Prisegam na domačo kuhinjo!

Predstavljamo vam slastno slovensko pojedino! Le komu vsake toliko ne zadiši pražen krompir, kislo zelje, štruklji in vse druge slovenske dobrote? Kako dobro poznate slovensko kuhinjo? Veste katere jedi štejejo pod naše tradicionalne jedi? Spoznajte slastne jedi cele Slovenije!

Slovenska kuhinja je izredno bogata in vsak del Slovenije ima svoje posebnosti. Danes z vami delimo nekaj najbolj zanimivih, tradicionalnih slovenskih jedi in gostiln ter restavracij, kjer si jih lahko privoščite. V poplavi vseh restavracij se namreč marsikdaj vprašamo, kje za vraga lahko sploh še jemo slovensko hrano? V bogati ponudbi darilnih paketov SelectBox najdete veliko domačih restavracij, ki vam bodo predstavile okuse Slovenije.

1.Narodne jedi Ljubljane in okolice

Ljubljana kot prestolnica Slovenije ponuja zelo pestro ponudbo mnogih kulinaričnih dobrot, ki so prinesene z vseh vetrov in s celega sveta. Morda se zato sprašujete, ali ima Ljubljana sploh avtentično kulinariko? Seveda jo ima in to zelo okusno! Veste, katere so narodne jedi Ljubljane z okolico? Pa začnimo na začetku.

Všenat

Všenat je ime za zanimivo jed, pripravljeno iz dušenega kislega zelja in prosene kaše. Gre za jed preteklosti in sedanjosti, saj je okolica Ljubljane bogata z zeljem in repo. Obenem je prosena kaša vedno bolj priljubljena jed, saj je izredno zdrava.

Pražen krompir

No, tega okusnega gospoda pa poznamo po celotni Sloveniji in le redko kdaj srečamo koga, ki ga ne bi maral. Pražen krompir se res lepo topi v ustih in se poda k marsikateri jedi. Pražen krompir je ena najbolj razširjenih slovenskih jedi, odkar smo ga sprejeli v svojo bogato gastronomijo ob koncu 19. stoletja.

Ričet

Ričet je zdrava, nasitna in preprosta jed, ki pa se na modernih krožnikih znajde vedno redkeje. Po navadi si ga privoščimo, kadar gremo na izlet v hribe, saj nam po naporni hoji prav prija velika skleda ričeta. Tradicionalno pa je ričet ljubljanska jed, osnovana na ječmenovi kaši in ješprenju. Pripravljamo ga lahko kot zelenjavno ali mesno jed, okusen bo v vsakem primeru.

Leteči žganci

Ime, ki ga ima ta jed, nima prav nič z žganci, nekaj malega pa z letenjem. Gre namreč za ironično poimenovanje ocvrtih piščančjih beder in peruti. Danes to jed poznamo bolj po imenu »pohan pšanc« in še vedno se vsa Slovenija rada masti s to slastno jedjo.

Sladice

Tudi ljubljanske sladice so precej pestre, najbolj poznani pa so štruklji, potice, ljubljanski štruklji in zavidljivo slastne ljubljanske skutne palačinke. Ljubljanske palačinke so polnjene s skuto in pehtranom, enako kot pehtranova potica.

Kje v Ljubljani najti dobro restavracijo, s ponudbo domače hrane?

Pobrskali smo po pestri ponudbi darilnih paketov SelectBox in našli nekaj restavracij, kjer si v Ljubljani lahko privoščite tradicionalne, slastne jedi. Preverite ponudbo naslednjih gostiln in restavracij:

 

2.Tradicionalne jedi Dolenjske in Kočevske

Dolenjce poznamo predvsem po cvičku, vendar v rokavu skrivajo kar nekaj slastnih jedi. Prav gotovo vsi poznate matevža, kot tradicionalno slovensko jed. Morda pa niste vedeli, da prihaja prav s področja Dolenjske in Kočevske. Kaj pa poprtnik, ste že slišali zanj? Ne, ne gre za nahrbtnik, gre za avtentično slovensko jed.

Poprtnik

Le od kod je dobil ime? Je povezano s prtom? Najverjetneje res. Poprtnik je zelo stara vrsta obrednega kruha, ki ga družine pripravljajo še danes. Na mizi mora biti ob božičnem času, tradicionalno pa velja, da je moral biti poprtnik bogato okrašen s testnim okrasjem.

