Ko se asfalt že konča, vendar se še vedno vidi do morja

 V Pomjanu, najvišje ležeči vasi Šavrinskega gričevja, sredi slovenske Istre, kjer sta blizu Nova vas in Padna, na drugem hribu pa Korte, kjer je do morja vse polno grmičevja s šparglji, vinogradov z malvazijo in sadovnjakov z belico, tam se ustavi čas in za mizo po istrsko zadiši.

Glavna značilnost Istrske kleti je, da nudi avtohtono istrsko hrano, ki jo mnogi zamenjujejo s primorsko. Razlika med njima je, da istrska hrana ne vsebuje rib. Meniji torej temeljijo na bazi zelišč, testeninah in mesu.

Vsa hrana v Istrski kleti je pripravljena doma. Sicer že malce razvajeni dobrojedci skoraj samoumevno pričakujemo doma narajene testenine, vendar vas bodo tukaj definitivno navdušile. Bodisi si boste zaželeli njoke, fuže, raviole, pljukance ali “pašto na iglo” vse je narejeno doma. Namesto sladice, pa pravijo stalni gostje, da najraje naročijo še dodatni košček domačega kruha, olivnega, koruznega ali z rožmarinom, pa katerem omamno diši v prazničnih časih, kot je prihajajoča Velika noč.

Iz Istrske kleti prihaja kar nekaj znanih receptov, ki so se postopoma raznesli po Sloveniji. Najbolj znana jed je prav gotovo “Pijani istrijan” – goveji zrezek s pršutom in olivami, za katerega pravijo, da je še vedno najbolje pripravljen prav v domači kuhinji. Drugi znani recepti so še “Ombolo po istrsko” – svinjska ribica, klobase in pršut zaliti z malvazijo in belim tartufom ter mednarodno priznana najboljša jed s tartufi “Ravioli s tartufi”– ravioli (žepki), polnjeni s tremi siri in naribanimi tartufi.

Gospodar je somelier, vina v Istrski kleti izključno avtohtonih vrst, na oljčnem spisku pa mnogi istriski biseri, ki jedi dopolnjujejo s svojo močno aromo. Poznavalci trdijo, da je istrsko olje med najkvalitetnejšimi zaradi pridelave in ima vedno za odtenek svetlejšo barvo, saj ne oksidira pred hladnim stiskanjem, za razliko od otoških, kjer olive namakajo v morju.

Konec aprila vsako leto poteka v okoliških krajih večdnevni kulturni, izobraževalni ter gastronomski festival Šparga fest, v znamenju špargljev kot tipične sredozemske rastline. Festival združuje niz prireditev, pokušin špargljevih jedi, strokovnih in poljudnih predavanj ter delavnic o divjih špargljih in sredozemski kuhinji. Vrhunec dogajanja pa je že tradicionalna istrska frtalja s šparglji, ki jo spečejo v Istrski kleti na Pomjanu in velja za največjo daleč naokrog.

Zakaj obiskati Istrsko klet Pomjan? Zato, ker je tukaj enostavno več kot dobro. Ker se ne podrejajo modnim vplivom, ker so res istrski, domači, tradicionalni, avtohtoni, še najbolj pa samosvoji. Ker jim ustvarjalnost ni tuja, ker takšnih ni veliko

Istrska klet Pomjan tudi v darilnih paketih SelectBox:

  • Ekstravagantna večerja (5 hodni degustacijski meni – velja za 2 osebi)

Pakete SelectBox z darilnim bonom lahko kupite na www.selectbox.si ali v več kot 140 trgovinah po vsej Sloveniji.