Čarobna Ljubljana iz kanuja

Bil je prijeten, topel pozno poletni dan. Kot večina Ljubljančanov, se tudi jaz rada odpravim čez mesto, na tržnico in osvežujočo limonado v enega izmed lokalom, raztrosenih ob bregu Ljubljanice. A včasih si zaželim tudi skritih biserov, ki jih Ljubljana ponuja. Takih, kjer ne mrgolijo trume turistov in kjer narava ponuja zavetje pred poletno pripeko. Hiter umik ponuja že botanični vrt, a tokrat sem se odločila za sproščujočo, prijetno in romantično aktivnost obenem. Prvič v življenju sem se podala s kanujem po Ljubljanici.

IMG_0402

 

V sklopu SelectBox paketov vedno najdem aktivnosti in ponudbe, na katere se drugače še spomnila ne bi. Kakšna sreča, da imamo toliko možnosti na enem mestu, pa še po ugodnih cenah. Med ponudniki je tudi Kajak kanu klub Ljubljana, najstarejši kajakaški klub v Sloveniji. Z Urošem, razgledanim in izkušenim trenerjem, se dobimo pri njihovem klubu, malce naprej od botaničnega vrta. Jutro še ni prevroče in z zanimanjem se razgledujem po progi, ki je tukaj postavljena na reki.

 

IMG_0353

Popoln mir v utripu mesta

Dogovorimo se, da bomo vsi trije skupaj v enem kanuju in se podali na mirno raziskovanje Ljubljane z reke. Verjetno se je že vsakdo izmed vas kdaj peljal z ladjico po Ljubljanici in niti ni bil kaj prida fasciniran nad to izkušnjo. Pri kanuju je drugače. Občutek, da sediš praktično na vodi, počasno drsenje po reki, opazovanje vrb žalujk, ki se priklanjajo bregu in dajejo senco ljudem, ki sedijo ob vodi in z zanimanjem opazujejo mimo-plavajoče kanuje, kajake in supe – vse to se poveže v zelo pomirjajočo izkušnjo, ki bi gotovo prijala marsikomu.

 

Svet iz vode je dejansko drugačen, sploh iz kanuja, kjer se lahko zares posvetiš vsem zvokom iz okolice in skorajda pobožaš skupino rac, ki »pri-ga-ga-jo« mimo. Ljubljanski mostovi so še mogočnejši iz žabje perspektive, vsak del mesta ima svoj utrip, zvoke in barve. Med vsem tem pa, veslaj za veslajem poslušam vodo, ki se oglaša pod vesli. Peljemo se od kajakaškega kluba, mimo Špice in Plaže, pa pod Šentjakobskim mostom, čez center Ljubljane in se ustavimo pri Zmajskem mostu. Kar daleč smo že priveslali in čeprav se nam nikamor ne mudi, se roke, ki niso navajene veslanja, kar hitro utrudijo.

IMG_0489

Mesto mostov

Ljubljana je mesto mostov, njihova imena pa so se čez čas spreminjala, zato se moram včasih kar potruditi, da kakšnega ne poimenujem napačno. A šele, ko jih opazujem od spodaj, ugotovim, koliko jih je. Med dnevnim hitenjem po mestu mostove prečkamo kot samoumevne in se niti ne zavedamo, kako na gosto so postavljeni eden blizu drugega, ter kako zelo nam olajšajo prečkanje reke. Ravno zaradi mostov sta tudi oba brega Ljubljanice enakovredno razvita, povezana in priljubljena. In ravno mostovi so tisti, ki so omogočili razvoj širšega centra, ne zgolj strogega mestnega jedra. Tako je dogajanja vedno dovolj vse od Špice pa do zapornic pri Poljanah.

IMG_0460

Zanimivi pogovori in spoznavanje skupnosti kajakašev

Med vožnjo se z Urošem (trenerjem / vodnikom) pogovarjamo o vsem mogočem. Od tega, kako kakšni turisti niso upoštevali edinega varnostnega navodila – da se v kanuju ne sme stati oziroma vstajati – in se prevrnili v reko; pa do tega ali je Ljubljanica res tako umazana, kot mislimo da je. Odkar imamo čistilno napravo, je Ljubljanica veliko čistejša. Odplake ne predstavljajo več problema, saj so prečiščene in se ne stekajo v reko. Zato Ljubljanica tudi ne smrdi, celo od blizu ima prav prijeten vonj po čisti reki. Večji problem so bojda kmetijski preparati, ki so se uporabljali že dolgo tega (danes so prepovedani), a se iz zemlje še vedno niso dokončno sprali v vodo. Ves čas se opravljajo tudi meritve na Ljubljanici, saj si mesto želi, da bi svojo glavno reko lahko razglasili kot varno za kopanje. Kajakaši pa imajo do reke čisto drugačen odnos – zanje je vir zabave in prostor za treninge obenem. Zato se Ljubljanice ne bojijo, tudi, če si zmočijo kaj več kot prste na nogah. Večina Ljubljančanov še pomislila ne bi, da bi skočila v reko ali cele dneve preživela v njenem objemu. Kajakaši pa dokazujejo, da je ta naša ljuba Ljubljanica pravi zaklad.

IMG_0359

Namesto na kavo, na Ljubljanico

Dolgi poletni dnevi v mestu lahko hitro postanejo »brezdeljni« in posedanje po kavah nam hitro presede. Zato kakšen dan izkoristite za sproščanje na Ljubljanici, namesto sedenje na kavi. Vožnja s kanujem je ena prijetnejših stvari, ki jih lahko poleti počnete v mestu. Oglejte si ponudbo Kajak kanu kluba Ljubljana v ponudbi SelectBox darilnih paketov TUKAJ >>

IMG_0362

 

Fotografije so last avtorice besedila. Brez predhodnega dovoljenja njihova uporaba ni dovoljena.


 

SelectBox je ime za izvirne darilne pakete, ki ponujajo izjemna doživetja in nepozabne izkušnje. Celoten program obsega preko 1800 različnih možnosti, ki jih najdete v 26 različnih darilnih paketih. Vabimo vas k ogledu celotne ponudbe SelectBox, ki jo najdete na spletni strani www.selectbox.si

Paket-knjiga_pomlad_uzivac_570x310px