Repa s fižolom »ribničanom«

Ribničan je posebna, avtentična sorta okusnega fižola. Nekdaj je bil zelo poznan, s časoma pa je že skoraj izumrl. V Ribnici še danes na čast svojemu fižolu vsakoletno prirejajo slavje z imenom Fižolov dan. Prepričani so napreč, da gre za fižol, ki si zasluži posebno obravnavo. Tudi jedi, pripravljene iz njega, kot je repa s fižolom, so znane stare slovenske jedi.

Matevž

Pire krompir, pretlačen skupaj s fižolom je najbolj znan kot matevž. Vendar pa poznamo še dve imeni, ki opisujeta isto jed. Matevžu lahko rečete še medved ali krompirjev ded. Vsi, ki nosite ime Matevž, ste torej tudi nekoliko povezani z našo tradicionalno fižolovo jedjo.

Pečena gos ali raca z mlinci in rdečim zeljem

Jed, ki ne sme manjkati ob martinovanju, je vsekakor raca ali gos, postrežena s slastnim rdečim zeljem in mlinci. Zanimiva trojica je še danes ena najboljših slovenskih jedi in le redko kdo je ne pozna. Rdeče zelje je sladkasto, mlinci prevzamejo okus maščobe in račka hrustljavo zapečena.

Restavracije s tradicionalno hrano na Dolenjskem in Kočevskem

V ponudbi darilnih paketov SelectBox smo našli kar nekaj zanimivih restavracij na Dolenjskem, kjer si lahko privoščite slastne, domače jedi. Najdete jih spodaj:

 

3.Prekmurje in tradicionalna prekmurska kulinarika

Prekmurje je že od nekdaj pod močnim vplivom madžarske kulinarike. Tudi pokrajina je ravninska in spominja na sosednjo Madžarsko. Pravijo, da ko Prekmurci začnejo govoriti v svojem pristnem narečju, nihče več ne razume niti besedice. In tudi njihove jedi so precej drugačne od preostalega dela Slovenije. A le kdo si ne oblizuje prstov ob slastni prekmurski gibanici?

Prekmurska gibanica

Prekmurska gibanica je ena najbolj oboževanih slovenskih sladic, saj je slastna, sočna in bogato nadevana. Sestavljena je iz plasti maka, skute, orehov in jabolk, vmes pa je tanko in sočno testo. Prekmursko gibanico občudujemo tako zelo, da smo jo zaščitili s »Priznano označbo tradicionalnega ugleda«. Priznanje nosi tudi posebno odgovornost, kajti pod imenom prekmurska gibanica lahko izdelujemo le gibanico, pripravljeno po originalnem in zaščitenem receptu, katerega moramo dosledno upoštevati.

Bosman

Še eno zanimivo ime za še en obredni kruh je bosman. Bogato okrašen kruh je tudi tradicionalno darilo nevestam, novorojencem in krščencem. Bosman je okrašen s papirnatimi rožami in z različnimi vrstami testenih kit, razporejenimi po celotni površini kruha.

Prekmurske koline

V Prekmurju se je ohranila izdelava cele vrste zelo tradicionalnih mesnih izdelkov, pridobljenih ob zakolu prašiča ali kolinah. Tako so nastale klobase z ajdovo in proseno kašo, tlačenka in pečena kri. Še najbolj poznana izmed vseh pa je vrhunska prekmurska šunka, ki velja tudi za zaščiteno slovensko jed.

Makovi kulinji

Makovi kulinji so preprosta jed iz testenin, prepoznavna za Prekmurje. Pripravljeni so iz testenih krpic ali trgancev iz testa za rezance. Nato so kuhani v slanem kropu ter zabeljeni s kislo smetano in makom. Preprosta, a okusna jed.

Restavracije v Prekmurju, kjer se lahko nadejate dobre, domače hrane:

V bogati ponudbi darilnih paketov SelectBox smo našli štiri zanimive restavracije v Prekmurju, kjer strežejo domače, tradicionalne jedi. Pestro Prekmursko kulinariko najdete v spodaj predstavljenih restavracijah in gostilnah.

 

4.Štajerska in njena bogata, tradicionalna kulinarika

Štajerska, dežela vina in veselih ljudi je prav tako zanimiva v kulinariki. Tradicionalna kulinarika je tukaj precej pestra in raznolika. Nekaterih jedi morda celo ne bi prepoznali in za njih slišite prvič, vendar so prav te jedi avtohtone štajerske poslastice.

Slivova juha

Navajeni smo na slane in ne sladke juhe. Vendar je slivova juha sladek priboljšek, primeren za poletno osvežitev. Gurmanska slivova juha je ena izmed neštetih mlečnih juh, katerim so dodane sveže ali suhe slive.

