Kulinarično doživetje: kraški pršut

Specialiteta, nad katero se navdušujejo vsi pravi gurmani in je obenem uveljavljena kot lahko prebavljiva in zdrava prehrana, je znamenit kraški pršut. Odlično se poda s teranom in v tej kombinaciji predstavlja edinstveno kulinarično doživetje.

Pršut lahko okušamo narezan ali pa popečen s kančkom terana in ajdovo moko – tako pripravljen predstavlja odlično in nasitno jed. Najdemo ga še v rižotah, solatah, na picah in v testeninah, v omakah in narezkih ali pa za izboljšanje okusa jedi, kot je jota.

Priprava pršuta pa je veliko bolj zahteven proces, kot pokušina te dobrote. V prvi vrsti se začne z izbiro svinjskega mesa, ki se ga nasoli izključno z morsko soljo. V nadaljevanju poteka skrbno zorenje in sušenje v klimi, značilni za kraško podnebje: vlaga, veter in gibanje temperatur. Od teh dejavnikov je odvisna tudi aroma in kakovost kraškega pršuta, ki zori kar 12 mesecev.

77911d2656c3fa5e1974402cc05e0c9f

V primerjavi z drugimi vrstami pršuta je kraški pršut manj slan, močnejše barve in bolj mehke strukture, v ustih pa se kar topi. Pršut, ki je narezan ročno in v debelini 1,5 do 2 mm, izvabi najboljše okuse, za to pa potrebujemo primerno opremo: stojalo, nož, vilico in krožnik.

Privoščite si pokušino kraških dobrot v objemu sonca in vipavske burje na sončnih in terasastih pobočjih posestva Vina Ferjančič v Ajdovščini. Poleg pristnega kraškega pršuta boste uživali še v ponudbi svežih vin zadnjih letnikov, pri katerih so poudarjene njihova pitnost, sadnost in svežina. V senci mogočnega kostanja ali globoko v kleti čez dvesto let stare domačije ob dobrem pršutu in vinu uživa vsak kulinarični poznavalec. Ponudbo Vin Ferjančič najdete TUKAJ.

b8335dc3339a24d3435b70a722c487c7

Posebna vrsta pršuta, ki prihaja iz področja slovenske obale, je okusen istrski pršut. Začinjen je z morsko soljo in dodatnimi aromami popra, česna, lovora in rožmarina. Prepoznamo ga po mehki strukturi in nekoliko sladkem okusu. Poleg istrskega pršuta se odlično poda vložena zelenjava, oljke in ovčji sir s tartufi.

Odličen istrski pršut lahko poskusite v družinski gostilni pri Mari v Piranu, ki ima že petnajstletno tradicijo. Jedi pripravljajo sproti po lastnih in primorskih receptih, oštir pa vam bo rade volje postregel še z dobro kapljico domačega vina. Poleg 40 vrst buteljčnih vin priznanih primorskih, kraških in goriških kletarjev se pri Mari lahko kulinarično razvajate z domačimi njoki z rukolo in pršutom, piransko ribiško juho in svežimi morskimi dobrotami. Ponudbo gostilne Pri Mari najdete TUKAJ.

Low-Sodium-Prosciutto-615x409

Odpravite se lahko tudi na izlet v Montinjan blizu Kopra v vinsko klet Vina Montis, kjer vas vabijo na preizkušanje kakovostnih istrskih vin in ekološko pridelanega oljčnega olja skupaj z domačim pršutom. Ker se ob dobri vinski kapljici prilega tudi pristna domača jed, ponujajo poleg pršuta tudi rolano panceto, raženj, domačo vloženo zelenjavo, špargljevo vino, bobiče, njoke in domače fuže. Ponudbo vinske kleti Vina Montis najdete TUKAJ.

Kljub temu, da se pršuti iz kraške in primorske regije razlikujejo po okusu, mehkosti, slanosti in načinu staranja, pa velja, da je najboljša rezina pršuta tista, ki je narezana na roke, obogatena s kapljico dobrega vina in užita v dobri družbi.

prosciutto-Norcia


SelectBox je ime za izvirne darilne pakete, ki ponujajo izjemna doživetja in nepozabne izkušnje. Celoten program obsega preko 1500 različnih možnosti, ki jih najdete v 21 različnih darilnih paketih. Vabimo vas k ogledu celotne ponudbe SelectBox, ki jo najdete na spletni strani www.selectbox.si

Valentinovo_Email__843x403px