Kulinarični & romantični potep po Mariboru in okolici

»Na severu te male domovine
je mesto, kjer sem bil nekoč doma.
Nad njim so nizke gozdnate planine
in dobra volja vedrega neba.
 
Tam so vse hiše starega spomina,
in koder ozke ulice gredo,
ne manjka krčem in ne zmanjka vina
in ne ljudi, ki ga pijo.«

Kajetan Kovič je tako poetično opisal mesto Maribor, njegovo pesem pa je uglasbila skupina Leonart. Mi pa poleg te čudovite poezije danes z vami delimo še nekaj drugih čarov Maribora in okolice. Če vas zamika kulinarični potep po Mariboru, najdete celotno ponudbo med darilnimi paketi SelectBox.

Maribor

Potepali smo se že po Primorski, Pomurju, se razvajali za grajskimi zidovi, preizkušali kulinarične dobrote Ljubljane, danes pa je čas za odkrivanje čudovitega mesta Maribor. Najprej se bomo posvetili nekaterim restavracijam in gostilnam, ki vas in vaše drage vabijo v goste, nato pa si bomo ogledali še skrite kotičke Maribora.

Miza za dva je SelectBoxov najbolj zaželen darilni paket, v katerem najdete tudi spodnje ponudbe. Bliža se valentinovo in tokrat lahko svoje bližnje obdarujete z romantičnim kosilom za dva in raziskovanjem Maribora. Podarite skupni čas in dobrote, v katerih bosta uživala oba, iskrice v vajinih očeh pa bodo odražale ljubezen, ki nikoli ne ugasne.

potepuh_izleti_potovanja_slovenija_maribor_ulica

Kulinarika v objemu skrivnostne zgodovine

Predstavljajte si čudovit pogled na zasneženo Pohorje, bližino rimskih izkopanin in slastne jedi. Restavracija Villa Rustica je obdana s skrivnostno zgodovino, ki bo po godu sanjavim, romantičnim dušam. Njihova kulinarika sloni na italijanski kuhinji, ki se dopolnjuje s pridihom lokalnih sestavin in receptov. Villa Rustica je znana po visoki kakovosti svojih jedi, čeprav so včasih v bolj preprostih preoblekah. Trudijo se, da so vse sestavine sezonske, domače in zdrave, marsikatero živilo pa je tudi ekološko. Na zimskem jedilnem listu najdete dobrote, kot so lečina juha s kokosovim mlekom, srnin hrbet v kakavovih zrnih s čokoladno – brusnično omako, polnjene zeljne blazinice z bio-piro in pire krompirjem, kokosova torta z vaniljevo kremo, mangom in pasijonko ter mnoge druge dobrote.

Celotno ponudbo Ville Rustica najdete TUKAJ.

Villa-Rustica-Maribor_1299x788-1024x621

Domača tradicija v kulinaričnem domu

Marsikdo uživa v odlični domači kuhinji, ki je kakovostna in preprosta obenem. Če spadate med ljubitelje tradicionalne in slastne domače kuhinje, se ustavite v gostilni Šiker. Že od leta 1870 je Šiker kulinarični dom s tradicijo, kjer se kuhajo same dobrote. Recepti, znanja in skrivne sestavine se tukaj prenašajo iz roda v rod, rezultat pa je edinstvena, slastna kulinarika. Za hišno kraljico so razglasili svojo šarloto, sladico, ki se po originalnem, nespremenjenem receptu pripravlja že več kot petdeset let. V gostilni Šiker skrbijo tudi za različne prireditve, ki popestrijo gostov obed. Poleg znane in dobre domače kulinarike lahko tukaj tudi prenočite, si ogledate kmečki muzej in raziskujete vinske okuse v domači vinski kleti. Na zimskem jedilnem listu najdete dobrote, kot so goveji karpačo, ravioli z jurčki na bučni omaki, postrvji file z vlivanci, porom in smetano, svinjski medaljoni s suhimi slivami in sirovimi štruklji, za sladico pa seveda šarlota, jurkin sladoled in druge poslastice.

Celotno ponudbo gostilne Šiker najdete TUKAJ.

siker_hrana

Zdrava hrana je lahko tudi slastna!

Gostilna Milenium je znana po slastni, zdravi in vedno sveži hrani. Za svoj trud so prejeli tudi priznanje oziroma trak kakovosti za varovalno prehrano, kar zgolj potrjuje njihovo filozofijo – da mora biti hrana zdrava in dobra, ne samo dobra. Nova generacija štajerske kulinarike združuje tradicionalne jedi z modernimi smernicami zdrave prehrane, zato se lahko nadejate pestrih in izvirnih okusov. Ponujajo zelo zanimive degustacijske menije za različno število jedcev, ki ga postrežejo po principu »slow food«. Na stalnem jedilnem listu gostilne Milenium pa najdete dobrote, kot so v tempuri pečen file soma na polenti z rumenim muškatom ter zeliščnim pestom, varovalno ocvrt seitan z omako iz gorčičnih semen in limoninim želejem z meto, račje prsi z balzamičnim kisom in medom, počasi pečen roastbeef v poprovi srajčki in hrenovo peno, za sladico pa solnograški žličniki z brusnicami, vroč čokoladni fondant z vaniljevim sladoledom in višnjevim želejem ter druge omamne poslastice.

