Zaključite poletje v družbi vrhunskega vina

Kaj je lepšega kot dober kozarec vina na čudoviti lokaciji s pogledom na trte in prostrano pokrajino? Zaključite poletje v družbi vrhunskega vina in kulinarike na čudovitih lokacijah Primorske. Vse to in še veliko več ponujajo darilni paketi SelectBox, kjer najdete več kot 70 lokacij za gurmansko doživetje po vašem okusu

Degustacija vina je lahko čudovita ideja za popoldanski izlet v dvoje, druženje s prijatelji, spoznavanje in pridobivanje novega vinskega znanja. Predstavljamo vam dve vinarni iz paketov SelectBox, kjer boste lahko doživeli nepozabno vinsko pravljico.

Eno izmed takih je predstavil gospod Igor iz vinarstva Sanabor, kjer lahko okušate odlične penine, mirna vina in še veliko več. Druga izjemna lokacija, s čudovitim sončnim zahodom in teraso pod oljko, se nahaja na posestvu Ferjančič, kjer se s kmetijstvom in vinogradništvom ukvarjajo že več kot 200 let.

DEGUSTACIJA V VINARSTVO SANABOR

Le dobrih 10 minut iz Primorske avtoceste, ki vodi proti Novi Gorici, se na samotni lokaciji obdani z vinogradi v majhni vasici nahaja vinarstvo Sanabor, ki ga vodi Igor Sanabor, predstavnik četrte generacije družinskega vinarstva. Razprostira se na meji med Krasom in Vipavsko dolino. Je prvi, ki je začel s stekleničenjem domačega vina, saj so pred tem pridelke prodajali le kot odprto vino. Delo poteka v družinskem krogu in se počasi prenaša že na peto generacijo.

Vinarstvo Sanabor se lahko pohvali z več kot dvanajstimi različnimi vini in peninami. Ponujajo pet različnih vrst penin, številna mirna vina in še veliko več. Malvazijo lahko okušate v treh oblikah, kot penino, macerirano vino in svežo obliko malvazije. Tu lahko vsakdo najde nekaj zase. Za vsakega gosta so si pripravljeni vzeti čas, predvsem pa z veseljem delijo svoje izkušnje, znanje in strast do dela. Na degustaciji vas popeljejo skozi celoten vinski postopek, od trgatve, do stiskanja in vse do stekleničenja. Veseli so kakršnih koli vprašanj. Degustacije pripravljajo za različne skupine oz. dvojice v prijetnem okolju, ki ima čudovit pogled na vinograde. Poleg okušanja odličnih in prvovrstnih vin pa lahko poizkusite tudi domače dobrote, ki jih postrežejo ob degustaciji.

Svežino, strukturnost in iskrivost lahko okušate v njihovi edinstveni penini, na katero so najbolj ponosni, saj jim je predstavljala velik izziv in dolgoleten trud, da so jo pripeljali do tako visokega nivoja. Svežina penine je povezana s časom obiranja grozdja, saj se le-tega bere 14 dni pred ostalimi sortami. Če zamudijo pravi trenutek, lahko penina postane težka in s tem izgubi svoj pravi pomen. Ključna za svežino pa je senčna lega. Sanaborjeva penina je strukturno posebna, saj zori v steklenicah minimalno 3 leta. V preteklosti so penine bile nekoliko slajše. Igor namiguje, da je s sladkorjem mogoče prikriti veliko napak, ki nastanejo skozi postopek pridelave. Preko let izkušenj so se čedalje bolj bližali današnji varianti brut natur, pri kateri pa ni prostora za napake. Za takšno penino iz malvazije je bila potrebna velika sprememba v stiskanju in zorenju v steklenici.

Iskrivost penine pa je povezana z izhajanjem mehurčkov na dnu kozarca. Ob klepetu s prijatelji lahko še po daljšem času opazite mehurčke, kako počasi segajo proti vrhu. To je posledica sekundarne fermentacije, ki nastane z vezavo CO2 v vino. Dlje kot je v stiku počasneje izhaja. Če je vino mlajše in ima krajši čas zorenja v steklenici, se mehurčki po nekaj minutah razgubijo. Penina, ki jo imate priložnost okusiti je polnega okusa, sveža in pusti poseben pečat.

