Šest restavracij z najlepšim vrtom ali teraso

V sodobni gastronomiji je za vrhunsko kulinarično doživetje potrebna čim boljša celostna izkušnja. Vsekakor je pri tem hrana (in njena postrežba) na prvem mestu, a veliko šteje tudi notranji dizajn restavracije ter njen vrt ali terasa.

Lep razgled, pa naj gre za pogled na gore, morje ali pa mestno središče, je pomemben dejavnik pri tem, kako bodo gostje dojeli celostno kulinarično izkušnjo. Vizualna estetika namreč v nas vzbudi dobro razpoloženje in pomembno prispeva k izkušnji kulinarične pokušine. Lahko bi rekli, da lep razgled naredi hrano (še) bolj okusno.

Prav tako je restavracija okno v lokalno okolje. Prijeten vrt v starem mestnem jedru, ob visokogorskem jezeru ali pa na morski promenadi, ponudi vpogled v lokalno dinamiko in ljudi, ki tam živijo ter tiste, ki kraj le obiščejo.

Terasa ali vrt restavracije bo v arhitekturnem smislu vedno v funkciji nadgradnje osrednjih, notranjih, prostorov. Na zunanjih površinah je potrebno za doseganje optimalne izkušnje poskrbeti za ustrezno osvetljavo in udobno vrtno pohištvo, kar se praviloma doseže z ustreznim oblikovanjem zunanjih prostorov. Morda najpomembnejši dejavnik pa je kulisa neposredne okolice in razgled s terase ali vrta. Zato je izbira mikro lokacije restavracije še kako pomembna.

Šest izbranih restavracij v Sloveniji…

Če si želite vrhunske kulinarične izkušnje v kar najlepšem okolju, smo za vas pripravili skrbno izbran seznam šestih restavracij iz naše ponudbe, ki se ponašajo z res lepim vrtom ali teraso.

Restavracija Triglav Bohinj, Bohinjsko jezero

Na terasi Restavracije Triglav Bohinj boste uživali v pogledu na Bohinjsko jezero, v ozadju katerega se dviga naš najvišji vrh, Triglav. V restavraciji, pod vodstvom chefa Kristjana Gajskega in someljeja Damirja Salkiča, vas čaka izjemno doživetje vrhunskih okusov Bohinja.

Chef Kristjan Gajski stremi k uporabi svežih lokalnih sestavin in se poslužuje modernih tehnik pri pripravi svojih stvaritev. Sommelier Damir Salkič pa vas pričaka v vinoteki, kjer vas popelje skozi različne vinske dežele Slovenije, predstavi bogastvo in raznolikost ter vam postreže z vini, ki skupaj z jedmi ustvarjajo nove dimenzije okusov.

Dvor Jezeršek, Cerklje na Gorenjskem

V slikovitem okolju Kamniško-Savinjskih Alp, se dviga prelepa, več kot 250 let stara domačija, ki je obdana z idilično naravo Gorenjske. Domačija je že več kot desetletje znana kot Jezerškovo kraljestvo omamnih okusov. Ime Jezeršek je dobro uveljavljeno med ljubitelji vrhunske kulinarike, a zdaj imate priložnost, da njihove izjemne dobrote okusite v njihovem matičnem okolju.

Gostilna Dvor Jezeršek je pravi tempelj vrhunske slovenske kulinarike in s ponosom nosi prestižen naziv Kulinarično središče “Okusiti Slovenijo”. Njihova celotna ponudba je osredotočena na predstavljanje slovenske kulinarike. Lokalne in regionalne jedi pripravljajo na sodoben in izpopolnjen način, pri čemer hkrati ohranjajo gastronomsko dediščino Slovenije.

Gostilna Dvor Jezeršek je prejemnica Michelinovega priznanja za leto 2020 in 2021 Michelinov krožnik (The Plate Michelin), ki označuje gostilne, v katerih iz svežih surovin pripravijo skrbno pripravljen in dober obrok ter predstavljajo velik potencial za destinacijo. V letu 2022 je bila Gostilna Dvor Jezeršek ocenjena z eno vilico s strani mednarodnega kulinaričnega vodnika Falstaff.

Restavracija 1906, Bled

Pogled s terase restavracije hotela Triglav Bled je veličasten prav tako, kot so izjemne kreacije izpod rok chefa Aleša Fendeta, ki navdih za svoje ustvarjanje črpa iz lokalne okolice in pestre zgodovine. V poletju leta 2023 vas bodo razvajali z dvema večernima menijema, Nižavje in Višavje, vsak s svojo zgodbo. Oba menija slavita slovensko kulinariko in njeno raznolikost. Ob sobotah, nedeljah in državnih praznikih pa strežejo tudi “Ajzenponarsko rihto” ali železničarjevo malico, tris jedi iz lokalnih sestavin pod okriljem blagovne znamke Bled Local Selection.

