Ekstravagantna fuzija slovenske in tuje kuhinje izpod prstov Mirka Krambergerja

Chef, ki je za svoje kulinarične umetnine prejel trak kakovosti. Chef, ki se ne ozira na ustaljene kuharske smernice in je jedilnik pometel pod mizo. Chef, ki ve, kako okuse ohraniti pristne in kako gurmanu postreči kulinarični hedonizem.

ekstravagantna_vecerja_milenium (79)

»Ko gostje pridejo k nam, ne vprašajo, če lahko dobijo jedilni list, ampak vprašajo, kaj se danes je,« nam pove Samo Kramberger, lastnik restavracije Milenium. »Jedilnega lista že dolgo nimamo več, ponuajmo sezonske in degustacijske menije, ki se jih domisli naš glavni chef. Sledimo načelom varovalne prehrane, kar pa ne pomeni, da je dietna. Pomeni, da vsebuje sestavine s kontroliranim poreklom,« še doda. Poudari, da skoraj vso hrano pripravljajo po metodi USC (»ultra slow cooking«), ki je edini način, da jedi ohranijo pristen okus in hranilne snovi. »Škoda bi bilo, da jih ne bi, saj je večina naših sestavin eko, od lokalnih dobaviteljev,« pove Samo. Njegov oče Mirko, glavni Mileniumov chef in nekdanji vodja kuhinje v mariborski bolnišnici, že dobro ve, kako se stvari streže. »Oče je bil dolga leta vodja komisije na kuharskih tekmovanjih Turistično gostinske zbornice Slovenije in prejemnik njihovega traku kakovosti,« pove o chefovi odličnosti.

Milenium kot restavracija kulinaričnih presežkov je 28. septembra gostila ekstravagantno večerjo, na kateri so na prefinjen način predstavili bistvo svoje kulinarike – fuzijo tradicionalne slovenske kuhinje z italijansko, špansko in nemško po konceptu pravega uživaškega slow fooda.

ekstravagantna_vecerja_milenium (29)

Ponudili so mesni in ribji meni, oba s sočnim fingerfoodom za začetek. V prvem so slanim ruladicam s pohorsko bunko sledili gosji farce, pastetke in višnjeva kocka ter solata, kocka bučnega olja in govedina po metodi USC. Za podkrepitev pred glavno jedjo so postregli še dvojnokrepka juha iz volovskega repa s konjakom, nato pa pravo mesno pojedino. Jagnjetini z mandlji so družbo delali krompir, paradižnik in curry, USC svinjsko potrebušino pa so postregli na kozarcu s soljo in koščkom žarečega oglja, da se jed še med serviranjem prepleta z okusom žara s priloženo čebulo in medom. Šef kuhinje je še presenetil z ramstekom na svoj način in ga osvežil z zelenjavo, temno omako in balzamičnim kisom, za sladico pa je pripravil vroč čokoladni fondant z vanilijevim želejem.

Ljubitelji morskih prebivalcev so prav tako pričeli s slanimi ruladicami, a tokrat polnjenimi z domačim kozjim sirom, ki so jim sledili raki in školjke z zelenjavo in marinado ter pena postrvi z ekstraktom olivnega olja in balzamičnim želejem. Dvojnokrepka juha je bila paradižnikova s konjakom, sledila pa sta ji asa ribjega menija – kovač tempura z redukcijo balzamičnega kisa in smuč ob čebuli, marinadi in krompirjevih hrustavcih. Nato so se po chefovem načrtu najbolje prilegli lešnikov tekoči mousse, čisto poseben espresso v kristalih ter vroč čokoladni fondant z vanilijevim želejem.

ekstravagantna_vecerja_milenium (70)

 

Kot pravi idejni vodja Samo Kramberger, ta večer ni šlo le za večerjo, pač pa okušanje vrhunske hrane evropskega kontinenta, domiselno, preudarno in učinkovito povezane v slovensko kulinarično zgodbo. Le-to so plemenito zaokrožila še vina eko kmetije Šumenjak in peneče vino Mionetto, na voljo za degustacijo.

Tudi v ostalih dneh festivala je Milenium ponujal vrhunsko kulinarično doživetje.