Spomladanska kulinarična raziskovanja

Spomladansko sonce že tako prijetno greje naša lica in nas vabi na prosto. Dolgi sprehodi po bližnjih gozdovih, nabiranje divjih začimb in posedanje ob kepici sladoleda so tisti užitki, ki nas kaj hitro premamijo. Dnevi so vedno daljši, stara mestna jedra so oživela in iz vsake restavracije že omamno diši. Pomlad je tista, ki nas končno zbudi iz dolgega zimskega spanja in nam požene svežo kri po žilah. Vsi si zaželimo malce raziskovanja, pohajkovanja in več kot zasluženega užitka ob predajanju toploti sončnih žarkov. Tudi želodčki si zaželijo spremembe, po dolgi zimi, v kateri so bili redno na sporedu zelje, repa in krompir. Resnično je čas tudi za spomladansko kulinarično raziskovanje!

originalno-darilo_kosilo-v-najstarješi-gostilni-na-Slovenskem_Gostilna-Gastuž_1299x788-1024x621

Danes vas peljemo po poteh spomladanskih okusov in restavracij, ki vas bodo navdušile s svojo sezonsko ponudbo. Kaj še čakate? Pot pod noge in gremo na zmenek, prijateljsko druženje ali poslovno srečanje v eno izmed restavracij, v katerih boste deležni spomladanskih dobrot. Vsi ponudniki so izbrani iz pestre ponudbe darilnih paketov SelectBox, v kateri lahko najdete prvovrstne ideje in darila za svoje bližnje. Vam že kruli v trebuščkih, ko menjamo svežo, zdravo in slastno hrano?

 

Ljubljanske zanimivosti

Kot se za Ljubljano spodobi, na vsakem koraku skriva nekaj drugačnega, novega, posebnega. V vsaki uličici lahko najdete restavracijo, kavarno ali lokalček. In prav vsaka izmed teh restavracij ponuja nekaj popolnoma drugačnega, nekaj edinstvenega, nekaj vrednega preizkušanja. Da pa ne boste zgolj prebirali, kam vse se lahko odpravite v okviru darilnega paketa Miza za dva, smo vam pripravili majhen trik in zabavno raziskovanje! V nadaljevanju najdete kviz, v katerem so pod črkami A, B, C in D zapisane jedi, ki jih ponujajo različne restavracije. Obenem so nekatera vprašanja zastavljena tako, da preizkujejo še vaše kulinarične navade. Na koncu kviza seštejte vse A-je, B-je, C-je in D-je ter preverite, katera restavracija se skriva pod črko, pri kateri ste imeli največ odgovorov. Uživajte v ljubljanskih zanimivostih in norčavostih!

Restavracija-Atelje_Selectbox_Kulinarika-3

Kviz

  1. Izberi jed, ki ti najbolj diši

A – Počasi pečen domači jagenjček, ovit v svinjsko mrežico, z omako in zelišči,  korenček, priželjc

B – 40 ur v vakuumu kuhane ličnice odojka in potrebuševina

C – Počasi pečena svinjska rebra, pražen krompir, omaka z drobnjakom in mlada čebula

D – Piščanec, polnjen s spomladanskimi zelišči, kruhom in čebulo

 

  1. S katero od spodaj naštetih lastnosti bi se opisal?

A – Rad jem le v najboljših in najbolj priznanih restavracijah

B – Rad imam zanimive jedi in skrivnostne restavracije

C – Všeč mi je moderna hrana in vrhunska kvaliteta

D – Rad obedujem v hotelih in večjih restavracijah s kakovostnimi jedmi

 

  1. Koliko raziskovalca nenavadnih jedi je v tebi?

A – Zanima me eksperimentalna kuhinja

B – Všeč so mi preizkušeni okusi v svežih preoblekah

C – Zanašam se na dolgoletno tradicijo, vseeno pa rad preizkusim tudi kaj novega

D – Jem zgolj v preizkušenih restavracijah in tja se tudi rad vračam

 

  1. Katera ponudba te najbolj pritegne?

A – File bele ribe, morska omaka, krema hokaido buče in fermentirana cvetača

B – Hobotnica iz pečice s kremno skutno polento, pečenim krompirjem in zelenjavo

C – Postrvji file, kifeljčar, kuhan v dashiju, pak choi zelje, maslena omaka s postrvjimi ikrami

D – Kozice in lignji z arašidi, mešano zelenjavo in riževimi rezanci

 

  1. V kakšnem ambientu najraje obeduješ?

A – Urejenem, estetskem pa vseeno s pridihom domačnosti

B – Všeč mi je malce skrivnosten ambient in pridušene luči

C – Moderen ambient, minimalizem in veliko prostora so mi najbolj všeč

D – Všeč so mi hotelske restavracije in vrvež

 