Vina Sanabor

TRADICIJA VINARSTVA SANABOR

Vinarstvo Sanabor svojo zgodbo pripoveduje preko slogana »Dve zemlji, dve zgodbi«. Predstavlja dve popolnoma različni zemlji, ki imata vsaka svojo edinstveno strukturo in namen. Na eni strani se del ozemlja razprostira proti Vipavski dolini, drugi pa na kraški planoti. Prva lapornata tla se nahajajo neposredno pod vasjo. Le-ta zajema predvsem fliš. Drugi del nad vasjo pa pokriva rdeča terra rossa. Vsaka izmed njiju pa nosi svoje prednosti in slabosti, zato vsaka zahteva poseben način dela. Na vremenske spremembe, ki so letos naredile veliko škode zaradi suše, pa vsaka izmed struktur zemlje reagira drugače, kar se močno odraža v vinih. Kjer je bil teren tanjši, je suša naredila več škode, na debelejši plasti zemlje, kjer so globlji tereni, pa bistveno manj. Rešitev, ki omogoča raznolikost, je mešanje različnih sort grozdja, del iz rdeče zemlje in del iz flišnatih tal, kar daje dobro osnovo.

Rdeča zemlja ima večjo stopnjo mineralnosti, vendar pa v primeru suše izhlapi več vode, saj ima večje razpoke. Na njej uspevata  dve sorti, teran in refošk. Fliš je tanjši, vendar omogoča finost in višje sladkorne stopnje.

Ostale sorte, z izjemo terana in refoška, ne razvrščajo glede na zemljo, ampak glede na lego. Modri pinot zahteva severno lego, saj je mirno vino, vendar uspeva tudi na rdeči terri rossi. Chardonnay in malvazija sta raznoliki glede na strukturo tal. Za penine pa je potrebna senca oz. ne smejo biti trte na preveliki izpostavljenosti soncu.

Do leta 1974 je vinarstvo sodilo pod vipavski vinorodni okoliš, kasneje pa na kraški, saj se večina vinogradov razprostira na kraškem delu. Izpostaviti je potrebno, da ne gre za klasično kraško vinarstvo, saj je njihova poglavitna dejavnost usmerjena v penine in ne posvečajo toliko pozornosti teranu.

Vse to in še več o pridelavi vin, sortah, postopkih ter zgodovini vinarstva izveste ob degustaciji, kjer boste imeli priložnost okušati polnost, svežino in raznolikost vin. Degustacija je lahko čudovita ideja za popoldanski izlet v dvoje, druženje s prijatelji, spoznavanje in pridobivanje novega vinskega znanja, iskanje novih vinskih okusov, zagotovo pa je nepozabna izkušnja.

DEGUSTACIJA V VINARSTVU FERJANČIČ

Nad prekrasno Vipavsko dolino na Planini, ki se nahaja neposredno v bližini Ajdovščine, že vrsto let deluje vinarstvo Ferjančič. Čudovita pokrajina z dih jemajočim sončnim zahodom, ki se v tisoč barvah razlije po nebu, je ena izmed odličnih lokacij za degustacijo.

Z darilnim paketom SelectBox lahko doživite nepozabno izkušnjo, ki združuje degustacijo s  pestrim naborom vin ob občudovanju vinske pokrajine. V vinski kleti lahko najdete raznoliko ponudbo, od rdečega merlota, pinele in zelena, s katerimi razvajate svoje brbončice. Ob degustaciji vam postrežejo z domačimi suhomesnatimi izdelki in odličnim kruhom, ki se lepo priležejo h kozarcu vina. Kmetija Ferjančič uspešno raste že več kot 200 let in povezuje tradicijo s sodobnimi spoznanji.