Celotno ponudbo gostilne Milenium najdete TUKAJ.

Milenium-slika-4

Romantično raziskovanje skritih kotičkov

Maribor je znan tudi po čudoviti naravi, smučiščih, kulturni in zgodovinski dediščini. Ne glede na letni čas, ko se odpravljate na potep, je razlogov in krajev za raziskovanje več kot dovolj. Pozimi lahko s seboj vzamete še smučke in se odpravite na Pohorje, kjer vas čakajo lepo urejena smučišča. Poleti se lahko sprehajate po krasnih parkih in raziskujete botanične vrtove. Oglejte si nekatere skrite kotičke, ki vas bodo navduševali med vašim obiskom Maribora.

Lovrenška jezera

Lovrenška jezera so ena najlepših, dih jemajočih slovenskih naravnih znamenitosti. Sprehod po mehkih mahovih šotnih barjih vas pripelje do jezer, obdanih z avtohtonim rastlinstvom. Jezer je nekje med 11 in 22, odvisno od količine vode, ki se je v njih nabrala med deževjem. Za boljši razgled se lahko povzpnete tudi na razgledni stolp in si ogledate to čudovito sliko narave. Zagotovo so Lovrenška jezera ena najlepših naravnih točk.

DSC_0459

Štajerska sivka

Sivko navadno povezujemo s Provanso, redkeje pa z Mariborom. Vendar ima tudi Štajerska svoja čudovita polja sivke. Polja sivke cvetijo v čudoviti vijoličasti barvi, z značilnim vonjem pa preprosto očarajo. Vsako poletje poteka tudi praznik Štajerske sivke, ki se ga lahko vsi ljubitelji te čudovite, dišeče rastline tudi udeležite.

670x420_Panorama__Delo_Foto_2015070.7_hires.jpeg0

Baročni dvorec Betnava

Dvorec, katerega korenine segajo že v 14. stoletje, je eden najlepših dvorcev pri nas. Njegovi nekdanji lastniki grofje Betnavski so mu dodelili tudi ime, ki se je obdržalo vse do danes. Čudoviti dvorec je renoviran in predstavlja kraj, kamor rade zahajajo romantične duše, ljubitelji zgodovine in estetsko naravnani popotniki. Ob dvorcu se nahajata še park, urejen v angleško-krajinskem slogu in čudovit Betnavski gozd. Skrivnostni gozd vas pripelje tudi do Čebelarskega centra, kjer lahko preizkusite domači med in medico.

Dvorec_Betnava_Slovenia_Slovenija_Maribor_Pohorje_Marijana_Simonic_5

Krajinski park Rački ribnik – Požeg

Za nenavadnim imenom se skriva osupljiva lepota krajinskega parka, ki je prava oaza miru. Skozi krajinski park potekajo mnoge poti, ki vas bodo vodile čez neokrnjeno naravo, vam ponudile možnost sprostitve in vas podučile o tukaj živečih rastlinah in živalih. Tukajšnji ribniki, mešani gozd in travniki so namreč dom številnim redkim in ogroženim rastlinskim in živalskim vrstam. Skozi krajinski park vodijo tri poti, ki so namenjene vsem obiskovalcem, ne glede na starost. Podajte se na Grajsko pot, Močvirkino pot ali Ponirkovo pot in se spoznajte s tukajšnjo naravo.

Botanični vrt

V Mariboru se lahko sprehodite skozi očarljiv botanični vrt, ki ponuja raziskovanje tako slovenskih kot tujih rastlin. Botanični vrt je zasnovan kot park, zato se v njem lahko tudi spočijete, malce posedite in preživite prijetno popoldne, stran od stresnih misli in hrupnih cest. Najbolj zvedavi se boste z rastlinjem spoznali preko vodenega vodstva po vrtu in tako odkrili tudi tuje vrste dreves, grmov in cvetlic. Tukaj cvetijo narcise, rododendroni, vrtnice in druge dišeče lepotice. Kot nalašč za romantične raziskovalce.

viewfromrosegarden

Kje prenočiti?

Če se v Maribor odpravljate za več kot zgolj en dan, lahko prenočite v enem izmed spodnjih dveh hotelov, ki smo ju izbrali za vas iz ponudbe darilnih paketov SelectBox.

  • Hotel Betnava – preveri TUKAJ
  • Hotel Kačar – preveri TUKAJ

SelectBox je ime za izvirne darilne pakete, ki ponujajo izjemna doživetja in nepozabne izkušnje. Celoten program obsega preko 1500 različnih možnosti, ki jih najdete v 21 različnih darilnih paketih. Vabimo vas k ogledu celotne ponudbe SelectBox, ki jo najdete na spletni strani www.selectbox.si

SC_SB_960x395px_SLO2_nova_kolekcija_2017_bela