Pet razlogov, zakaj izvajati prakse joge

Joga je univerzalen ključ, ki odpira vse ključavnice. Swami S.

Zadnja leta postaja joga vedno bolj razširjena in popularna tudi pri nas. Razlogov za to je več, vsem pa je skupno, da je joga celosten pristop k človeku. Danes z vami delimo pet razlogov, zakaj izvajati prakse joge, obenem pa vam predstavljamo še pet ponudnikov, pri katerih se lahko udeležite joge. Vse ponudnike najdete v pestri ponudbi darilnih paketov SelectBox.

studiostar2

1.Vadba, primerna za vsakogar

Ure joge so tako prijetne in učinkovite, da jih kaj hitro začnemo pogrešati. Pri jogi gre vedno za vas, za vaše počutje, vaše vizije in cilje in za spojitev s samim seboj, skozi izvajanje jogijskih položajev.

Zmotno je mišljenje, da jogo lahko izvajajo le povsem zdravi in vitalni ljudje. V resnici je prav obratno. Joga je primerna za vsakogar, ne glede na starost, spol in telesne omejitve. Pravilo joge je, da vam mora biti v asanah (položajih) prijetno in da ne škodite svojemu telesu. Vsak položaj se da prilagoditi glede na zahtevnostno stopnjo in telesno pripravljenost posameznika. Veliko je ljudi, ki so se po poškodbah odločili za vadbo joge, saj jim druge oblike gibanja niso več ustrezale. Skozi nežno, a vseeno učinkovito vadbo so ponovno vzpostavili ravnovesje in harmonijo v svojem telesu. Obenem joga ni le raztezanje, kot morda izgleda na prvi pogled. Kdor je še ni preizkusil, naj je ne sodi. Tudi po jogi velikokrat čutimo mišice, ki nam sporočajo, da nas naslednji dan čaka blažji »musklfibr«. V Plesnem mestu v Ljubljani izvajajo tudi zelo zanimivo kombinacijo vadb, primerno za vsakogar Ponudbo Tai ji Quan in joge se lahko ogledate TUKAJ.

City-joga-slika-4

2. Pomoč pri lajšanju vseh vrst bolečin

Obstaja mnogo zvrsti joge, nekatere so zelo nežne, druge bolj intenzivne. Vsakdo izbere tisto zvrst, ki najbolj ustreza njegovim potrebam. Vsem zvrstem joge pa je skupno, da uravnovešajo energijo v telesu. Joga sloni na filozofiji, da je naše telo energijski sistem. Na telesu imamo veliko točk, skozi katere teče naša življenjska energija. Rado se zgodi, da se zaradi načina življenja katera od teh točk »zamaši« in skoznjo energija ne teče več pravilno. Zaradi tovrstnih preprek se pojavljajo fizične bolečine, kot so boleč hrbet, zbadajoč občutek v trebuhu, otrdela ramena in podobno. Skozi vadbo joge se vse te predele telesa načrtno sprošča, krepi in razteza. Zaradi pravilnih gibov, položajev in zasukov se točke na naših telesih zopet odprejo in postanejo pretočne. Po vadbi joge boste zato čutili olajšanje, lahkotnost in sproščenost v mišicah. Obenem joga načrtno krepi vse dele telesa. Položaji oziroma asane so osnovani tako, da mora pri njihovi izvedbi sodelovati celotno telo. Šele, ko so aktivne vse mišice, se lahko v asani sprostimo in uživamo. Joga resnično poskrbi za celotno telo. Morda se sprašujete, če se z vadbo joge lahko znebite tudi glavobolov, vnetij mehurja in ostalih neprijetnih zdravstvenih težav. Odgovor je pritrdilen. Joga bo omogočila, da bo energija začela enakomerno potovati po vašem celotnem telesu, zaradi česar se bo začel v telesu vzpostavljati proces samozdravljenja. Nataraja Joga Studio je eden najboljših joga centrov v Ljubljani. Imajo zelo pestro ponudbo različnih zvrsti joge, ki si jih lahko ogledate TUKAJ.

n-slika-3

3.Globok vpogled v svojo notranjost

Morda se vam zdi, da vpogled vase omogočajo le tehnike, kot so terapije, meditacije in hipnoze. Vendar to ni povsem res. Končni cilj joge je spoznavanje sebe preko svojega telesa. Joga in meditacija imata pravzaprav zelo podoben končni cilj, le poti sta drugačni. Človek se že od nekdaj sprašuje »Biti ali ne biti« ter kakšen je naš namen v svetu. Skozi vsakodnevno drvenje bolj težko odkrijemo svoje globine in se spoznamo. Med prakso joge pa je to več kot le mogoče. Vsakdo, ki se že dlje časa ukvarja z jogo vam lahko pove, da je skozi vadbo dobil močan vpogled vase in spoznal dele sebe, ki so mu bili prej le uganka. Joga poskrbi za telo, um in duha. Pomaga vam vzpostaviti stik med zavestjo in podzavestjo, kar dosežete skozi osredotočeno izvajanje jogijskih položajev. Učitelji joge vas bodo tudi spodbujali, da opazujete dogajanje v svojem telesu, opazujte svoj dih in svoja čustva. Prav zanimivo je, da se med vadbo joge lahko zgodi, da postanete jezni, živčni ali karkoli drugega, za kar si sploh ne bi mislili, da paše k jogi. Vendar joga resnično odklepa ključavnice vaše podzavesti. Priznam, tudi meni se je že zgodilo, da sem med vadbo joge postala tako grozno besna, da bi najrajši učiteljici prisolila eno okrog ušes. Kasneje sva se pogovarjali in ugotovili, da je točno določen jogijski položaj odprl eno izmed ključavnic v moji podzavesti in izzval jezo. Vendar je to proces, po katerem se počutiš olajšanega in bolj celostnega. Čustvo seveda izgine, saj je kot voda, ki zavre. Ko se enkrat spremeni v paro, ne more biti več v posodi. Torej joga pomaga čistiti tudi naše podzavestne blokade. V Joga centru Parinama v Ljubljani prav dobro vedo, da je joga tudi vadba uma, ne le telesa. Njihovo joga ponudbo lahko preverite TUKAJ.

