Senzualni maki suši

Maki Suši 1

Maki sushi je ena od vrst sushija. Gre za japonsko jed, narejeno iz riža za sushi (shari), kosa surove ribe in nori alge. Za pripravo dobrega sushija potrebujemo kar nekaj znanja in spretnosti, trik pa je predvsem v pripravi pravega riža in izbiri dobrega kosa ribe. Nyotaimori “body sushi” je način strežbe sushi-ja ali sashimi-ja direktno z razgaljenega ženskega telesa. Nantaimori je izraz za isto strežbo, le z moškim modelom. Ta medijsko odmevni način strežbe sicer izvira iz japonske kulture, poslužujejo pa se ga tako v Aziji, kot tudi v Ameriki (se spominjate filma Seks v mestu?) in Evropi.
Pri nas za enkrat še nimamo restavracije s tako ponudbo, je pa ideja vsekakor zanimiva … morda za domači poizkus?

maki sushi

Recept:
1. Riž stresemo na cedilo in ga pod tekočo vodo spiramo toliko časa, dokler izpod cedila ne priteče čista voda. Opran riž stresemo v lonec in ga zalijemo z vodo. Vode mora biti toliko, da je riž malo prekrit; pravo razmerje med vodo in rižem je 1,25:1. Lonec pristavimo na močen ogenj in riž kuhamo do vretja. Vsako minuto ali dve riž dobro premešamo. Ko voda zavre, zmanjšamo ogenj na najnižjo stopnjo, riž nehamo mešati in lonec pokrijemo. Po osmih minutah kuhanja pogledamo, koliko je še vode v loncu. Riž kuhamo, dokler se ne zmehča in posrka vso vodo v loncu.
2. Kuhan riž odstavimo in ga s pomočjo lesene kuhalnice predevamo v skledo. Riž, ki se je oprijel dna posode, pustimo v loncu. V kozici segrejemo rižev kis, sladkor in sol ter mešamo toliko časa, da se sol in sladkor povsem raztopita. S pripravljeno tekočino prelijemo riž in ga dobro premešamo. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.

 

priprava sušija
3. Korenček operemo, olupimo in s pomočjo ostrega noža razrežemo na daljše, enakomerne kvadratne palčke. Kumaro olupimo, operemo, razrežemo na pol in odstranimo semena. Tudi kumaro razrežemo na daljše palčke. Kos ribe operemo, obrišemo in razrežemo na debelejše, približno 0,5 cm debele in dolge trakove.

4. Na delovno površimo razgrnemo bambusovo podlago za zvijanje shushija. Na podlago položimo nori algo tako, da je groba stran obrnjena navzgor. Navlažimo si roke, s katerimi iz sklede zajemamo za polno dlan riža, ki ga nato položimo na algo. Riž s prsti enakomerno razprostremo po algi, tako da ostane približno 2 cm zgornjega roba alge praznega.

5. Na sredino riža v ravni vrsti razporedimo najprej trakove ribe, nato pa še palčke korenčka in kumare. Sushi začnemo zvijati na spodnjem robu, ki ga s pomočjo podlage preložimo čez ribo in zelenjavo. S prsti potisnemo spodnji rob ob riž in oblikujemo tesen zavitek. S pomočjo podlage ta zavitek zvijemo do konca in ponovno učvrstimo. Zavitek preložimo na leseno desko in ga z ostrim nožem, ki ga pomočimo v hladno vodo, razrežemo na grižljaj velike kose.

Maki Suši 2