Dobrodelna gala večerja v Restavraciji Strelec navdušila še tako zahtevne goste in obenem zaključila Festival okusov 2014

Visoka pričakovanja ob dobrodelni gala večerji, ki se je v torek, 9.9., v sklopu Festivala okusov 2014 odvila v Restavraciji Strelec na Ljubljanskem gradu, nas vsekakor niso pustila razočarane. Štirje vrhunski chefi v regiji Alpe Adria, so združili svoja kulinarično umetniška znanja in skupaj sestavili nepozabno večerjo s petimi hodi. Večerja je potekala z dobrodelno noto, zato so vsi sodelujoči delovali brezplačno. Izkupiček od prodane vstopnine je namenjen projektu podari Malico, ki sredstva nameni učencem in dijakom, ki prihajajo iz socialno ogroženega okolja. Tekom večera je potekala tudi podelitev plaket najboljšim gostincem v regiji Alpe Adria, ki so glede na lestvico WINNER 100 Alpe Adria Restaurant Club, prejeli naziv najboljših gostincev v regiji.

mediaspeed4242

Kaj dobrega so torej pripravili izbrani chefi za obiskovalce večerje? Franzin Roberto iz restavracije La Taverna, Denis Zembo iz Hotela Amfiteatar, Alessio Cazzador iz restavracije Al Bagatto, ter Igor Jagodic iz restavracije Strelec, so pripravili vsak svoj hod, ter nas razvajali v najboljši kombinaciji kulinaričnih specialitet.

sladica_la tavernaFranzin Roberto se podpisuje pod ponudbo restavracije La Taverna, s svojimi kulinaričnimi umetninami pa ji je prinesel tudi Michelinovo zvezdico. V svoje specialitete vključuje tradicijo kuhinje Furlanije Julijske krajine, pri tem pa na kreativen način uporablja najnovejše pristope. Izhaja iz družine kuharjev, tako da je njegova želja o velikem kuharskem mojstru nekako vedno bila prisotna. Svoje kuharske začetke je najprej začel kot natakar, ter se z veliko ljubeznijo do kuhinje in kulinarike počasi približal poklicu kuharja, pot pa ga je peljala vse do La Taverne. Njegova najljubša kuhinja je kuhinja Furlanije Julijske krajine, za katero pravi, da je dežela najboljšega vina in jedi. V restavracije rad zaide, vendar je njegova najljubša restavracija v objemu svojega doma, ko si jedi sam pripravi in v njih kar najbolje uživa. Za to posebno priložnost je pripravil dve kulinarični specialiteti, ki se nahajata tudi na menuju La Taverne in sta tudi njegovi najljubši. Za predjed smo se najprej lahko razvajali s sofficami s peno iz lešnikovega olja, v sladkem kontrasu tankih bučnih rezin in gamberov, posutim z olivnim pepelom. Večerjo je Franzin Roberto zaključil s sladico, tiramisujem, ki ga je pripravil s povsem svojo interpretacijo in v pripravo vključil sir v olivnem olju, maline, ter nekaj ostalih skrivnih sestavin. Šlo je za prvo sodelovanje La Taverne z ostalimi državami Alpe Adria regije, kar si Franzin Roberto z restavracijo La Taverna šteje v veliko čast.

zemboDenis Zembo svoje kulinarične specialitete predstavlja v restavraciji Hotela Amfiteatar in svoj pečat pušča s preprosto in inovativno mediteransko kuhinjo. S svojo kreativnostjo se je kot eden najboljših hrvaških kuharjev zapisal v kulinaričnem vodniku Gault Millau, prav tako pa dosegel tretje mesto na gastronomskem španskem sejmu v Alicanteju. Čeprav ni imel nikoli želje, da bi postal kuhar, ga je pot peljala ravno do poklica vrhunskega chefa, ter do sodelovanja v najboljših restavracijah na svetu. Zase pravi, da najraje poskusi vse vrste kulinaričnih jedi, naj bo to preprosta frtalja, čevapčiči ali kaviar in najbolj zapletene kulinarične specialitete. Festivalu okusov 2014 se ni pridružil prvič, saj je že lansko leto sodeloval na dobrodelni gala večerji v Zagrebu. V kuhinji rad sodeluje s kuharskimi chefi, saj si tako med seboj izmenjujejo znanja in izkušnje, ter se pri tem učijo novih kuharskih trikov. Prav tako je v preteklosti že sodeloval z Igorjem Jagodicem, v prihodnosti pa si pri projektih povezovanja z Alpe Adria, še želi sodelovati. Še bolj bi ga pa veselilo, če bi se pridružilo še več kuharjev iz celotne regije Alpe Adria, na še večji večerji. Za večerjo je pripravil prav novo jed, ki se je do sedaj predstavljala samo na degustacijskem menijo v Hotelu Amfiteatar in Le Mandrač. Gre za novo kreacijo, s konceptom kombiniranja toplega in hladnega, ki jo je poimenoval opatijski sushi. Brbončice smo lahko tako razvajali ob lignjih, polnjenih z rižoto, paškim sirom in pancetona omaki rdeče pese, ter obogotani z drobnjakovim oljem in peteršiljem.