V vinski kleti polni steklenic zagotovo najdete nekaj po svojem okusu, kar vas bo navdušilo. Vinarstvo Ferjančič je prepoznavno po prvovrstni pineli in aromatičnem zelenu. Poleg tega pa navdušujejo z rdečim kraljem Vipavske doline – merlotom,  v katerem okušate češnjevo aromo, ki se lepo prileže ob rdečem mesu. Za njim pa stoji prava zgodba, ki se je začela v Petrovih otroških letih, ko je prvič okušal grozd merlota med prostranim vinogradom posajenim z belimi sortami. Takrat je začutil polnost rdečega grozda in si postavil vizijo, da bo nekoč na tej zemlji uspeval merlot. Danes se na planoti med 9 hektarji ozemlje nahaja tudi merlot, ki goste in ljubitelje rdečih vin navdušuje.

Med belimi vini pa sta najbolj izpostavljeni pinela in zelen, ki sta lokalni  oz. avtohtoni sorti. Zelen, ki ga okušate med degustacijo je zelo aromatičen in poseben, saj izstopa iz klasike s svojim specifičnim okusom.

ZGODBA IN TRADICIJA DRUŽINE FERJANČIČ

Vinarska tradicija družine Ferjančič sega v leto 1809, kjer je že od nekdaj pihala rahla burja in se počutite povezani z naravo. Peter Ferjančič je vodja šeste generacije, ki s trdim delom in trudom ohranja tradicijo. V vinu vidi strast in veselje. Je prvi, ki je iz samozadostne kmetije ustvaril uspešno domačijo, ki poleg pestre palete vin ponuja tudi čudovite turistične nastanitve.

V preteklosti v vinu ni bilo velike perspektive. Preko let dela in z razvojem skozi čas pa se je situacija spremenila. Danes ni dovolj le dobro vino za uspeh, ampak je pomembna predanost in povezanost z dušo vinarja.

Slogan, ki simbolizira kmetijo Ferjančič se glasi »Ker trta ljubi sonce, še bolj pa senco gospodarja.« Sporočilo povezuje vino z naravo. Slednja s svojo nepredvidljivostjo vpliva na pridelek, saj se z vsakim dnem in vsako uro spreminja. Vsako leto prinaša nove izzive in ovire vinarjem. Da ohranjaš nivo in kvaliteto vina, pomeni, da si v vinogradih, jih neguješ, obrezuješ itd. V zameno ti trta poplača trud s kvalitetnim pridelkom, ki pa je posledica trdega dela skozi vse leto in preko vseh naravnih ovir. Je kot otrok, ki ga spremljaš skozi vse faze razvoja, od rojstva pa vse do odraslosti.

Na vino gledajo kot na simbol povezovanja, ki združuje ljudi preko dogodkov, ko proslavljajo ali obeležujejo življenjske praznike, rojstva, poroke itd. Poleg tega pa vino združuje, sprošča in zbližuje.

DEGUSTACIJE IN NJIHOVA LEPOTA

Če ste vinski navdušenec, ali želite svojega partnerja oz. partnerko presenetiti s čudovitim doživetjem, ali s prijateljem oz. prijateljico poklepetati ob dobrem kozarcu vina, potem je darilni paket SelectBox odlična ideja. Vino na čudoviti lokaciji Primorske, kjer vam vinarji z domačim naglasom pripovedujejo svojo zgodbo ter vas popelje v nepozabne trenutke. Prava vinska pravljica.

SelectBox je prava oaza adrenalinskih doživetij, wellness tretmajev, gurmanskih doživetij, luksuznih kratkih počitnic in še mnogo drugega. Zakaj je SelectBox drugačen od drugih daril? – Zaradi načina darovanja! Z darilnim paketom SelectBox obdarovancu podarite nepozabno doživetje po njihovi lastni izbiri. Svobodno lahko izbirajo med pestrim naborom kar 2200 doživetji, zato je SelectBox darilni paket, s katerim zagotovo ne boste zgrešili. Oglejte si pestro ponudbo, ki zajema 30 različnih darilnih paketov in opazujte navdušenje svojih obdarovancev!