Recept za školjke na rdeče s Školjkojade

Na dobrodelni Školjkojadi smo uživali v odličnih školjkah, ki jih je pripravil priznani chef Andrej Potočnik iz restavracije Element, ki zase skromno pravi, da ni chef, ampak samo kuhar. Povedal je, da so mu dogodki odprte narave zelo všeč, saj omogočajo tako prijetno druženje, kot okušanje odlične hrane. Še posebej ga je navdušila prijaznost obiskovalcev in pa dobrodelna nota dogodka.

skoljkojada (11)

Vse zbrane so navdušile njegove školjke, zato smo se odločili, da chefa Andreja poprosimo za recept, ki nam ga je z veseljem zaupal:

Sestavine:
– olivno olje
– očiščene sveže školjke (chef Andrej je uporabljal dagnje in vongole)
– česen
– belo vino
– svež paradižnik, narezan na kocke
– pelati
– peteršilj
– drobtine
– sol
– poper

skoljkojada (19)

Priprava:
Segrejte ponev in olivno olje, nato dodajte školjke (količino prilagodite glede na število oseb), ki se ob stiku z vročino odprejo. Školjke mešajte, po kakšni minuti pa dodajte nasesekljan česen (1 jušno žlico na 1 kilogram školjk) in še naprej dobro mešajte, da se česen ne zažge. Ko česen zadiši, prilijte belo vino (približno 3 decilitre na 1 kilogram školjk), ki mora prevreti, da školjke ne bodo kisle. Občasno premešajte, nato pa dodajte na kocke narezan svež paradižnik in pustite, da nekoliko povre, potem pa dodajte še približno 1 zajemalko pretlačenih pelatov na 1 kilogram školjk. Vmešajte še nasesekljan peteršilj (količina po okusu, chef Andrej pa svetuje, da ne skoparite) in malo drobtin za zgostitev. Na koncu jed začinite še s soljo in poprom.

skoljkojada (27)

Chef Andrej in ekipa Festivala okusov vam želita dober tek.