Dnevi jadranskih lignjev

Kar je bilo včasih del preproste, kmečke prehrane, je danes priljubljena kulinarična specialiteta, ki se na jedilniku marsikoga znajde v teku celega leta. Govorimo seveda o lignjih, katerih sezona je pravzaprav zima. Nič čudnega ni torej, če slišite prebivalce Jadrana reči, da dokler ne zebe v roke, ni čas za lignje in še manj nenavadno je, da so lignji še do pred nekaj desetletij nazaj veljali za tipično zimsko sezonsko hrano.

lignje_680x454

(Foto: potsoup.wordpress.com)

Da so lignji res gurmanska poslastica, se boste lahko prepričali, če boste obiskali Umag, Novigrad, Brtoniglo ali Buje, kjer so se 1. decembra začeli Dnevi jadranskih lignjev, ki bodo trajali vse do 10. januarja 2016. Tamkajšnje restavracije bodo v omenjenem obdobju po ugodnih cenah ponujale večhodne menije z različnimi specialitetami iz lignjev, v kombinacijami z vrhunskim oljčnim oljem in izbranimi lokalnimi vini.

Namen te gurmanske manifestacije je predstaviti vrhunske lignje iz Jadranskega morja kot pravo gurmansko poslastico, ki se jih lovi prav pozimi, ob tem pa spodbuditi obiskovalce k obisku severozahodne Istre tudi v zimskem obdobju. Ob tem Dnevi jadranskih lignjev predstavljajo tudi svojevrstno pobudo k krepitvi zavedanja o resnični vrednosti lignjev v kulinariki, gostince pa spodbujajo k ustvarjnju novih domiselnih receptov na temelju te morske poslastice.

Lilgnji imajo sicer zelo delikaten okus po morju in se jih lahko pripravlja na različne načine. Začinite jih lahko na različne načine – bolj »oštro« s kisom, feferoni, aromatičnimi zelišči ali pa nekoliko bolj nežno, zgolj z nekaj kapljicami limoninega soka in ščepcem drobnjaka.

Seznam restavracij, ki sodelujejo v Dnevih jadranskih lignjev, lahko najdete na tej povezavi, mi pa vas vabimo, da obiščete restavracijo Navigare v Novigradu, kjer se sicer v popolnem ravnovesju združujejo mediteranska, italijanska, francoska in sodobna svetovna kulinarika in kjer boste vaše brbončice lahko razvajali ob pogledu na Jadransko morje.

navigare-8crop_680x454

V restavraciji Navigare v Novigradu boste lahko do 10. januarja 2016 uživali v izvrstnih kulinaričnih specialitetah, pripravljenih iz jadranskih lignjev.