Parinama-slika-2

4.Pomiritev, sprostitev, meditacija

Verjetno ste do sedaj že ugotovili, da je joga mnogo več kot le vadba telesa. Joga prinaša tako telesno kot čustveno in duševno pomiritev in sprostitev. Je neke vrste meditacija, le da se izvaja skozi gibanje. Nisem še srečala človeka, ki bi se redno ukvarjal z jogo in bil živčna razvalina. Ali si eno ali pa drugo. Seveda to ne pomeni, da se vsakdo kdaj ne ujezi in ne podleže stresu. Vendar se skozi jogo najprej sprosti vaše telo, izginjati začnejo fizične bolečine, sprosti se vaš napeti hrbet, krči stresa v ramenih popustijo in vaš dih potuje vse do trebuha. Ko končno odmislite službo, položnice in vse ostale nadloge, ki se vam sprehajajo po glavi, lahko svoje misli preusmerite na svoje dihanje. Z dihanjem avtomatsko začnete sproščati svoje telo in misli. Počasi se odklopite od vsega, razen od svojega telesa. Stanju brez misli se reče meditacija. Je prepuščanje sedanjemu trenutku, brez premišljevanja, načrtovanja in obsojanja. Je stanje opazovanja. Med prakso joge začnete opazovati svoje telo, svoje dihanje in kar naenkrat postanete tudi zunanji opazovalec samega sebe. To je popolna sprostitev, ki jo omogoča joga. Če ne verjamete, preberite na tisoče izpovedi ljudi, ki jim je joga izboljšala življenje, odnose, psihično in fizično zdravje ter jih postavila na pravo pot. Joga je zakon! Z vadbo joge se lahko sproščate v City Joga centru v Ljubjani. Ponudbo njihovih joga vadb lahko preverite TUKAJ.

nataraja-joga-studio-mala

5.Srečnejše življenje

Končen rezultat vseh zgornjih točk je bolj harmonično življenje. In logično sosledje prinaša tudi bolj srečno življenje. Ljudje smo srečni, kadar smo pomirjeni sami s seboj, s svojim življenjem in dogajanjem. Srečni smo tudi, kadar smo polni vizij, idej, načrtov in vemo, da jih bomo uresničili. In joga kot univerzalni ključ, nam odklene tudi vrata do sreče. Pokaže nam poti, pokaže kaj je vse mogoče in odstrani ovire. Ker joga sprošča telo in um je v nas kar naenkrat več prostora za veselje, srečo in radost. Obenem ne gre izključiti tudi učinka hormonov, kajti z gibanjem se sproščajo hormoni sreče in joga ni pri tem nobena izjema. Gibanje torej že povsem fiziološko pripomore k srečnejšemu življenju. Joga pa ima pri vsem skupaj še dodano vrednost, saj je celostni sistem, ki obravnava človekovo fizično telo, človekova čustva, človekove mentalne procese in najpomembnejše, dušo. Zatorej je sistem, ki mu ne more spodleteti, saj je osnovan v popolnem, sklenjenem krogu. Mojstrica »vesele joge« je tudi Anja Bohinc, ki v Ljubljani izvaja vinyasa jogo pod imenom »Happy Joga z Anjo Bohinc«. Njeno ponudbo lahko preverite TUKAJ.

Studio_Star_Joga_velika1-1024x621

Zakaj kupiti darilni paket SelectBox in povzetek ponudnikov joge:

  • V darilnem paketu SelectBox dobite boljše in bolj konkurenčne cene, kot pri ponudniku.
  • V izbranem paketu »Šport za vsakogar« najdete vse naštete ponudnike joge, med katerimi se lahko odločite.
  • Darilni paket SelectBox je tudi odlično in izvirno darilo, ki obdarjencu pušča odprte možnosti in podarja pestrost izbire.

City-joga-slika-1-1024x621

V članku smo omenjali naslednje ponudnike joge:

na-slika-4

SelectBox je ime za izvirne darilne pakete, ki ponujajo izjemna doživetja in nepozabne izkušnje. Celoten program obsega preko 1500 različnih možnosti, ki jih najdete v 21 različnih darilnih paketih. Vabimo vas k ogledu celotne ponudbe SelectBox, ki jo najdete na spletni strani www.selectbox.si