Kam na martinovanje?

11. november je dan sv. Martina ali Martinovo. Ta star slovenski ljudski praznik naznanja konec dela na poljih, dan, ko goduje sv. Martin pa je tudi dan, ko se mlado vino oziroma mošt z blagoslovitvijo spremeni v pravo vino. V dneh okoli 11. novembra tako po Sloveniji potekajo številna praznovanja, kjer so pomemben del praznovanja pokušine vina in pojedine, pri katerih so na jedilniku najpogosteje gosi in mlinci. Legenda namreč pravi, da je bil sv. Martin po smrti škofa Hilarija imenovan za novega škofa. Ko so ga iskali, da bi mu sporočili novico, se je skril med gosi, da ga ne bi našli, a so ga te izdale. Na dan smrti sv. Martina morajo zato gosi »za kazen« umreti, iz tega pa naj bi izvirala navada, da se na Martinovo pripravlja pečeno gos.

Spodaj smo zbrali nekam idej, kam se ta konec tedna in prihodnji teden lahko odpravite na martinovanje. 

Ljubljanska vinska pot

Ljubljanska vinska pot_newsletter_680x454

Kdaj: sobota, 7. november 2015, med 10. in 17. uro

Kje: staro mestno jedro Ljubljane

Ulice, trgi in mostovi stare Ljubljane bodo prizorišče tradicionalne Ljubljanske vinske poti oziroma Martinovanja v Ljubljani. Na številnih stojnicah se bodo predstavili ponudniki vinsko-kulinaričnih dobrot iz vse Slovenije, gurmansko ponudbo pa bodo dopolnili kulturno-umetniški nastopi plesnih in glasbenih skupin in posameznikov.

Več o dogodku: http://ljubljanskavinskapot.si/.

Martinovanje na Krasu 

rest_ruj_hrana_velika21_680x454

Kdaj: sobota, 7. november 2015, med 13. in 19. uro

Kje: Grad Štanjel

V idiličnem grajskem okolju, na grajskem dvorišču gradu Štanjel, se bodo predstavili kraški vinarji, za posebno gurmansko izkušnjo pa bodo poskrbeli domači gostinci. Med ponudniki bo tudi Okrepčevalnica Ruj, več o njih pa si lahko preberete na tej povezavi: http://www.selectbox.si/place/okrepcevalnica-ruj/.

Martinovanje na Zlatem griču 

Vinska klet Zlati gric_newsletter_680x454 - Copy

Kdaj: sobota, 7. november 2015, od 10. do 17. ure

Kje: Škalce, vinska klet Zlati grič

Vinska klet Zlati grič je ena najsodobnejših vinskih kleti v srednji Evropi. Ob 10., 12. in 15. uri vas vabijo na brezplačen voden ogled njihove kleti, kjer boste spoznali »zlato«zgodbo vrhunskih konjiških vin skozi oči mladih enologov iz Gimnazije Slovenske Konjice.

Več o vinski kleti Zlati grič: http://www.selectbox.si/place/vinska-klet-zlati-gric/.

Martinovanje v ormoških goricah

P&F Jeruzalem Ormož_newsletter_680x454

Kdaj: petek, 6. november 2015 od 9. ure dalje

Kje: vinska klet P&F Jeruzalem Ormož

Če želite z martinovanjem pričeti že nekoliko prej kot v soboto, potem se lahko odpravite na voden ogled kleti P&F Jeruzalem Ormož in v družbi prijateljev poskusite enega od njihovih vrhunskih vin.

Več o kleti P&F Jeruzalem Ormož: http://www.selectbox.si/place/vinska-klet-pf-jeruzalem-ormoz-d-o-o/.

Martinovanje v gostilni Milenium

Milenium_newsletter_680x454

Kdaj: od 11. do 15. novembra 2015

Kje: Zgornje Hoče

V gostilni Milenium na Pohorju so za svoje goste med 11. in 15. novembrom pripravili poseben Martinov meni, ob katerem bodo na voljo tudi ustrezna mlada vina. Meni bo v omenjenem terminu na voljo po predhodni rezervaciji, v soboto, 14. novembra pa za goste pripravljajo tudi posebno Martinovo večerjo.

Več o gostilni Milenium na tej povezavi: http://www.selectbox.si/place/gostilna-milenium/.