  1. Katera sladica ti je najbolj všeč?

A – Čokoladna zemlja s sladoledi in sadjem

B – Fondat temne in bele čokolade z metinim sladoledom, browniejem in ščepcem pikantne paprike

C – Pita iz limete in zelenega čaja s sladoledom iz bele čokolade

D – Pehtranov sladoled, jagodna strnjenka in limonov crumble

 

  1. Kateri izmed naštetih delov Ljubljane ti je najbolj pri srcu?

A – Miklošičeva ulica in bližina glavnih cest

B – Trnovo in skriti drevoredi

C – Strogi center in bližina vsega mestnega vrveža

D – Celovška, Tivolska ter druge večje vpadnice

 

  1. Katera vrsta jedi ti je najbolj pri srcu?

A – Vsega po malem, pestri krožniki z zelo raznovrstnimi jedmi

B – Veliko morskih jedi in ravno prav bogati krožniki

C – Mešanica jedi s celega sveta

D – Slovensko – mediteranska kuhinja

 

originalno-darilo_kosilo-v-najstarješi-gostilni-na-Slovenskem_Gostilna-Gastuž_679x472

Največ odgovorov A – Restavracija JB

Dobrodošli v eni izmed 100 najboljših restavracij na svetu, kjer kuhalnico spretno vrti chef kuhinje Janez Bratovž! Restavracija JB je kraj, kamor redno in z največjih veseljem zahajajo pravi gurmani in ljubitelji prefinjenih okusov. Tukajšnje jedi temeljijo na spoju štirih elementov in njihovem odnosu – zemlja, voda, ogenj in zrak. Preplet okusov in slogov priprave hrane je neskončen, saj Bratovževa domišljija ne pozna meja. Notranjost restavracije je elegantna in udobna, atmosfera pa je skladna z jedmi – domiselna, razkošna in harmonična. Dobrodošli v družbi najboljših! Ponudbo restavracije JB najdete TUKAJ >>

JB-glavna-slika-1024x621

Največ odgovorov B – Hiša kulinarike Manna

Skrivnostneži, vi pa ste izbrali hišo kulinarike Manna, ki se skriva v kostanjevem drevoredu v Trnovem. Že okolica je nadvse romantična, notranjost restavracije, v pestrih barvah pa daje pridih skrivnostnosti in ekstravagance. Tukajšnji meni ponuja veliko morskih poslastic in vedno temelji na sezonskih danostih narave. Verjetno ste tudi navdušeni okuševalci začimb, ki jih v Manni ne zmanjka, saj jih gojijo kar sami. In še kot zanimivost pojasnjujemo ime »Hiša kulinarike« – tovrsten vzdevek je Manna dobila zaradi stavbe, v kateri se nahaja – ravno tukaj namreč kuharski mojstri kuhajo že skoraj 200 let! Ponudbo hiše kulinarike Manna najdete TUKAJ >>

manna31

Največ odgovorov C – Restavracija in bar Atelje

Pozdravljeni v restavraciji in baru Atelje, ki je zamenjala nekdanji Smrekarjev hram. Tukajšji chef kuhinje je mlad in navihan Jorg Zupan, ki skrbi za inovativna kulinarična doživetja in gurmansko razvajanje. Atelje je ustvarjen po modernem zgledu, pa vseeno ni zares minimalističen, temveč kvečjemu daje prav sodoben in očarljivo – prijeten ambient. Tukajšnje jedi so preplet slovenske, mediteranske in svetovne kuhinje, pripravljene tako, da zadovolji tudi ljubitelje domačih jedi. Ponudbo restavracije in bara Atelje najdete TUKAJ >>

Restavracija-Atelje_Selectbox_Kulinarika-2

Največ odgovorov D – Restavracija pri Levu

Restavracija Lev ima res dolgo tradicijo, glede na to, da je del hotelskega kompleksa Lev. Tukajšnji jedilnik predstavlja preplet sodobne kulinarike s pridihom mediterana. Vrhunske specialitete so pripravljene z ljubeznijo in skrbnostjo ter natančnostjo. Gost je vedno na prvem mestu in tisti, ki prisegate na preizkušene restavracije, se boste radi zvesto vračali v restavracijo Lev. Oči in živce si boste lahko spočili na velikem akvariju in se nato popolnoma posvetili mirnemu obedovanju. Prav poseben kulinarični užitek predstavljajo sladice iz hišne slaščičarne ter izbira vrhunskih vin. Ponudbo restavracije pri Levu najdete TUKAJ >>