Štajerska kisla juha

Štajerska kisla juha velja za pravo čarobno juho! Pomaga namreč k zavesti spraviti vse prekrokane mačke, ki so prejšnji večer pogledali pregloboko v kozarec. Iz istega namena jo še vedno strežejo tudi kot zadnje dejanje na porokah in silvestrovanjih. Štajerska kisla juha je torej prva stvar, na katero pomislite prihodnjič, ko boste utrujeni ležali doma po prekrokani noči. Prvotno so jo kuhali ob zakolu prašiča. Narejena je iz prašičjih nogic, repa in uhljev ter okisana z vinom, dodana pa ji je še sveža zelenjava.

Pohorski pisker

Pohorski pisker je enolončnica, ki nasiti še najbolj sestradane jedce. Narejena je iz treh vrst mesa, svinjskega, govejega in ovčjega. Pohorski pisker sestavljajo še ajdova kaša, zelenjava in sveže gobe.

Fige prešernove

Vrhunska slovenska sladica se imenuje kar po našem veličastnem pesniku, Francetu Prešernu. Fige prešernove so pralineje, pripravljene iz fig, oblitih s temno in mlečno čokolado. Ime so dobile zaradi navade Prešerna, ki je v žepu svojega plašča nosil suhe fige, zaradi česar so otroci za njim klicali: »Doktor, fig, fig!«

Sireki

Sireki na videz spominjajo na stožce, gre pa za okusen prigrizek, ki ga jedo ob spremljavi belega vina. Sireki so pripravljeni iz skute, rdeče paprike in začimb, posušeni pa so na soncu ali v peči. Pikanten prigrizek je še danes priljubljena jed.

Restavracije na Štajerskem, kjer boste deležni domače hrane

Štajerska je kar dobro posejana z domačimi restavracijami in marsikatero izmed njih smo našli tudi v ponudbi darilnih paketov SelectBox. Restavracije si lahko ogledate spodaj:

 

5.Gorenjska tradicionalna kuhinja

Gorenjska je znana po dobrih sirih in povsem drugačni pokrajini kot drug del Slovenije. Tukajšnje življenje med gorami je izoblikovalo tudi posebno kulinariko, kateri smo priča še danes. Vsi poznamo ajdove žgance, ki prihajajo prav iz Gorenjske.

Ajdovi in koruzni žganci

Že v 19. stoletju so pogosto poudarjali, da so »žganci steber Kranjske dežele«. Ajdovi in koruzni žganci še danes veljajo za slovensko specialiteto. Malo manj so poznani ječmenovi žganci, ki pa prav tako spadajo k naši dediščini. Žganci so še danes ena od temeljnih in značilnih jedi na Gorenjskem.

Bohinjski mohant

Bohinjski mohant je pol mehki sir, ostrega vonja in grenko pikantnega okusa. Velja za posebnost bohinjskega sirarstva. Sir je avtohton in je zaščiten kot živilo z geografskim poreklom.

Dražgoški kruhek

Danes vsi poznamo Lectarjeve čudovite proizvode, katerih osnova je prav dražgoški kruhek. Ročno oblikovani medenjaki z ornamenti, narejeni iz gostega medenega testa in začimbam, predstavljajo tradicionalna darila. Danes kruhke, okrašene z raznobarvnim okrasjem pečejo predvsem za spominkarsko ponudbo.

Blejska kremšnita

Blejska kremšnita je tako slavna in slastna, da je dosegla prepoznavnost širom sveta. Velja za zaščitni znak Bleda in je obvezna poslastica ob obisku Gorenjske. Kremšnita je kremna rezina iz listnatega testa, polnjena z vaniljevo kremo in sladko smetano. Nastala je po drugi svetovni vojni in še danes velja za blejsko posebnost.

Restavracije, kjer boste postreženi z domačo kulinariko Gorenjske

Tudi na Gorenjskem smo našli precej restavracij z okusno, pristno ponudbo domačih jedi. Darilni paketi SelectBox ponujajo spodaj omenjene restavracije:

SelectBox je ime za izvirne darilne pakete, ki ponujajo izjemna doživetja in nepozabne izkušnje. Celoten program obsega preko 1500 različnih možnosti, ki jih najdete v 21 različnih darilnih paketih. Vabimo vas k ogledu celotne ponudbe SelectBox, ki jo najdete na spletni strani www.selectbox.si