Obdarovanje in kako izbrati darilo

Zakaj se ljudje sploh obdarujemo? Najverjetneje se vsak izmed nas razveseli prejetega darila, zelo pogosto pa se zgodi, da bolj kot samo prejemanje, zadovoljstvo prinaša ravno dejanje obdarovanja. Darila namreč poklonimo osebam, ki so nam na kakršenkoli način blizu in nam nekaj pomenijo, zato se v nas zbudi občutek zadovoljstva, ko s pozornostjo osrečimo ljubljene oziroma jim z darilom izkažemo hvaležnost in spoštovanje.

Kako izbrati darilo?

Kadar nekaj podarimo, moramo vedno pomisliti na to, kaj nam obdarovanec pomeni, za kakšno priložnost mu dajemo darilo in ne nazadnje, kaj si sploh želi. Vedno moramo upoštevati obdarovančeve želje, saj z darilom, ki bi udarilo povsem mimo, lahko naredimo več škode kot koristi: namesto, da bi ljubljeni osebi izkazali ljubezen, hvaležnost in spoštovanje, se kaj hitro zgodi, da delujemo površni, celo brezbrižni. Dobra ideja je, da kupimo oziroma podarimo nekaj, kar po našem mnenju obdarovanec resnično potrebuje, pa čeprav se tega morda ne zaveda. Pri tem ne merim na razne gospodinjske potrebščine (zelo netaktno je namreč ženi kupiti nov sesalec, saj bi gesto hitro razumela kot provokacijo), ampak bolj na nevsakdanje, sproščujoče stvari in storitve. Dober primer za poklon ženskam so razna razvajanja v masažnih, kozmetičnih salonih ali termah, za moške pa recimo zakup ur za preizkus novega športa (golf, karate, jadralno padalstvo, gorsko kolesarjenje …) ali karta za fitnes. Ženski je raje ne podarite, če si tega izrecno ne želi, saj bi tudi pri tem gesto lahko napačno razumela. Ne glede na spol pa se bo vsakdo razveselil odlične večerje v posebni, morda bolj ekskluzivni restavraciji ali izleta v kraj, ki si ga že dolgo želi videti.

Kmečka hiša Ojstrica | Darilni paketi SelectBox

Tovrstna darila v obliki storitev so praktična ravno zaradi tega, ker si jih ljudje preredko privoščimo, pa naj je naš izgovor pomanjkanje denarja, časa ali preprosto zato, ker sebi ne privoščimo najboljšega, ko vsakodnevno skrbimo le za druge, na primer za blagostanje otrok oziroma svoje družine.

Vedno premislite, kaj bo z darilom obdarovanec pridobil: lepe spomine, nepozabno doživetje, več samozavesti, energije, morda celo obnovljeno veselje do življenja, ki počasi usiha v luči vsakdanje izgorelosti? Morda pa boste z darilom pridobili tudi vi in ne le obdarovanec … predvsem kadar s partnerjem težko najdeta čas zase, ko križarita med vsakodnevnimi obveznostmi, vama bo prav prišel sproščujoč oddih. Potrebujete le en vikend, pa se že lahko odpravite na izlet oziroma najamete luksuzno namestitev v romantičnem kraju, kjer s svojo ljubljeno osebo preživite noč in ponovno obudite ljubezenske zaobljube.

Lepotna nega in sprostitev4

Zakaj je premislek o darilih tako pomemben?

Predvsem zato, ker si jih izmenjujemo pogosto in ob najrazličnejših priložnostih. Ne le za rojstni dan ali obletnico; posebno aktualno obdobje obdarovanja se nezadržno približuje ravno s prihodom zimskih dni, ko nas bosta prežela duh veselega decembra in božično-novoletna nakupovalna mrzlica. Če se za rojstni dan lahko izognete pretiranemu razmišljanju in obdarovancu  poklonite denar , se za božič in novo leto to nekako ne spodobi, saj takrat vsi pričakujemo pozornost, ki nam bo pokazala, koliko nekomu pomenimo in kaj si za nas želi v prihodnjem letu.   Da si prihranite stres in skrbi v zadnjih dneh, že sedaj začnite razmišljati o tem, kaj bi podarili določeni osebi, da bo letošnje darilo res posebno, vi pa boste svojo energijo raje prihranili za decembrske zabave. Ideje za darila najdete v darilnih paketih SelectBox.

 

Vinoteka Movia