RestLev-1-1024x621

Morska pomlad

Čeprav še ni poletje, da bi skočili v kopalke in dneve preživeli v objemu slane morske vode, si vseeno lahko privoščite nekaj morskega vzdušja in potepanja po slovenski obali. Prijeten sprehod, ki vas vodi do rta Pirana, vas bo zagotovo tudi zlakotil, zato je čas za pravo spomadansko morsko pojedino. Škampi na buzaro, školjke, sveže ribe in ostale morske dobrote bodo vašemu izletu dale piko na i. Restavracija Tri vdove je seveda poznana po ribjih specialitetah, najdete pa jo na piranski promenadi, tik ob morju. Ponudbo restavracije Tri vdove najdete TUKAJ >> Če pa si želite izvedeti še malce več o čarih in zanimivostih slovenske obale, preberite članek »Vikend potep po slovenski obali«, ki ga najdete TUKAJ >>

tri-vdove-slika-1-1024x621

Morska hrana kar doma

Svojim najbližjim lahko podarite darilni paket Miza za dva, in s tem sebi in bdarjencu pričarate romantično kosilce. Kot alternativo zgoraj omenjeni morski pomladi pa vam predstavljamo še hiter in enostaven recept za morsko pojedino iz domače kuhinje. Da ne boste prikrajšani niti tisti, ki raje ostajate v objemu doma.

Lososova rižota

Potrebujete:

  • En lososov file
  • Dve bučki
  • Tri pesti mlade špinače
  • Dve žlici oljčnega olja
  • Smetana za kuhanje po okusu
  • Prgišče pinjol
  • Ščepec sušenega koprca
  • Ščepec soli
  • Ščepec popra
  • Porcija riža za tri osebe

Hitra navodila:

Riž skuhajte po navodilih na embalaži. Na oljčnem olju podušite oprane in na koščke narezane bučke. Lososovemu fileju ostranite kožo in ga narežite na rezine ali kocke, pri tem pa poskušajte odstraniti čim več kosti. V ponev z bučkami dodajte lososa in ga med mešanjem nekaj minut kuhajte. Dodajte oprano mlado špinačo, pinjole ter vse začimbe. Kuhajte približno 3 inute. Nato dodajte smetano za kuhanje (po okusu, a nikar ne pretiravajte) ter riž in vse skupaj ob neprestanem mešanju kuhajte še nekaj minut. Ta-da morski navdih v domači kuhinji. Pa dober tek!

SmokedSalmonRisotto-small

Pravljica spomladanskih okusov

Tisti, bolj zahtevni gostje, ki date veliko tudi na estetiko postrežene jedi ter obožujete moderen ambient s pridihom starinskosti, boste navdušeni nad restavracijo Lambergh. Hotelska restavracija spada med ene najboljših pri nas, nahaja pa se v butičnem hotelu in prenovljenem dvorcu iz 11.stoletja. Ob toplih dnevih je odprta tudi zunanja terasa pred restavracijo, kjer vas bo prijetno pobožala svežina bližnjih gozdov. Igro vrhunske kulinarike restavracije Lamberg si lahko ogledate TUKAJ >>

lambergh-Luflee-cokolada-mousse-cokolade-dimljen-jogurt-slani-karamel-679x472

Najstarejša gostilna na Slovenskem

Da, tudi take obstajajo, prastare gostilne, ki prav tako ponujajo spomladansko osvežitev in okrepčitev. Dobrodošli v gostilni Gastuž pri Slovenskih Konjicah. Tudi tukaj so ponosni na chefa kuhinje in med vašim obiskom Štajerske vas bodo gostoljubno sprejeli in nahranili. Tradicija ima mlade bi lahko rekli, saj v gostilni Gastuž zelo cenijo slovenske proizvode ter pridelke slovenskih pridelovalcev. Če se odpravljate na kosil v Gastuž, boste torej jedli kulinarične dobrote, pripravljene iz slovenskih živil. Je vaša najdražja zavezana podpori domačim ustvarjalcem in kmetom? Potem bo navdušena nad podarjenim kosilom v najstarejši gostilni pri nas, ki je tudi prejemnika znamke »Gostilna Slovenije«. Ponudba zajema večino tipičnih slovenskih jedi, ki izvirajo iz bogate slovenske kulinarične tradicije, tradicionalno pa se ves čas prepleta s sodobnim. Ponudbo gostilne Gastuž najdete TUKAJ >>

originalno-darilo_kosilo-v-najstarješi-gostilni-na-Slovenskem_Gostilna-Gastuž_pisan-krožnik_679x472


SelectBox je ime za izvirne darilne pakete, ki ponujajo izjemna doživetja in nepozabne izkušnje. Celoten program obsega preko 1500 različnih možnosti, ki jih najdete v 21 različnih darilnih paketih. Vabimo vas k ogledu celotne ponudbe SelectBox, ki jo najdete na spletni strani www.selectbox.si

XXL_960x395px-1