Kako izboljšati svojo ustvarjalnost?

Ustvarjalnost je miselni proces in z njim povezano delovanje, ki smo ga zmožni vsi ljudje. Vsak je po svoje ustvarjalen in v vseh nas je neusahljiv vrelec idej, rešitev in ustvarjalnih zamisli.

Na raven ustvarjalnosti vpliva precej dejavnikov in ustvarjalnost se da izboljšati, oziroma jo v čim večji meri vnašati v naše delovanje. Ustvarjalnost kot miselni proces ni omejena na leta in prav je, da se spodbuja tako pri otrocih in najstnikih kot pri odraslih ljudeh.

Kaj je ustvarjalnost in kaj nanjo vpliva?

Ustvarjalnost je miselni proces, katerega rezultati so originalni dosežki in novi načini širšega dojemanja in iskanja rešitev. Na našo ustvarjalnost vpliva več dejavnikov, med katere lahko prištevamo značilnosti in način mišljenja, osebnostne lastnosti, predhodno znanje, izpostavljenost kreativnim izzivom in okoljski dejavniki. Iz tega lahko razvidimo, da se na ustvarjalnost da vplivati s povečanjem znanja, s kreativnim okoljem in spodbujanjem razmišljanja izven znanih okvirov.

V procesu šolanja je spodbujanje kreativnega mišljenja zelo omejeno na zahtevana znanja. To je tudi eden od razlogov, da večina otrok obiskuje še obšolske dejavnosti, kjer so lahko ustvarjalni in razvijajo svoje originalne ideje. Tudi za kasnejša obdobja je izredno pomembno, da se ne pustimo ujeti v rutinsko delo, temveč da se ves čas soočamo z izzivi, ki spodbujajo našo ustvarjalnost in krepijo našo domišljijo. Dobro veste, da je življenje lepše ob visoko razviti domišljiji in da vas ustvarjalne aktivnosti izpopolnjujejo in razveseljujejo. Ustvarjalnost je čarobnost, ki nam je bila dana, da ustvarimo neponovljive umetnije, najdemo nove rešitve in si popestrimo življenje.

Dejavnosti, ki spodbujajo ustvarjalnost

Na neki ravni je lahko vsako delo ustvarjalno, če si takšnega naredimo. Če bi vsak dan kuhali govejo juho, bi si pustili bore malo prostora za ustvarjalnost. Zatorej lahko tudi povsem običajnim dejavnostim vdihnemo ustvarjalnost. Vendar pa so nekatere dejavnosti še bolj učinkovite pri razvoju, spodbujanju in izboljševanju ustvarjalnosti.

Slikanje

Slikanje je tako kot vsaka zvrst umetnosti sestavljeno iz dveh zelo pomembnih in enakovrednih dejavnikov. Prvi dejavnik je znanje, poznavanje barv, materialov, tehnik risanja in veliko vaje, ki dela mojstra. Pri vseh novih stvareh se moramo priučiti zahtevanih znanj, če želimo biti v nečem dobri. Drugi in popolnoma enako pomemben dejavnik pa je ustvarjalnost, ki zajema domišljijo in nove načine pristopa do slikanja. Znanje in ustvarjalnost sta enakovredni sestavini, ki si podajata roke. Naj vam povem, da v resnici vsi znamo slikati, le, da se nas večina ni nikoli učila te veščine. Nekako so nas že v šoli razdelili in označili, kdo je nadarjen za katero stvar in večina nas ni spadala med velike slikarje. To pa še ne pomeni, da ne morete naslikati čudovitih slik, ki bodo krasile vaš dom.

V slikarski šoli Brine Torkar se boste naučili osnov slikanja in začeli zelo aktivno spodbujati svojo ustvarjalnost. Prebudite umetnika v sebi in si dovolite ustvariti mojstrovino.

