Na odlično kosilo čez mejo v restavracijo Terbotz

Ali kdaj pomislite, da bi šli čez mejo samo na kosilo? Zakaj pa ne, če ste ravno v bližini! Midva sva ob obisku Prekmurja zajadrala le nekaj minut vožnje čez mejo in našla zanimiv kraj na vrhu griča, zasajenega z vinogradi. Na vetrovnem griču na Železni Gori stoji restavracija Terbotz, ki jo najdete tudi v ponudbi darilnih paketov SelectBox.

Medžimurje je pokrajina, ki se stika z našim Prekmurjem in Štajersko (je ravno na meji). Neokrnjena pokrajina je bogata z vinogradi, okoliš pa je prav miren. In tu, le nekaj minut vožnje čez slovensko mejo, najdeva restavracijo Terbotz. Od zunaj deluje kot veliko gostišče, a o restavraciji krožijo same dobre besede, zato se odločim, da me prvi videz vara.

darilni_paketi_restoran_terbotz_zelezna_gora_slika_15

Stopiva v velik prostor z visokimi stropovi in v kotu gori nežen ogenj v odprtem kaminu. Z visokega stropa visijo beli pom-pomi, prostor pa je opremljen preprosto, a lično – opečnati oboki, stoli iz masivnega lesa in leseni tramovi dajejo prostoru videz, ki paše v naravni okoliš, kjer stoji restavracija.

K mizi pristopi prijazna natakarica in nama predstavi lokalna vina – okoliš je namreč vinoroden in skladno s tem imajo okusno paleto domačih vin. Restavracija je na tem mestu že več kot sto let, prejeli pa so tudi kar nekaj nagrad in očitno jo imajo ljudje iz širše in ožje okolice radi, saj je večina miz zasedenih, gostje pa z užitkom kosijo.

darilni_paketi_restoran_terbotz_zelezna_gora_slika_2

Hitro mi postane jasno, da je tako ekipa natakarjev kot kuharjev zelo profesionalna in pozitivno sem presenečena nad inovativno ponudbo jedi. Restavracija sicer temelji na divjačini in mesnih jedeh, a se tudi pri ribjih odlično znajdejo.

Prva jed, ki si jo privoščiva je juha, bučna juha v spremljavi domačega kruha. Mmm, obožujem bučno juho in prav vesela sem je! Tudi domač kruh je pregrešno dober in čeprav nisem ravno »kruhovec«, se moram držati nazaj, da se ga ne bi najedla.

Food-2

Glavni jedi spremlja mešana solata z bučnim oljem. Vidi se, da je kraj povezan z okolico in tradicionalnimi pridelki, saj je jedi z bučo in proizvodi iz nje kar nekaj (tako kot pri nas v Prekmurju). Obenem je večina živil lokalnega izvora in sledi kulturni dediščini širšega okoliša. Precej sadja in zelenjave pridelajo kar na lastnem vrtu in sadovnjaku, vse te dobrote pa potem uporabljajo za kuhanje okusnih jedi v restavraciji. Medžimurje se nahaja v objemu Mure in Drave, dveh rek, ki zaznamujeta to pokrajino in jo objemata ter zamejujeta.

 

Glavni jedi sta bogati in zanimivo skombinirani. Dobiva:

  • Mesna glavna jed: svinjski file s čebulo, omaka iz bučnega olja, domači široki rezanci in pečena polenta z žara.
  • Ribja glavna jed: Fileji postrve v omaki iz kaper in limone; domače testenine iz polnozrnate moke, polnjene s skuto; korenček in domači pesto iz sezonskih zelišč. Pesto je bil res dober! Z natakarico se sicer nikakor nisva uspeli zmeniti, da bi mi povedala iz katerih vseh svežih zelišč je bil narejen, a na koncu niti ni važno, saj je bil slasten.

Food-7

Food-5

Prav ta kraja ljudje pogosto izberejo tudi za praznovanja, večja druženja in poroke. V sklopu restavracije imajo namreč še vinsko klet Jakopic, njihova vina pa polnijo bogato vinsko karto. Osebje zna tudi odlično priporočiti jedi in pripadajoča vina, tako da je gostu omogočena celostna kulinarična izkušnja.

 

Sledi še sladica in priznati moram, da se v restavracijah žal pogosto zgodi, da je ravno sladica tista »pozabljena jed«. Marsikje si zanjo ne vzamejo dovolj časa in je ne izpilijo kot preostanek jedi. A ravno sladica je zadnja, ki jo bo gost pojedel in zato še kako pomembna. V restavraciji Terbotz pa se pri sladici niso nič manj potrudili kot pri ostalih jedeh. Dobiva zanimivo, inovativno sladico, kakršne še nisem jedla. Gre za torto z debelim dnom, sredico iz gozdnih sadežev in bogato vaniljevo kremo. Tudi dekorirana in prezentirana je lično, na vrhu ima malce smetane, listek sveže mete in čokolado. Zadovoljna, da je sladica zaokrožila obrok, sva zdaj pri koncu najinega doživetja in čas je, da še malce uživava v razgledu, ki ga ponuja terasa.

Ponudbo restavracije Terbotz najdete v darilnih paketih SelectBox, ogledate pa si jo lahko TUKAJ >>

Food-10


 

SelectBox je ime za izvirne darilne pakete, ki ponujajo izjemna doživetja in nepozabne izkušnje. Celoten program obsega preko 1800 različnih možnosti, ki jih najdete v 26 različnih darilnih paketih. Vabimo vas k ogledu celotne ponudbe SelectBox, ki jo najdete na spletni strani www.selectbox.si

Paket-knjiga_pomlad_uzivac_570x310px