Predstavljamo slastna in raznolika kosila v Ljubljani

Dobra hrana, sveži okusi in raziskovanje restavracij je precej priljubljen način druženja in preživljanja prostega časa. Le zakaj bi morali vsak dan jesti enako hrano ali preživeti nekaj ur v domači kuhinji, če je Ljubljana tako pestra in razgibana prestolnica z mnogotero ponudbo okusne hrane?

Danes z vami delimo 6 zelo zanimivih in raznolikih restavracij v Ljubljani, razdelili pa smo jih na tri tematske sklope. Za vsakega se najde nekaj, od ljubiteljev eksotike, prefinjene kulinarike pa do morskih sladokuscev.

V darilnih paketih SelectBox najdete restavracije, kjer za svoj denar prejmete več. Predlagamo vam zabavno igro – s prijatelji si izmenjajte darilne pakete in skupaj raziskujte slastne okuse Ljubljane! Tako boste preživeli več časa skupaj pa še dobro se boste najedli. Vsak od vas ima najverjetneje tudi specifičen okus, zatorej vam predstavljamo restavracije, ki ponujajo različno kulinariko, da boste lahko poiskusili kar se da raznolike jedi.

  1. Za ljubitelje eksotike

Daljne dežele ponujajo popolnoma drugačne vonje, okuse, ambient in vzbujajo prav posebne občutke. Doživetje kuhinj daljnih dežel lahko pričara vzdušje popotovanja in vseh doživetij, ki se ponujajo skozi okušanje tamkajšnje kulinarike. Tokrat z vami delimo čarobno, skrivnostno, a vseeno preprosto turško restavracijo, Yildiz Han. Ta restavracija je kar Turčija v malem, saj je prepredena z orientalskimi preprogami in predmeti iz daljnih dežel. Če boste prišli ob ravno pravem času, lahko ujamete še očarljiv pogled na orientalske plesalke, ki ob posebnih večerih popestrijo dogajanje v restavraciji. Yildiz Han ponuja pisane jedi in pisano okolje, v barvah skrivnostnega Orienta.

Sladkali se boste s pravo turško kavo, baklavo in kajenjem vodne pipe, od koder veje sladkast vonj po sadnem tobaku. Jedilni listi turške restavracije je poln avtentičnih turških jedi, najboljših okusov, zbranih iz sedmih različnih turških pokrajin. Preizkusite avtentične, eksotične jedi z bližnjega vzhoda, kot so haydari (zeliščni jogurtov namaz), yaprak dolma (trtini listi, polnjeni z rižem), mercimek (juha iz rdeče leče z limono), islama kofte (pleskavice na žaru), različne vrste kebapa, mesne jedi, kot so dana sis, izgara karisik et, sac kavurma in še mnoge druge jedi, ki nimajo le zanimivih imen, temveč tudi okuse. Sprejeti boste s pravo turško gostoljubnostjo in tradicionalnim pristopom. Restavracijo Yildiz Han najdete TUKAJ.

  1. Za morske sladokusce

Pravijo, da sta mediteranska in sredozemska kuhinja daleč najbolj zdravi in okusni kuhinji na svetu. Ribe in ostali morski sadeži vsebujejo namreč ogromno koristnih snovi za naše zdravje, ko pa na krožnik dodamo še sezonsko zelenjavo, je pred nami prava zdrava poslastica! Včasih ljudje zmotno menijo, da zdrava hrana ni tako okusna, kar pa je velika pomota. Prav morska hrana je tako slastna, da se uvršča na kulinarični vrh. Morski sladokusci prav dobro veste, o čem govorimo. Slastno zapečeni lignji, škampi na buzaro, postrvi, sladkast losos, hobotnica v solati, za prste oblizniti! Poleg se seveda prilegajo še zdrave in okusne jedi, kot so krompir z blitvo, špageti z gamberi, rižota z morskimi sadeži, ribje juhe in lahke sladice.

Gostilna Krpan

V Ljubljani se nahaja ena najboljših restavracij z morsko kuhinjo in dolgo tradicijo. Imenuje se gostilna Krpan in vsak ljubitelj morske hrane je že slišal zanjo. Krpan je lično in stilsko opremljena restavracija, ki slovi po pečenju rib na odprtem žaru, kurjenim z vinsko trto ter zelo širokem naboru vin. Pri Krpanu se lahko nadejate največjega ribjega izbora v mestu in zagotavljamo vam, da boste kot morski sladokusci postali stalni gostje. Gostilno Krpan najdete TUKAJ.

Okrepčevalnica Ribca

Ljubljana pa ima še eno ribjo skrivnost, preprosto, tiho in skrito. A vseeno je ta kraj vedno založen s svežimi ribjimi jedmi in okusnimi kosili. Govorimo o okrepčevalnici Ribca, ki se nahaja na ljubljanski tržnici, v središču mesta. Tukaj nudijo le svežo in kakovostno morsko hrano, med katero sodijo sardelice, kalamari, sardoni, girice, osliči, rakove klešče, postrvi in druge ribje poslastice. Vabljeni na okusno kosilo v preprostem, domačem vzdušju. Okrepčevalnico Ribca najdete TUKAJ.

