18. Slovenski festival vin in kulinarike

Grand hotel Union danes odpira svoja vrata že 18. Slovenskemu festivalu vin in kulinarike. V četrtek, 19. novembra, in v petek, 20. novembra, se bo poklicnim in ljubiteljskim poznavalcem vina s svojimi najbolj žlahtnim izborom vin predstavilo več kot 70 vinarjev, med katerimi bo največ slovenskih, nekaj pa tudi tujih. Cilj festivala je predvsem prispevati k dvigu kulture pitja vina, pa tudi približati vinarje njihovim končnim potrošnikom. Dvorana Grand hotela Union bo tako že 18. leto zapored postala prijetno stičišče vseh tistih, ki stavijo na negovanje družbenih vezi ob spremljavi rujne kapljice.

Vinarji, ki jih ne gre spregledati

Med več kot 70 domačimi in tujimi vinarji bodo obiskovalci morda težko izbrali svojega favorita, a tovrstno predalčkanje morda ne bi bilo niti pošteno, saj je vsak od njih po svoje favorit. Kljub vsemu vam tokrat ponujamo nekaj iztočnic, na čigavi stojnici se ustaviti, če se odločite obiskati Slovenski festival vin.

Ekološko vinogradništvo Rodica Truške

V vasici Truške, nedaleč stran od Kopra, lahko v sodobno opremljeni vinski kleti preizkušate vrhunska vina na eni največjih ekoloških vinogradniških kmetij v Sloveniji. V kleti Truške se namreč pri gojenju trt in pridelavi vina držijo načela ekološkega kmetovanja. Če boste obiskali festival, vam priporočamo, da preizkusite njihov sladki rumeni muškat letnik 2013.

originalno-darilo_vinska degustacija_Vinska klet Rodica_rodica refošk classic_679x472

P&F Jeruzalem Ormož

Vina Jeruzalem Ormož so sveža, sadna in poživljajoča. Grozdje pridelujejo na naravi prijazen način in ga še vedno obirajo ročno. S pomočjo najsodobnejše tehnologije, s katero je opremljena njihova klet, ustvarjajo vina, v katerih ohranjajo najboljše iz narave.

originalno-darilo-degustacija vin_zidanica Malek_P&F Jeruzalem Ormož_679x472_selectbox

Posestvo Ferjančič

V vinih Ferjančič sta ujeta srčnost in strokovnost gospodarja ter širok nasmeh matere njegovih treh otrok. Naj jih pijete v senci mogočnega kostanja ali globoko v kleti čez dvesto let stare domačije, vinom se pozna, da jih negujejo z ljubeznijo. Na festivalu jih povprašajte po Merlotu letnik 2012.

originalno-darilo-Vina Ferjančič_fino belo_rumeni muškat_zelen-679x472_selectbox

Vina Joannes

Posestvo Hiša Joannes Protner, ki je od Maribora oddaljeno le nekaj kilometrov, se nahaja na mariborski vinski cesti in je ena od večjih družinskih kmetij, ki se ukvarjajo z vinogradništvom. Na festivalu poskusite njihov Modri pinot – magnum 2012.

originalno-darilo_vrhunska vina_Joannes Protner_Renski rizling_679x472

Vina Poljšak

Na domačiji Samuela Poljšaka na Gradišču pri Vipavi pridelujejo več sort vrhunskega vina: merlot, cabernet sauvignon, rumeni muškat, sauvignon in avtohtoni zelen, s katerim so vključeni v Konzorcij Zelen.

originalno-darilo-Vina Poljšak_Sauvignon_Zelen_Rumeni Muškat_679x472_selectbox

Vina Sanabor

Marljive roke družine Sanabor vzgajajo vrhunska vina številnih sort. Pisana paleta njihovih kakovostnih vin vključuje chardonnay, malvazijo in rebulo med belimi ter cabernet sauvignon, merlot, teran in modri pinot med rdečimi vrstami.

originalno-darilo_teran_Vina Sanabor679x472

Vinska klet Vinag

V kleti, veliki 15.000 kvadratnih metrov, je prostora za 5 milijonov litrov vina. Hodniki so dolgi okoli 2 kilometra in v vsakem se najde kakšna zanimivost. Žlahtna plesen, ki ustvarja mikroklimo, kar je izrednega pomena za zorenje vina v lesenih sodih, daje kleti poseben čar.

originalno-darilo_vina linije Theresia_Vinag_679x472

 Zlati grič

Med vinogradi in v vinski kleti Zlati Grič pridelujejo samo kakovostna in vrhunska vina, zato tehnologija pridelave temelji na minimalnih obremenitvah trte in na okolju prijazni predelavi v obili sončnih dni, kar se odraža v karakterju vin.

Vinska klet Zlati grič_679x472

Ustavite se tudi na razstavnem prostoru kmetije Kocijančič Zanut in poskusite njihovo vino Jama 2012, ali pa vino Augustus letnik 2008, s katerim so navdušili ljubitelje vina na Japonskem. Obiščite pa tudi razstavni prostor vinske kleti Rojac. Namig: njihova Malvazija 2011 vas bo navdušila!