domov!

Idrijski žlikrofi so zaščiteni kot »zajamčena tradicionalna posebnost«. To pomeni, da so proizvedeni po tradicionalni recepturi in na tradicionalen način. Nacionalno zaščito so prejeli že v letu 2002, evropsko pa leta 2010. Idrijski žlikrofi so pripravljeni iz testa, ki je polnjeno s krompirjevim nadevom. So značilne oblike in spadajo v kategorijo polnjenih testenin. Predstavljajo avtohtono slovensko jed, zato so jim posvetili celo praznik.

Dogodek torej poteka to soboto, 27.8.2016. Praznik idrijskih žlikrofov spremlja zelo pester program z različnimi delavnicami in degustacijami. Ahacijev trg bo že v jutranjih urah popestrila kulinarična tržnica z lokalnimi pridelki in izdelki iz okoliških kmetij. Poleg kosila z idrijskimi žlikrofi vas čakajo še aktivna doživetja v obliki delavnic, prikazov in degustacij. Poskusiti bo možno idrijske žlikrofe različnih proizvajalcev in z različnimi omakami. V sklopu praznika bo potekala tudi delavnica izdelovanja žlikrofov, katere se lahko udeležite. Na tržnici bodo na prodaj že izdelani žlikrofi in sestavine za njihovo izdelavo ter sestavine za izdelavo pripadajočih omak.

Preizkušali pa boste lahko tudi druge lokalne jedi, ne le žlikrofov. Že v zgodnjih dopoldanskih urah se bo v kotlih pod spretnimi kuhalnicami pripravljala ena od mesnih omak, poimenovana divjačinska bakalca. Gre za tradicionalno idrijsko omako, ki je nekdaj dajala moč rudarjem. V sklopu prireditve poteka tudi tekmovanje, na katerem bodo izbrali najboljše idrijske žlikrofe v letu 2016. Dogodku se bo pridružil še zmagovalec resničnostnega šova Gostilna išče šefa, Tomaž Škvarč Lisjak, ki bo predstavil nove okuse, ki jih je združil z inovativnimi načini serviranja idrijskih žlikrofov.

Na dogodku bo poskrbljeno tudi za otroke, katerim organizatorji pripravljajo pestre animacije. Zvečer se lahko udeležite večerje in tombole, ki obljublja kulinarične nagrade. Celoten program bo zares razgiban in za vsakega se bo našlo nekaj. Ogledate si lahko tudi priložen urnik in se prijavite na delavnice, ki vas zanimajo.

Vabljeni na kulinarični in gurmanski dogodek, osnovan na slovenski tradiciji!