V rokah enega najboljših kineziologov v regiji – medicinski fitnes Collum

O tej reportaži sem dolgo razmišljala. V zadnjih letih sem obiskala več kot 40 ponudnikov, ki jih najdete med darilnimi paketi SelectBox. Težko je izbrati najljubšo izkušnjo, ker je vsaka po svoje fenomenalna. A tolikšnega vtisa, kot ga je s svojim znanjem name pustil Branimir iz Medicinskega fitnesa Collum, ga ni verjetno nihče drug. Imela sem strašansko srečo, da sem ga ujela v Zagrebu, saj potuje, predava in skrbi za športnike po celem svetu. Je namreč svetovno priznan kineziolog in trener, njegovo znanje pa želijo širom sveta.

Če bi vas morala izmed vseh ponudnikov, ki sem jih obiskala, napotiti k enemu, ki bi imel največji vpliv na vaše zdravje, bi vas napotila v medicinski fitnes Collum k Branimiru Vajdi. Najdete ga v ponudbi darilnih paketov SelectBox.

Zagreb-107

Prvi stik z nevrokinetično terapijo 

Nevrokinetična terapija – kaj je to? Gre za precizno razvit sistem zdravljenja napačnih gibalnih vzorcev in neravnovesij v mišicah in sklepih. Vsak dan ponavljamo ene in iste gibe – ki običajno niso najbolj pravilni. Če k temu dodamo še kakšno poškodbo, pa smo hitro zreli za obisk terapije. Telo vedno išče način, kako zaščititi oboleli predel in zato ustvari nove gibalne vzorce, ki ščitijo en del, a žal škodijo drugim delom telesa. Že zgolj zvin gležnja lahko vodi do dolgotrajne porušenega ravnovesja.

Nevrokinetična terapija združuje več tehnik manualne terapije, njen namen pa je sprostiti dele telesa, ki so zakrčeni in ustvariti simetrijo. To se sliši zelo abstraktno, zato vam bom raje kot teorijo predala svojo izkušnjo. Medicinski fitnes Collum pa ne izvaja striktno zgolj nevrokinetične terapije, temveč združuje še prijeme iz fizioterapije, kineziologije, akupunkture in dela s sodobnimi napravami.

Zagreb-100

 

Testiranje telesa in odkrivanje napačnih vzorcev gibanja

Napačne vzorce gibanja lahko odkrijete zlahka – le dovolj morate obremeniti telo, da boste videli, kje kompenzirate. Branimir me postavi na napravo, kjer se spodnji del ziba sem ter tja. Tako mora moje telo ves čas iskati ravnotežje. Z rokami primem za zgornji del naprave in na znake, ki mi jih kaže, potiskam s celim telesom, kot bi hotela odkriti težko breme. Zgornji del telesa torej odriva breme, spodnji del telesa se bori z ravnotežjem na zibajoči se podlagi. Po petih minutah testiranja je diagnoza jasna kot beli dan.

Zagreb-101

Da imam zamaknjeno medenico in levo nogo »šparam«, to vem. Posledica poškodbe, pač. A vseeno si nisem mislila, da sem dejansko v tolikšnem zamiku, kot ga vidim na video posnetkih. Branimir mi razloži, kako se je moje telo vedlo v gibanju in kje kompenziram. Odpelje me v sobo z masažnimi mizami in modernimi napravami, kjer me posede in nadaljuje s pregledom. Ugotovi, da se zamik ne začenja v medenici, temveč že v gležnju. Z močnimi pritiski na točke stopala, meč, kolena in stegna odkriva, kakšna je razlika med nogama in kje čutim več bolečine. Leva noga in desna stran telesa – logično, gibalna veriga vedno poteka v obliki črke X.

