Dnevi momjanskega muškata in tartufov

Če kje vedo, kako razvajati brbončice z dobro hrano in vini, potem je to gotovo Istra. Severozahodna Istra, če smo bolj natančni. In jesen je v tem delu sveta za gurmane prav poseben letni čas. Takrat se namreč tam odvija kar nekaj gurmanskih prireditev.

November je čas, ko se tako v Sloveniji kot na Hrvaškem obeležuje praznik svetega Martina. In prav ta je zaščitnik Momjana, zgodovinskega mesteca severno od Buj, ki med poznavalci vina velja za oazo sladkega muškata. Momjanski muškat je namreč prav posebna sorta belega muškata in je rezultat več stoletij trajajoče sinteze idealnih tal in podnebja. Ne preseneča torej, da je prav Momjan epicenter nekaterih najpomembnejših imen današnjega vinarstva na Hrvaškem.

momjanski muškat_350x152

V času med 1. in 15 novembrom v Momjanu potekajo Dnevi momjanskega muškata in tartufov, kjer lokalni vinarji obiskovalcem ponujajo jedi iz belega istrskega tartufa, te pa obvezno spremlja momjanski muškat. Ta vinski biser Istre že od nekdaj slovi kot vinska poslastica, zato ga pogosto postrežejo v kombinaciji s sladicami in drugimi prefinjenimi jedmi, ljubitelji vina pa ga neredko postavljajo na prvo mesto med istrskimi sortami vina. Suh, sladek in z intenzivno zlato barvo ima cvetico, ki spominja na divje klinčke, vrtnico in kaduljo, nekateri pa mu pripisujejo tudi lastnosti afrodiziaka.

Momjanski muškat je morda najboljša sorta vina s področja Umaga in Novigrada, saj že stoletja velja za prav posebno delikateso, ki ljubiteljem vina zagotavlja enkratno enološko izkušnjo. Zaradi slovesa, ki ga spremlja, je cenjen daleč izven meja Istre, že daljnjega leta 1935 pa je na vinskem ocenjevanju v Bruslju prejel zlato priznanje. In ne le to … prav posebno mesto v zgodovini je imel tudi na nekaterih kraljevskih dvorih, saj je bil vinski favorit cesarja Franca Jožefa na Dunaju, visoko v čislih pa ga je imel tudi italijanski kralj Emanuel III.

Če se boste torej ta konec tedna odločili za potepanje po Istri, potem vam vsekakor svetujemo obisk Momjana. Ko boste brbončice nasitili z vsemi okusnimi vini in jedmi, se podajte še na sprehod po tem čudovitem srednjeveškem mestu. V spodnjem delu mesta stoji cerkev sv. Martina, zaščitnika mesta, iz 15. stoletja, v zgornjem delu mesta pa se na vrhu hriba nahaja starodavna utrdba iz 13. stoletja.

Momjanski grad_680x454