al bagatto_prvi_hladniChef restavracije Al Bagatto, Alessio Cazzador, je za prvi hladni hod pripravil hobotnico, ki se je kuhala kar deset ur na nizki temperaturi. Poskrbel je še za dodaten mediteranski pridih in dodal mozzarello buffalo, ob tem pa paradižnikov sladoled, ter sveže pečen olivni kruh. Za glavni hod je pripravili gof, ki je v celoti bil težak kar 80kg. Razrezanega so postregli z omako iz paradižnika in kozic, ter s svežim kruhom in baziliko.  Ne gre za prvo sodelovanje Al Bagatta z regijo Alpe Adria, že pred tem so večkrat sodelovali s Hrvaško, Slovenijo in Avstrijo. Restavracija Al Bagatto je druga najstarejša restavracija v Trstu s kar 48-letno družinsko tradicijo, današnji lastnik Roberto Marussi pa je predstavnik že tretje generacije. Kuhinja Al Bagatta je od samega začetka nekoliko renovirala svoj koncept, ter se sedaj predstavlja s ponudbo najbolj svežih in lokalnih rib.

strelec_mesniIgor Jagodic, vrhunski chef Restavracije Strelec, je svoje znanje izpopolnjeval pri slovitem Reneju Redzepiju iz Nome, enemu najboljših kuharjev sveta. Je eden najbolj dovršenih kuharjev pri nas, s svojo vizijo kulinaričnega ustvarjanja pa želi obuditi kulinariko naših prednikov. Pravi, da je povezovanje z drugimi kuharji vedno dobrodošlo, tako za kuharje, kot za goste same. Kuharji tako lahko drug drugega opazujejo pri delu, za goste pa je prav gotovo veliko doživetje biti del večerje, ki jo skupaj sestavi več vrhunskih kuharjev. Za večerjo je pripravil glavno mesno jed, sestavljeno iz telečjega repa, ki se je čez noč kuhal v juhi. Krožnik posut s korenčkovimi drobtinami je ob tem krasil še korenčkov pire in korenčkov hrustljavi čips, ter pražen krompir. Gre za enega nedavnih kuharskih projektov v Restavraciji Strelec, s katerim želijo obuditi stare ljubljanske jedi, jim dodati nekaj modernega, ter ob tem narediti zanimivo jed.

Ob tako izvrstnih kulinaričnih dobrotah, so za vinsko spremljavo poskrbela vrhunska naravna vina Kmetije Štekar, ki so nas v različnih kombinacijah z jedmi vsakega hoda, popeljala v drugo harmonijo okusov. Predstavila so se nam vina odličnih letnikov in sort – Rebula 2005, Malvazija 2012, Re Piko 2009, Pinot Draga 2009, Brajda 2006, ter Merlot 2006.DSC_1024

Gala večerja je bila dobrodelne narave, zato so vsi kuharji, organizatorji in ostali sponzorji, sodelovali brezplačno. Z namenom opozoriti širšo javnost na stisko mladih in na pomoč, ki jo potrebujejo, bo del pridobljenih sredstev dobrodelne gala večerje, namenjen projektu podariMalico. Kot pravi predstavnica projekta podariMalico, Željka Kitić, so se večerji z veseljem pridružili, saj to pomeni še več hvaležnih nasmehov otrok in njihovih staršev. Že samo z donacijo 20 evrov, lahko namreč otroku omogočimo skoraj dva tedna šolske prehrane.

Kot partner, se je dobrodelni gala večerji pridružil Select Box Gormet, ki se z več kot 900 doživetji predstavlja v treh od trinajstih različnih darilnih paketih. Dobrodelna nagradna igra je trem srečnežem prinesla enega izmed treh gurmanskih paketov, Raziskovanje okusov, Miza za dva, ter Ekstravagantna večerja. Veselje je bilo na mestu, saj paketi prinašajo predplačniški bon s katerim bodo nagrajenci lahko obiskali katerokoli restavracijo v mreži Selectboxa ter uživali v nepozabnih trenutkih, denarnice pa jim ne bo potrebno odpreti.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste se udeležili dobrodelne gala večerje, zahvalili pa bi se tudi vsem sponzorjem, ki so nam pomagali pričarati ta nepozaben večer. Prav tako kot vsi štirje kuharji in Restavracija Strelec, tudi Kmetija Štekar s svojimi izvrstnimi naravnimi vini. Z olji vrhunske kakovosti je sodelovalo tudi Oljarstvo Lisjak, ki je med hodi razvajalo brbončice gostov, podjetje Dana je priskočilo na pomoč z doniranjem ustekleničenih vod, Hotel Four Points by Sheraton Ljubljana Mons pa je sodelujočim priskrbel prenočišča. Kot pravi njihov vodja odnosov z javnostmi Jure Kumljanc, pripisujejo dobrodelnosti veliko težo in se kot hotel, ki je del verige Starwood Hotels & Resorts, poleg tesnega sodelovanja z Unicefom, radi pridružujejo tudi ostalim zgodbam z dobrodelno noto. ”Letošnje dobrodelne slavnostne večerje, ki poteka v sklopu Festivala okusov® 2014, se udeležujemo z veseljem, obenem pa nam si štejemo v čast sodelovati kot partnerji projekta.”