Egipt ni tako daleč, kot si mislite

Egipčanska restavracija Laziz vas vabi na okusno orientalsko razvajanje, kjer hrano lahko okušate v sede ali leže, v znamenitem puščavskem šotoru.

Že veste, da se v Ljubljani nahaja čisto prava egipčanska restavracija, kjer vam odlične arabske specialitete pripravi kuhar Rami, ki prihaja iz Aleksandrije? Takšne priložnosti ne smete zamuditi, saj egipčanske restavracije ni moč najti nikjer drugje v Sloveniji, niti v ostalih sosednjih državah.

Restavracija Laziz

Restavracija Laziz

Restavracija Laziz, ki se nahaja na Prvomajski ulici, nasproti gimnazije Moste, vas bo presenetila in navdušila. Ne pravijo zastonj, da je arabska hrana ena izmed najbolj okusnih hran sveta in tega se dobro zaveda tudi lastnik Robert, ki je že od nekdaj velik gurman, navdušenec nad eksotiko ter gostinec z izkušnjami. Vse se je začelo takrat, ko je Robert spoznal Ramija, kuharja iz Aleksandrije, ki ga je ljubezen pripeljala v Slovenijo. Iskal je službo, a je dolgo ni našel, ko pa jo je le našel, tam z njim niso lepo ravnali. Robert je Ramija poznal, a si ni niti predstavljal kako izvrsten kuhar je, saj je bil Rami, navajen vsega slabega, plašen in svojega talenta ni izpostavljal. Na Robertovi rojstnodnevni zabavi pa se je le opogumil in predlagal, da goste preseneti s pravo egipčansko kuhinjo. Gostje so bili naravnost navdušeni nad izvrstno pripravo ter orientalskimi okusi in tako je padla odločitev, da bo Rami prvi kuhar nove egipčanske restavracije, ki je svoja vrata odprla lani, v mesecu maju.

Restavracija Laziz

Restavracija Laziz

Restavracija je urejena v pravem arabskem stilu, ki vas bo navdušil in nikakor pustil ravnodušne. Hrano lahko okušate na najbolj pristen način, saj se v kletnih prostorih nahaja pravi puščavski šotor, orientalsko opremljen. Kot vemo, Arabci jedo v sede, na blazinah, in to lahko okusite tudi v Lazizu, v egipčanskem šotoru, če pa ste vseeno pristaš okušanja hrane za mizo, pa vam v zgornjih prostorih postrežejo hrano tako, kot ste vajeni.

Laziz v arabščini pomeni okusno in Robert ponosno pove, da pri pripravi hrane ne uporabljajo nobenih aditivov in konzervansov, ter da je hrana pripravljena povsem naravno, vedno sveže, z uporabo pristnih arabskih začimb, ki niso premočnega okusa in delujejo bolj blago, a hrani dodajo tisto piko na i. Vse začimbe so originalne, pripeljane z Dunaja, saj se jih pri nas za zdaj še ne dobi. A ne bodite preveč radovedni, katere začimbe uporabljajo, saj vam kuhar Rami ne bo izdal družinskih skrivnosti. Arabci namreč smatrajo njihovo kulinariko za dobrobit, ki se širi iz roda v rod in ravno zaradi teh lastnosti velja za eno izmed najboljših. Hrana pretežno sloni na zelenjavi in mesu, piščančjem in govejem, medtem ko svinjine ne nudijo. Za prilogo vam bodo postregli riž in kuskus, ali pa bo hrana zavita v kruh oziroma zelenjavo. Tipične arabske jedi, ki jih boste lahko okusili v Lazizu so Kofta, mleto goveje meso, marinirano v egipčanskih začimbah in pečeno na nabodalu. Servira se na kruhu in z omako iz paradižnika in čebule. Odlična je tudi Shawerma, popečeni marinirani piščančji trakovi s čebulo in omako ter arabski Tauk, marinirano meso piščančjih beder s popečeno zelenjavo in rižem. Hrana se večinoma pripravlja v voku, pečico pa pretežno uporabljajo za pripravo sladic, in sicer Arabske baklave, ki je drugačna od baklave, kot jo poznamo v našem prostoru in Konafe.

Restavracija Laziz

Restavracija Laziz

Razlik med slovensko in arabsko kulinariko je veliko. Arabska hrana ni nikoli skuhana vnaprej, je pa vnaprej marinirana, vedno sveža in narezana na trakove, tako zelenjava, kot tudi meso. Arabci večinoma ne uporabljajo vilic in nožev, jedo z žlico in z rokami oziroma si pomagajo s kruhom in to boste občutili tudi v Lazisu. Robert ni želel, da bi bila to še ena restavracija, ki samo diši po arabskem svetu, ampak stavi na pristnost in kvaliteto. Vsaka jed, ki jo naročite se pripravi sveža in po naročilu, zato včasih traja malo dlje, da prispe do vaše mize. A tudi to je pristno arabsko. Ker so Arabci večinoma muslimani, ne pijejo alkohola in jedo svinjine, zato vam tudi v Lazisu ne bodo postregli s pristnim egipčanskim vinom in drugim alkoholom, boste pa zato lahko uživali ob odličnih tradicionalnih in svežih brezalkoholnih koktajlih ter osvežilnih pijačah, kot so jogurt z medom, kikiriki z medom ali ledeni limeti in lubenici. Seveda pa vam ponujajo tudi pester izbor vin, priznanih slovenskih vinarjev. Navdušeni pa boste tudi nad široko ponudbo kave, ki jo pražijo sami.

Dostop do restavracije je urejen in se odcep lepo vidi, če boste prišli iz Zaloške ceste. Parkirišč ob restavracij je dovolj, če pa bi želeli hrano naročiti na dom, ali v podjetje, pa bo ekipa Laziza poskrbela tudi za to in vam po želji prostor, kjer boste praznovali, tudi arabsko opremila. Odprti so vse dni v tednu, razen nedelj in praznikov, poskrbljeno pa je tudi za študente, saj hrano lahko do 18 ure okušajo na študentske bone. Cene so primerne in primerljive z drugimi ljubljanskimi restavracijami ter tako ob odhodu ne boste občutili, da je vaša denarnica mnogo tanjša kot je bila ob prihodu.

Vabljeni v orientalski svet okusov, kjer vas čaka arabski pridih, tako okusov, vonjev in glasbe ter seveda prijazno in izkušeno osebje, ki bo poskušalo ugoditi vsaki vaši želji.

Restavracija Laziz tudi v darilnih paketih  SelectBox :

  • Miza za dva (3 hodni meni – velja za dve osebi)
  • Ekstravagantna večerja (4 hodni meni + pijača – velja za 2 osebi)