Doživite vikend v objemu narave

Danes, v moderni družbi živimo v strnjenih mestih. V mestih imamo službe, obveznosti, kulturne dogodke in druženja. Vendar pa vsak zase ve, da si zaželi pobega v naravo. Ljudje smo v resnici del narave in smo neločljivo povezani z njo.

Zakaj se vračati k naravi?

Življenje v mestu je zabavno, pestro in polno presenečenj. Vendar se v mestu nikoli ne moremo povsem umiriti, sprostiti in se povezati z mirom in jasnostjo, ki sta v nas. Ob koncu tedna si večina ljudi zaželi narave, saj dobro vedo, da jih narava pomirja. Včasih je dovolj že sprehod čez bližnji gozd, spet drugič pa potrebujemo cel vikend, da si povrnemo moči. Stik z naravo je eden osnovnih dejavnikov, ki nam pomaga pri umirjanju. Že, če pomislite na dolg sprehod čez vrtove in gozdove, se boste spomnili prijetnih občutkov pomirjenosti s samim seboj.

Drug razlog zakaj v naravo je, da se le tam lahko resnično nadihamo svežega zraka. Sicer naša mesta niso tako grozno onesnažena, vseeno pa ves čas dihamo mestni zrak. Ponavadi tudi kar nekoliko pozabimo na globlje dihanje. Med sprehodom čez travnik pa se naše dihanje avtomatsko poglobi in tako oskrbimo svoja telesa z več kisika. Vsi poznate občutek svežine po sprehodu. To je tesno povezano z globino diha in kvaliteto zraka, v katerem se gibljemo. Narava je najboljše okolje za vračanje življenjske moči.

Eden od razlogov zakaj se za vikend odpraviti v naravo je tudi druženje. Večina nas je čez teden tako grozno zaposlenih, da ne najdemo dovolj časa, ki bi ga kvalitetno preživeli s prijatelji in družino. Tega ne gre nikomur zameriti, današnji življenjski stil pač narekuje svoj tempo. Vendar nam vsem manjka pristnih odnosov in časa eden za drugega. Če se skupaj odpravimo na vikend oddih v naravo, bodo naši odnosi sigurno bolj pristni. Doma je vedno nekaj za postoriti in hitro je konec dneva, mi pa ugotovimo, da z bližnjimi zopet nismo imeli nobenega dobrega pogovora. Vsakič, ko pa se umaknemo v naravo, si podarimo čas in prostor, ki ga lahko namenimo eden drugemu. Najboljši pogovori in najtesnejši odnosi se spletajo med dolgimi sprehodi in vandranjem po naravi.

Kam v naravo?

Možnosti je seveda ogromno in nikakor ne bomo vseh zajeli v enem članku. Podajam pa nekaj predlogov, ki res sledijo mentaliteti »nazaj k naravi«. Tokrat namreč želim izpostaviti manjše nastanitve, kjer boste deležni svojega miru. Če želite dan ali dva resnično preživeti v naravi, si verjetno želite nekoliko samote in pristnega stika z naravo.

  • V turističnem naselju Dole lahko najamete leseno hiško. Tako bo cela družina skupaj, v objemu narave. Čeprav  gre za naselje, boste tukaj deležni svojega miru. Okoliš ponuja veliko možnosti za izlete in odkrivanje pestrosti Gorenjske.
  • Eko kamp Korita je eden redkih kampov v objemu neokrnjene narave. Nahaja se v Triglavskem narodnem parku, v vasi Soča. Tukaj stremijo k popolnoma ekološkemu bivanju. Nahaja se blizu Bovca, ki velja za enega najlepših slovenskih biserov. Tukajšnja narava je resnično izjemna, bivanje v kampu pa v popolnem sozvočju z njo.
  • Hiške slovenske Istre se nahajajo blizu Kopra. Zanje ne slišite tako pogosto, saj so umaknjene od najbolj turističnih predelov naše obale. Hiške imajo avtohtono istrsko arhitekturo, projekt pa je bil nagrajen tudi z nagrado “Snovalec za inovativne projekte v turizmu” pod okriljem Slovenske turistične organizacije. Tisti, ki bolj uživate v obmorski klimi, boste tukaj našli stik z naravo in morskim vetrom.