Kako ubežati stresu?

Men-Vs-women-exercisingRedno telovadite. Nivo stresa boste znižali že, če se vsak dan odpravite na 30-minutni sprehod, študije pa so pokazale, da vsaj 150 minut hitre hoje na teden poveča pričakovano življenjsko dobo za približno 4 leta. Telovadba hkrati sprošča endorfine, t.i. ‘hormone sreče’, ki vam bodo pomagali do boljšega počutja. Če želite stres zares zgrabiti za roge, se lotite joge; joga je znana po svojem protistresnem učinku, nekateri studii, kot na primer Parinama v Ljubljani, pa že ponujajo treninge joge, ki so še posebej osredotočeni na obvladovanje stresa.

Head massage
Sprostite se. Privoščite si masažo, kopel ali večer samo zase. Proti stresu pomaga že poslušanje sproščujoče glasbe in ležanje na postelji z zaprtimi očmi. Če se želite sproščanju resneje posvetiti, lahko izvajate vaje za sproščanje mišic ali pa se posvetite meditaciji. Predvsem pa v tem času ne mislite na stres ali stresne situacije, temveč na kaj pozitivnega – sestavite seznam malih stvari, ki vas osrečujejo, ali pa vizualizirajte pozitivne podobe. Ne pozabite se niti dobro naspati – za uravnavanje stresa je potrebnih vsaj 7 ur spanja na dan.

People_Friends__entertainment__recreation_Happy_Friends_013025_
Ne bojte se zanesti na druge. Nihče ne more skozi življenje povsem sam, zato si ne očitajte, če tega ne zmorete. Prenesite del svoje odgovornosti in skrbi na družino in prijatelje. Če se družite samo še s sodelavci, si vzemite nekaj časa za ljudi izven svojega delovnega okolja. Druženje s pozitivno naravnanimi ljudmi, ki imajo radi zabavo, se vam bo pomagalo izogniti stresu ‘iz druge roke’.

Healthy-Foods

Uredite svojo prehrano. Zdrava in uravnotežena prehrana bo okrepila vaš imunski sistem in vaše telo pripravila za boj proti stresu. S prehrano lahko tudi prelisičite stres: izogibajte se rastlinskim oljem ter oljem iz industrijskih semen, ki so bogata z Omega 6 maščobami, saj le-te spodbujajo stres. Nadomestite jih z ribami ali tabletami iz ribjega olja, ki bodo v vaše telo vnesle več Omega 3 maščob. Proti stresu pomagata tako črni čaj, ki blaži stres in niža nivoje škodljivega kortisola, kot tudi zeleni čaj, ki se nam s svojo vsebnostjo L-teanina pomaga boriti tako proti fiziološkim kot tudi psihosocialnim stresnim situacijam. V zadnjem času se vse več omenja tudi pozitivne učinke fosfatidilserina, ki ga sicer naše telo proizvaja v majhnih količinah, stres pa ga skoraj povsem izsuši. Prisoten je v soji, belem fižolu, živalskih jetrih in nekaterih ribah, zaradi svojih izjemnih lastnostih pa se je na policah znašel tudi kot prehransko dopolnilo.

Proti stresu tudi v darilnih paketih SelectBox:

  • Nega v spa centru (Japonska masaža obraza, vratu in glave  40 minut – velja za 1 osebo)
  • Masaža in wellness (Dnevno ali večerno ličenje – velja za 1 osebo)
  • Lepotna nega in sprostitev (Japonska masaža obraza, vratu in glave 40 minut + dnevno ličenje/večerno ličenje za 2 osebi ali japonska masaža obraza, vratu in glave za 2 osebi)
  • Harmonija lepotnih tretmajev (Japonska masaža obraza, vratu in glave (75 min) + dnevno ali večerno ličenje)