Lambergh, Château & Hotel – Begunje na Gorenjskem

Lambergh, Château & Hotel – Begunje na Gorenjskem

Manja Gatalo

Predstavljajte si, da čisto zares živite v gradu! Sprehajate se po pravljičnih sobanah, prikupno urejenih vrtovih z romantičnim jezercem, čarobnih gozdovih obdanih z mogočnimi gorami, v zraku čutite zgodovinski čas preteklosti vitezev, graščakov, Prešerna in vse to doživite v moderni preobleki, polni udobja. Postali boste baron, ki uživa v butičnem wellnessu s pogledom na najvišji slovenski troglavi vršac, Triglav. Zaživeli boste kot novodobni dvorjan, ki se poda na kolesarski izlet po neokrnjeni okoliški naravi in prav po grajsko razvaja brbončice v izbornih domačih jedeh, ki se rade spogledujejo s sodobnimi kulinaričnimi trendi. Na koncu dneva pa vas bodo čakale udobne kraljevske sobane preteklega razkošja in svoj nepozabni dan boste potopili v razrahljane žimnice in odeje pravljičnega dvorca.

Hotel Lambergh

Hotel Lambergh

Pravljična zgodovina

V 16. stoletju se v dvorcu naselijo Lambergi, po katerih je dvorec ohranil ime. Jakob II. Lamberg, čisto pravi vitez, je bil tisti, ki je dvorcu vdahnil renesančni slog. Les na stropu, kamen stopnic in poda, vse je skrbno restavrirano in ohranjeno, da se lahko še danes bohoti v svoji lepoti. Legenda pravi, da je Jakobov stric Krištof, prav tisti vitez iz balade o Pegamu in Lambergarju, ki je premagal Pegama in rešil cesarski Dunaj. Pravljičnost se na dvorcu Lambergh povsem zares staplja z realnostjo. Dvorec omenja v 17. stoletju tudi Janez Vajkard Valvasor v Slavi Vojvodine Kranjske pod imenom Drnča, ki se nanaša na nemško ime za trn, kateri je rasel za dvorcem. V času druge svetovne vojne sta na dvorcu živela baron in baronica Baillou, ki sta uredila dvorni park in ribnik v francoskem stilu. Bila sta izjemno priljubljena, saj sta med vojno izdatno pomagala in intervenirala pri izpustitvi ujetnikov iz nemških zaporov. Najlepša suita je poimenovana prav po Josephini. V njej lahko za valentinovo napišete ljubezensko pismo na pisalni mizici s sanjskim razgledom, ki vas bo zagotovo navdihnil k inspiraiji, da za vedno osvojite ljubljeno srce. Pravzaprav je vseh 9 suit imenovanih po zgodovinskih osebnostih, ki so v dvorcu pustili pomemben pečat.

hotel Lambergh (2)

hotel Lambergh (2)

Spa & wellness center in Medicinski center Lambergh – popolna kombinacija za zdravje in dobro počutje

Glavni adut Hotela Lambergh je butičnost, ki je prilagojena vsakemu posamezniku posebej. Intimnost, sproščanje in razvajanje so v prvem planu. Vse je prikupno majhno in resnično namenjeno oddihu telesa in duha. V wellness & spa centru Lambergh se lahko namakate v jacuzziju s pogledom na pomirjujočo naravo, med savnami lahko izbirate med turško, finsko in infrardečo, oprhate se lahko pod tušem doživetij, ki se igra z barvami ali pa se ohladite in naplavate v bazenu s poletno teraso.

hotel lambergh wellness (1)

hotel lambergh wellness (1)

Ker je Lambergh sodoben hotel za dobro počutje in sprostitev, se lahko pohvali tudi s povsem novim medicinskim centrom, ki ponuja programe za zdravljenje glavobola, bolečin v hrbtenici in borelioze. Terapevtski programi vključujejo naravne surovine, med drugim tudi kakovostna olja in zelišča, velik poudarek pa je na medu, ki je značilen za tamkajšnjo regijo ter je lokalno in ekološko pridelan. Poslužujejo se tudi apiterapije (terapije z uporabo čebeljih izdelkov) in nudijo terapevtske masaže ter druge terapije za krepitev zdravja in dobrega počutja. Pri bolnikih z migrenami in glavoboli se uporablja transkranialna magnetna. Vsako zdravljenje pa poteka v popolni prepletenosti z wellnessom in zato omogoča veliko več sprostitve, individualnih prilagoditev ter privatnosti.

Kulinarika, kino in zabava

Kulinarika je v sozvočju z okolico, naravo in zdravjem. Hotel Lambergh prisega na elementarne okuse začinjene s kreativnostjo. Kulinarično obarvani so tudi dogodki, ki se prepletajo z naravo in kulturo. V pretekli sezoni je bil hit poletja Chic picnic – šiknik. Romantično doživetje v dvoje je vsebovalo košarico za piknik z okusnimi dobrotami (kot so pršut, domače žemnjice, tiramisu v kozarčku, vrhunsko vino…), mehko blazino, kamor se je par uživaško ulegel in platno za kino. Tako je, v pikniško ponudbo je bil vključen tudi kino pod zvezdami, predvajale pa so se vse slovenske klasike kot so film Cvetje v jeseni, To so gadi, Vesna id.

Ponosni so na Grajske večerje, ki sestavljajo pet hodov s sezonsko in svežo hrano, gostujočega vinarja in pravljičarstvo. Figura iz preteklosti – plemič Tonček gostom pripoveduje dvorske zgodbe, anekdote in zanimivosti. Kasneje se pojavi Prešeren in skupaj z Urško zaigrata Povodnega moža, predstavo pa pospremi sladica Prešernov cilinder. Tudi ostale grajske sladice so tako kot suite poimenovane po zgodovinskih osebnostih. Poskusite lahko Josephinino pregreho, Lamberghov ponos in Iwanov creme brulee po katerem so znani daleč naokoli.

Prirejajo tudi akustične koncerte v grajskem parku in posebne dogodke ob hotelskem bazenu. Razlogov za obisk je skratka ogromno, za vas so pripravljeni skreirati tudi razno razne zasebne pogostitve, poroke, izlete, popolnoma po vaših željah in kapricah. Njihova glavna skrb je, da izpolnijo vsako vašo željo, vas popolnoma sprostijo in razvajajo z zdravjem, dobrim počutjem in udobjem na kraljevskem nivoju.

 

hotel lambergh restavracija1

hotel lambergh restavracija1

Zadnji komentarji
  1. edija lenarčič
    -