Intervju z osebnim trenerjem Gregorjem Kondo (2. del)

Med obiskom Fitness cluba 4P smo imeli priložnost intervjuvati osebnega trenerja Gregorja Kondo, zelo izkušenega in visoko usposobljenega osebnega trenerja. Po opravljeni licenci NCSF je nekaj časa delal tudi v ZDA, sedaj pa s svojim znanjem in zanosom pomaga dosegati cilje strankam fitnes studia 4P. Prvi del intervjuja si lahko preberete tukaj.

Kako potrebna je pravilna prehrana?

Prehrana in počitek sta poleg vadbe ključna za uspeh. Praviloma je priporočljivo jesti več manjših celovitih, zdravih in uravnoteženih obrokov na dan. Odnos do prehranskih dopolnil je na splošno pretirano konzervativen. Menim, da imajo dopolnila svoje mesto v dieti športnika, pogoj za uporabo pa je predhodno urejena prehrana. Zagovarjam uporabo najbolj osnovnih in preizkušenih dopolnil, torej kvalitetnih proteinov, Omega 3 esencialnih maščob in multivitaminov.

Svoje stranke rad opozarjam na napačen pristop in škodljivost shujševalnih diet, saj jih večina vodi k takoimenovanem ‘jojo efektu’ – ciklu stradanja in izgube mišične mase sledi povratek k normalnem prehranjevanju, a ker ima telo zaradi izgube mišične mase manjšo potrebo po energiji, to vodi nazaj k pridobivanju kilogramov. Izgube maščob se je treba lotiti s postopnim zmanjševanjem vnosa dnevnih kalorij in redno vadbo.

 4p4

Zakaj bi kdorkoli izbral vadbo z utežmi in ne kaj drugega?

Vadba z utežmi ima veliko pozitivnih učinkov. Pomaga pri premagovanju različnih zdravstvenih težav, tako fizičnih, fizioloških kot psiholoških. Vzpodbujanje rasti in ohranjanje mišične mase krepi gostoto kostnega tkiva in tako preprečuje ali omejuje osteoporozo pri ženskah. Vadba z utežmi ima očitne estetske učinke, aktivira se celotno telo, pospeši se metabolizem, kar nam pomaga pri hujšanju, in še bi lahko naštevali.

Kaj je po tvojem mnenju bistvo fitnes vadbe?

Odgovorov je več. Vsekakor je želja po spreminjanju telesne sestave in oblike vedno prisotna, a če prednjačijo le estetski motivi, je fluktuacija neizbežna – fitnes centri se napolnijo nekaj mesecev pred poletjem, jeseni pa članstvo drastično upade. Pomemben je tudi že omenjeni zdravstveni vidik treninga z utežmi. Nenazadnje pa je fitnes lahko tudi šport, poligon za dokazovanje in tekmovanje. Ne sme se pozabiti na gibljivost, ki se pri fitnesu prevečkrat zanemari. Mišice, v nasprotju s popularnim mišljenjem, ne smejo in ne ovirajo gibanja. Bistven pa je tudi razvoj sposobnosti koordinacije in obvladovanja lastnega telesa, kar je za mnoge pozabljena veščina.

4p5

Najlepša hvala, Gregor, da si si vzel čas za pogovor z nami. Bi morda rad še kaj dodal? Morda nekaj splošnih napotkov za zdravo življenje?

Načrtuj dolgoročno, trud za zdravje je neprestan proces. Ne obstani na eni točki, trudi se napredovati. Fitnes je enakovreden ostalim športom, združite ga z ostalimi športi in ne zanemarite družaben vidik športa – v športu uživajte in se družite. Miselne prepreke nas hromijo in tega se velikokrat sploh ne zavedamo; zdravo je drzniti si izstopiti iz svojega območja varnosti. Pridružite se nam v Fitness clubu 4P, kjer bomo s pozitivnim pristopom in v sproščenem vzdušju poskrbeli za celostni pristop do vaših želja.