Zagreb-114

 

Nevrokinetična terapija, iglice in radiofrekvenca

Preden se loti terapije, mi izmeri še temperaturo obeh kolen. Eno sem imela že pred leti namreč operirano in tista noga je še vedno nekoliko atrofirana. Pravi, da moram v to koleno spraviti več krvi, več energije, saj je ima manj kot zdravo koleno. To pokaže tudi razlika v temperaturi obeh kolen. Potem izmeri še kot gibljivosti obeh kolen in mi razloži, kakšne vaje moram delati, če želim okrepiti šibke dele telesa.

Zagreb-112

Brez velikih ceremonij in drame se Branimir loti ravnanja mojega telesa. Pove mi, da je cilj, da bosta obe nogi ravni – ne zgolj ena. Hecno, da imaš krivo nogo sploh ne veš, dokler ti tega nekdo na prav način ne pokaže. Zmasira mi trigger pointe oziroma točke, od koder izvira napačna drža – v stopalu, na mečih in ledvenem delu hrbta. Pritiski so na trenutke tako močni, da vse zvezde vidim. A jasno mi je, da mišični krč ne bo popustil, če pritisk nanj ne bo dovolj močen.

Zagreb-124

A nekateri trigger pointi še vedno nočejo popustiti. Branimir se odloči, da jih bo sprostil s pomočjo akupunkturnih iglic. Teh sem že vajena, ker sem obiskovala akupunkturo pri zdravniku kitajske medicine. A tukaj je njihova uporaba drugačna. Kožo mi seveda najprej razkuži in odpre sveže iglice. Potem najde točke na hrbtu in mečih in vanje samo za nekaj sekund zapiči iglice. Na hrbtu jih sploh ne čutim, na mečih pa malce. Nič bolečega v resnici, saj so iglice zelo tanke. Zakrčenost v mišicah se zdaj vda v nekaj sekundah in tudi iglic nimam več v koži. Razlika med tovrstnim igljenjem in akupunkturo po TKM (tradicionalna kitajska medicina) je v tem, da se tukaj iglica uporabi momentalno, samo za sprostitev točno določene točke; pri kitajski medicini pa te zdravnik prepika na več mestih in te z iglicami pusti ležati od 20 minut do pol ure.

Zagreb-130

Ko je terapija zaključena, se Branimir zasmeji in pravi: »Zdaj imaš ravne noge!« Seveda ena terapija ne reši vseh težav, imam pa končno razumevanje s čim in kako si lahko pomagam. Sledi še terapija na radiofrekvenčni napravi. Mogoče radiofrekvenco poznate iz kozmetičnih salonov, a ta je zelo učinkovita predvsem pri zdravljenju poškodb ter v fazi postrehabilitacije. Branimir mi eno ploščo podstavi pod ledveni del hrbta, drugo pa na koleno. Njun namen je, da segrevata tkivo in pospešita pretok krvi, zaradi česar se oboleli deli hitreje pozdravijo. »Na mašini«, kot sam pravi, me pusti 20 minut in mi vmes potrpežljivo odgovarja na tisoč in eno moje vprašanje.

Zagreb-138

Po končani seansi je občutek v telesu drugačen, dober, zdrav. Sicer vem, da me čaka še veliko dela, če bom želela ravnovesje ohranjati tudi v prihodnje, a v Zagreb k Branimiru se sigurno še vrnem!

 

Sem že povedala, da je to ena najboljših reportaž, ki sem jih doživela? No, povem še enkrat. Kupite sebi in prijateljem darilo – obisk v Medicinskem centru Collum! Verjemite, ne bo vam žal. Super ponudbo najdete v darilnih paketih SelectBox TUKAJ >>


 

SelectBox je ime za izvirne darilne pakete, ki ponujajo izjemna doživetja in nepozabne izkušnje. Celoten program obsega preko 1800 različnih možnosti, ki jih najdete v 26 različnih darilnih paketih. Vabimo vas k ogledu celotne ponudbe SelectBox, ki jo najdete na spletni strani www.selectbox.si

Paket-knjiga_pomlad_uzivac_570x310px