Restavracija 1906 poleg osrednje zunanje terase s pogledom na Blejsko jezero in okoliško hribovje, nudi tudi prijetno teraso pred vinsko kletjo, kjer si lahko privoščite lokalne prigrizke, okusno kavo, koktajl ali kozarec kakovostnega slovenskega vina. Tam lahko uživate v branju knjige ob zgodnjih sončnih žarkih ali večerni senci.

Galerija okusov, Žalec

Prava poslastica za ljubitelje baroka je obisk letne terase restavracije Galerija okusov v pristavi baročnega dvorca Novo Celje iz 18. stoletja. Seveda prave poslastice nastajajo v kuhinji, katero vodita chefa Luka Gmajner in Marko Magajne. Prizadevata si ustvariti nepozabne okuse, ki jih povezujejo z lokalno naravo, okoljem in tradicijo. Njuna kreativnost ter odgovornost do uporabe lokalnih surovin sta temeljna elementa njune kulinarične filozofije, ki se odraža v inovativnih jedeh in bogati vinski ponudbi.

V baročnem parku pod velikimi krošnjami lahko okusite stvaritve, ki so restavraciji prislužile priznanja Michelinov krožnik ter tri kape po kriteriju Gault & Millau. Zavidanja vredna je tudi njihova ponudba vrhunskih vin, ki tudi najbolj izkušene vinske hedoniste ne pusti ravnodušne.

Restavracija Tri lučke, Krško

Enega najlepših razgledov na Posavje nudi Restavracija Tri lučke v Sremiču. Ta je priznana po svoji kulinarični ponudbi, ki sledi svetovnim trendom, hkrati pa se osredotoča na uporabo lokalnih surovin. Chef Dejan Mastnak je kulinarični mojster novih kreativnih pristopov, ki s svojo energijo in strastjo do lokalnih sestavin vnaša edinstven okus v vsako jed. V kuhinji uporabljajo izključno visoko kakovostne sestavine, ki so pridelane v lokalnem okolju, ter sezonske dobrote narave. Občasno pa na krožniku najdemo tudi izbrane eksotične sestavine, ki obogatijo ponudbo in vanjo vnašajo svežino ter edinstven pridih.

Navdih za jedi v restavraciji Tri lučke izhaja tudi iz bogate zgodovine kraja, ki ga zaznamujejo lučke. Ta zgodovinski tok jim predstavlja vir inspiracije pri pripravi že skoraj pozabljenih jedi na prenovljen način. Gostje restavracije se tako lahko vedno zanesejo na okuse domačih dobrot, kot so domače testenine, kislo zelje in sveže pečen kruh. Kulinarika Treh lučk je prepojena s pristno domačnostjo, ki se prepleta s tokom zgodovine in tradicijo okolja, obenem pa je oblikovana v sodobno podobo, ki jedem prinaša svežino in nov sijaj.

Panorama Stara pošta, Kranj

Resda v tem primeru ne govorimo o klasični restavraciji, a vam v stavbi z izjemno preteklostjo, katere del je celo France Prešeren, v lokalu Panorama Stara pošta postrežejo z izborom vrhunskih vin in edinstvenih prigrizkov. Na zunanji terasi lokala se razprostira čudovit pogled na Kranj, terasa pa si je prislužila naziv »urbane džungle nad strehami Kranja«.

Gostje lahko med druženjem ob pijači uživajo v razgledu na staro mestno središče in širšo okolico. Čez dan se v kavarni zbirajo obiskovalci vseh generacij, medtem ko zvečer priskoči na vrsto zabava ob spremljavi glasbe. Ponudba lokala poleg različnih napitkov in pijač vključuje tudi sladice in tapase. Zahvaljujoč obsežni vinski karti gre za eno bolj imenitnih lokacij za pokušino vrhunskih vin.

Izjemni pogledi, odlično darilo…

Če torej iščete pravo darilo za nekoga, ki je ljubitelj vrhunske kulinarike in hkrati ceni estetiko naravnega okolja, smo prepričani, da boste pravo izbiro našli med našimi predlogi. Seveda pa lahko takšno izkušnjo podarite tudi sebi. Navsezadnje so tu poletni meseci, ko si lahko privoščite poseben trenutek le zase in za najbližje.