  1. Za tiste, ki obožujete prefinjeno hrano

Pa smo prišli do sodobne, prefinjene kulinarike. Hrana že dolgo ni več le nujno potreben obrok, saj so virtuozni kuharji svetu predstavili pravo umetnost. Tudi v Ljubljani imamo nekaj restavracij, v katerih vam postrežejo s pravimi umetniškimi deli, okusi, vonji in videzom. Kot napreduje celoten svet, napreduje tudi vrhunska kulinarika, ki izumlja vedno nove okuse in jedi, ki presegajo meje domišljije. Prav zares kulinarika še nikoli ni bila tako razburljiva in opevana, kot je danes. In za tem se skriva zelo utemeljen razlog. Predstavljamo vam tri ljubljanske restavracije, za katere menimo, da jih lahko uvrstimo med tiste z najboljšimi jedmi v mestu. Ne bodite presenečeni, če boste postreženi s presežki, katerih si ne bi mogli zamisliti niti v sanjah!

Restavracija in bar Atelje

Na novo odprta restavracija z imenom Atelje je nadomestila nekdanji Smrekarjev hram. Osvežena restavracija ponuja vrhunsko kulinariko v modernem ambientu, kjer vladajo naravni elementi. Les in opečnate stene dajejo restavraciji Atelje prav posebno vzdušje, kjer kosilo postane cel dogodek. Vodja kuhinje Jorg Zupan je zelo obetaven kuhar, pravi čarovnik okusov. V restavraciji in baru Atelje se boste razvajali z jedmi, kot so zorena govedina s črnim česnom, juha iz pastinaka in jabolka, file postrvi s topinamburjem, cimetova krema, kakijev žele, kostanjev sladoled in še z mnogimi drugimi kulinaričnimi pustolovščinami. Restavracijo in bar Atelje najdete TUKAJ.

Restavracija JB

Velikokrat in marsikje omenjena restavracija JB spada med 100 najboljših restavracij na svetu. Ta podatek je že sam po sebi dovolj zgovoren, da prepriča vsakega ljubitelja vrhunske kulinarike. Janez Bratovž, chef kuhinje je eden najboljših chefov pri nas, ustvarja pa jedi brez primere. Restavracija JB je tako postala pravo zatočišče za sladokusce in ljubitelje prefinjenih okusov. Zanimiv je tudi pristop do priprave jedi, saj temeljijo na štirih osnovnih elementih, ki jih upoštevajo celostni pristopi k življenju. Hrana je tako osnovana na spoju in sožitju elementov ognja, zemlje, vode in zraka, zaradi česar ne čudi, da so jedi izpod prstov Janeza Bratovža tako izvrstne, neponovljive in skrivnostne!

V kulinariki se elementi delijo glede na okuse in njihove preplete. Slani okusi so v znaku vode, grenki so ognjeni, zrak je kisel in zemlja sladka. Nadejate se lahko izvrstnih jedi, kot so počasi pečen domači jagenjček, ovit v slanino mangulice z omako in zelišči, file bele ribe z morsko omako in kremo hokaido buče, sveži jadranski škamp na mandljevi kremi z lešnikovo praline in rabarbaro, domači ravioli polnjeni s skuto in pistacijo, skutini sladoled z rozinami in pehtranovo kremo, lešnikov sladoled z olivnim oljem, temno čokolado in solnim cvetom in še bi lahko naštevali vse slastne jedi, postrežene v restavraciji JB. Harmonija in razkošje okusov sta v restavraciji JB več kot le zagotovljena. Restavracijo JB najdete TUKAJ.

Hiša kulinarike Manna

Manna se nahaja na najlepši ulici v Ljubljani, kot radi poimenujejo slikovito Eipprovo ulico, ki je tako čarobna zaradi drevoreda starih, mogočnih kostanjev. Hiša kulinarike ima z namenom tovrstni vzdevek, kajti na točno tem mestu kuharski mojstri kuhajo še skoraj 200 let. Manna je kraj s tradicijo, kjer danes stoji ena boljših vrhunskih restavracij v Ljubljani. Božanske jedi so plod prepleta lokalnih sestavin in sodobnih kuharskih trendov, katerih rezultat so sveže jedi, ki vsakič znova presenečajo gurmanske navdušence.

Ena izmed večjih posebnosti tukajšnje kulinarike je tudi pristop do ponudbe jedi. V hiši kulinarike Manna so si namreč upali izvesti drzno potezo, kajti to je restavracija brez stalnega jedilnega lista. Manna in njeni ustvarjalci namreč trdno verjamejo v povezanost z naravo in njenimi sezonskimi danostmi. Izvirnost kuharjev in njihov navdih sta torej popolnoma neomejena, saj v vsakem letnem času jedi popolnoma prikrojijo naravi. Prisegajo le na najboljše sestavine in zdravo hrano domačih dobaviteljev. Zelišča in začimbnice po posebni metodi brez uporabe umetnih gnojil gojijo kar sami. Večino živil prav tako dobivajo od domačih pridelovalcev, lovcev in kmetov. Preizkusite zanimive in ustvarjalne jedi, kot so v vakuumu kuhane ličnice odojka, belokranjski jagenjček, hobotnica iz pečice, izbrana solata s kraljevimi gamberi, malinov ganache, metin sladoled z brownijem in prahom pikantne paprike ter druge, presenetljive in zanimive jedi. Hišo kulinarike Manna najdete TUKAJ.

SelectBox je ime za izvirne darilne pakete, ki ponujajo izjemna doživetja in nepozabne izkušnje. Celoten program obsega preko 1500 različnih možnosti, ki jih najdete v 21 različnih darilnih paketih. Vabimo vas k ogledu celotne ponudbe SelectBox, ki jo najdete na spletni strani www.selectbox.si

Uzivac-guster_570x310px_SLO