Vabilo na Praznik idrijskih žlikrofov 2013

 žlikrofi-praznik

Fotografija in oblikovanje: Jani Peternelj

Vabljeni na Praznik idrijskih žlikrofov 2013, ki bo potekal 31. avgusta v Idriji, zibelki te priljubljene jedi. Prireditev je namenjena promociji regionalne specialitete in njenih certificiranih proizvajalcev, združenih v Društvu za promocijo in zaščito idrijskih jedi.

Idrijski žlikrofi so prva slovenska jed, ki jo je Evropska unija zaščitila z znakom zajamčene tradicionalne posebnosti, vsi proizvajalci in restavracije, ki jed ponujajo pod tem imenom, pa morajo imeti poseben certifikat.

žlikrofi1

Foto: Jani Peternelj, arhiv ICRA d.o.o. Idrija

Na dogodku smo za vas pripravili pester nabor aktivnosti. Lahko se boste sprehodili po kulinarični tržnici lokalnih pridelkov in se udeležili vodenega ogleda očarljive Idrije, vpisane na Unescov seznam  svetovne dediščine. Udeležili se boste lahko delavnice, kjer si boste čisto sami izdelali svoj žlikrof, vaši najmlajši pa bodo potiskali predpasnike z njihovimi motivi. Ob teh smo za vas pripravili še vrsto ostalih dogodkov.

Idrijske žlikrofe boste lahko okušali z različnimi omakami ali pa na tržnici lokalnih pridelkov in izdelkov kupili sestavine za njihovo pripravo. S pomočjo strokovnjakov in ljubiteljev bomo izbrali najboljše idrijske žlikrofe 2013!

žlikorfi2

Foto: Jani Peternelj, arhiv ICRA d.o.o. Idrija

Za vas smo pripravili tudi posebni delavnici. Prva, ki bo potekala 26. avgusta, bo gostince podučila o načinih serviranja idrijskih žlikrofov. Druga, ki se bo odvijala 31. avgusta, bo radovednim gospodinjam in gospodinjicam razkrila skrivnost priprave te jedi. Na obe delavnici se je potrebno prijaviti po telefonski številki  05 37 43 912.

Vabljeni vsi, še posebej pa dobri jedci – ljubitelji pristne slovenske kuhinje!

Celoten program prireditve si lahko ogledate na spletni strani: http://www.idrija.si/component/eventlist/details/194-praznik-idrijskih-zlikrofov-2013.html

Tekoče informacije in zanimivosti o Idrijskih žlikrofih lahko spremljate tudi na FB profilu Idrijski žlikrofi.