 Petje

Petje je ena osnovnih komponent naših življenj. Vsa glasba, ki jo poslušamo, je osnovana na kombinaciji inštrumentov in človeških, pojočih glasov. Brez petja bi bil ta svet izjemno tih in dolgočasen kraj. Glasilk nimamo le za govorjenje, temveč tudi za petje. Vsakdo kdaj doma mrmra ali prepeva besedilo njemu ljubih skladb. Tudi tisti, ki mislite, da ste brez posluha in da ne ujamete nobenega tona, še vedno na tihem pojete. Petje je radost, ki nas razveseljuje. Še ptice pojejo, čeprav od tega nimajo drugega kot veselja. Vsi lahko izboljšate svoje petje, s čimer se bo dvignila raven vaše ustvarjalnosti in samozavesti. Poglobil se bo še vaš dih, odprl vaš glas in iz sebe boste spravili tone, za katere sploh niste vedeli, da ste jih sposobni. Z učenjem petja se boste izboljšali tudi v javnem nastopanju in jasnem ter razločnem govorjenju.

Neža Drobnič je glasbenica in umetnica, ki deluje pod imenom Glas srca. Individualnega petja poučuje tako otroke kot odrasle. Preizkusite se v petju in odkrijte nov del sebe.

Učenje tujih jezikov

Učenje jezikov je eno najkompleksnejših učenj. V naših možganih se medtem ustvarjajo nove povezave in dokazano je, da so ljudje, ki znajo več jezikov, bolj bistroumni in se lažje učijo. Najtežje se je naučiti prvega tujega jezika, vsakega naslednjega pa se lažje učimo. Resnično fascinantno je, kako učenje jezikov vpliva na našo sposobnost kreativnega mišljenja, logičnega povezovanja in povečanega pomnjenja. Opravljena je bila raziskava, kjer so ugotovili, da je učenje tujih jezikov najboljša preventiva pred demenco. Starostniki, ki so se aktivno učili tujih jezikov, so imeli veliko manjše težave z demenco, ne glede na gensko nagnjenje k njej. Torej boste z učenjem jezikov pridobili mnogo več kot le novo znanje. Drastično boste povečali svojo ustvarjalnost in si obenem zagotovili še bistre misli skozi vsa življenjska obdobja.

Jezikovna akademija je sodobna jezikovna šola, kjer so tečaji prilagojeni sodobnemu ritmu življenja. Na tečaj se lahko vpišete skozi celo leto in tako opravljate različne težavnostne stopnje tujih jezikov. In kakor pravi star rek, več jezikov znaš, več veljaš.

Gibanje

Naša telesa so tukaj, da jih uporabljamo. Učenje skozi gibanje je večplastno in prav vsaka plast ima svoje koristne lastnosti. Poleg tega, da z gibanjem vzdržujemo telesno pripravljenost, povečujemo gibljivost mišic in boljšamo splošno zdravstveno stanje, ima gibanje vpliv tudi na našo ustvarjalnost. Predvsem med izvajanjem kompleksnih vaj so močno aktivni tudi naši možgani. Med jogo, plesom, gimnastiko in drugimi tovrstnimi dejavnostmi moramo poleg dela s telesom tudi razmišljati, kako bomo izvedli neki gib, trik, novost. Naši možgani in naše telo iščejo nove načine gibanja. Tudi naše mišice imajo spomin in resnično tudi za telo velja, da česar se Janezek nauči, to Janezek zna. Vedite torej, da se s kompleksnimi gibi močno povečuje tudi raven vaše ustvarjalnosti.

No stress center je kraj, kjer se boste učili joge v zraku. Gre za popolnoma nov pristop h gibanju in jogi. S to kompleksno vadbo se bo spreminjala tudi vaša sposobnost povezovanja novih informacij in izboljšala se bo vaša ustvarjalnost. Za piko na i pa se boste še sprostili, razgibali in nasmejali.

SelectBox je ime za izvirne darilne pakete, ki ponujajo izjemna doživetja in nepozabne izkušnje. Celoten program obsega preko 1500 različnih možnosti, ki jih najdete v 21 različnih darilnih paketih. Vabimo vas k ogledu celotne ponudbe SelectBox, ki jo najdete na spletni strani www.selectbox.si