Razvijte ravnotežje in obvladujte svoje telo

Vsi vemo, kaj je ravnotežje, nekoliko težje pa ga je zares opisati. Je ravnotežje, da lahko stojiš na eni nogi, ne da bi se prekucnil? Je ravnotežje, da lahko hodiš po prstih, ne da bi se pri tem lovil? Je ravnotežje hoja po vrvi, po rokah, skakanje v ravni liniji ali kaj drugega? Je ravnotežje prirojeno ali naučeno?

Ena stvar pa je sigurna – ravnotežje je dobro razvijati, kajti z njim se naučimo obvladovati svoje telo. Obenem je ravnotežje zelo tesno povezano z našim umom in tem, koliko si zaupamo in verjamemo v svoje sposobnosti. Kako vsi zevamo od začudenja, ko gledamo vrvohodce ali gimnastičarke in baletke, ki tako enostavno in lahkotno lovijo ravnotežje. Ste kdaj pomislili, zakaj jim to uspeva?

Odgovor je vztrajnost, trening in učenje. Čeprav smo si različni, se prav vsakdo lahko priuči ravnotežja. In pomislite, kako zabavno je hoditi po robnikih, se vrteti na plesišču ali preskakovati luže, kadar nadzorujete svoje gibe in zaupate ravnotežju svojega telesa. Vsake toliko se najde celo kakšna babica, ki drži lik lastovke in hodi po prstih, ker se to trudi početi že celo življenje. In če imajo stare gospe dobro ravnotežje, ga lahko razvijete tudi vi!

Presenečeni boste, ko vam povemo, koliko dejavnosti pravzaprav izboljšuje ravnotežje. Danes smo iz bogate ponudbe darilnih paketov SelectBox za vas izbrali nekaj izmed zanimivih dejavnosti, s katerimi boste prav gotovo izboljšali svoje ravnotežje in začeli obvladovati svoje telo. Naj vam bo v zabavo!

Pretanjena hoja po vrvi, »Slackline«

Na prvi pogled ste morda pomislili, da vi pa tega že ne zmorete. Vendar zmorete. Hoja po napetem elastičnem traku izvira iz umetnosti, ki je starejša od 2000 let. Tovrstno gibanje vam bo ponudilo precej mentalnih izzivov, spoznali boste svoja prepričanja in se naučili brzdati tako svoje telo kot um. Korak po korak boste pridobivali občutek zase in za ravnotežje. Pravijo, da se počasi daleč pride in ob vztrajnem lovljenju ravnotežja boste postali pravi mojstri! Balasa slackline mojstri vas bodo naučili vsega kar znajo, začeli pa boste s trakom, napetim nizko nad tlemi, nadaljevali pa na višje točke. Tisti najbolj vztrajni in najpogumnejši boste začeli ravnotežje loviti tudi v višinah, ob čemer boste seveda varovani.

Hoja po vrvi je nekaj prav posebnega in nobeno drugo gibanje ji ni podobno. Gre za celostno, mentalno in fizično vadbo, kjer se boste utrdili fizično in psihično. Obetajte si čvrste trebušne mišice, definirana stegna ter večjo mero vztrajnosti v težavnih in intenzivnih vsakodnevnih situacijah. Če želite svoje ravnotežje razviti kar se da dobro, si oglejte ponudbo Balasa Slackline, ki jo najdete TUKAJ.

Razigrano skakanje po trampolinu

Skakanje po trampolinu je ena najboljših zabav in skrita želja mnogih odraslih. In trampolini niso le za otroke, so tudi za odrasle! Le komu niso všeč odbijajoče se podlage, na katerih ste lahko popolnoma razigrani in se osvobodite vseh spon resnosti. Skakanje po trampolinu pa ni le zabavno, temveč tudi izredno koristno. Med skakanjem se mora vaš ravnotežnostni center kar precej potruditi in izboljšati delovanje, saj bi drugače ob vsakem obratu pristali povsod, le na nogah ne. Vrtenje, salte in vsi drugi gibi, kjer nismo v trdnem stiku s tlemi, od telesa zahtevajo takojšen odziv in razvito ravnotežje. Obenem se bo spremenil tudi vaš način razmišljanja, saj boste začeli zaupati samim sebi in vaše skakalne figure bodo vedno bolj drzne. Obenem boste okrepili mišice nog, trupa in izboljšala se bo še vaša splošna kondicija, saj boste med skakanjem svoj srčni utrip kar dobro dvignili. Športno društvo Gib je znano pa največjem trampolin parku v Sloveniji. Na več kot 300 m2 trampolinov boste razvijali svojo prostorsko orientacijo, ravnotežje in se ob vseh teh vragolijah še dodobra nasmejali. Če ste zahrepeneli po odbojnih trampolinih, preverite ponudbo Športnega društva GIB, ki jo najdete TUKAJ.

Ravnotežnostna vadba v zraku

Ste že kdaj slišali za vadbo joge in pilatesa kar v zraku? Le kako bi lahko telovadili v zraku, če nimate kril? Trik je v posebnih orodjih, obešenih s stropa, ki izgledajo kot nekakšne elastične viseče mreže, reče pa se jim hamaka. Čeprav je tudi vadba na tleh čisto v redu, ima vadba v zraku nekaj lastnosti, ki jih na tleh ne najdemo. Medtem ko boste obrnjeni na glavo, obenem pa boste morali še telovaditi in se truditi zadrževati položaj, se bo še kako dobro začelo razvijati vaše ravnotežje. Obenem se bo izboljšal pretok krvi po telesu, prebudile pa se bodo še najbolj zaspane mišice. Prožna telesa, nasmejani obrazi in sproščenost so ob tovrstnih vadbah redni spremljevalci. Telo se obnaša približno tako kot pri otrocih, ko plezajo po drevesih in ki imajo presenetljivo dobro ravnotežje. Tudi vi ga boste z vadbo v zraku vsekakor pridobili. Pri nas najdete enega bolj zanimivih centrov, kjer se ukvarjajo z različnimi vadbami v zraku. Vse aerial vadbe so na volje v No Stress Centru, čigar ponudbo najdete TUKAJ.

Nenavadna capoeira

Le kaj je ta čudna beseda, ki je ne znam niti izgovoriti in kakšno povezavo ima z ravnotežjem? Capoeira je nenavadna zmes borilne veščine in plesa, ki je še kako zelo povezana z razvojem ravnotežja. Veščina po imenu capoeira izvira iz Brazilije, združuje pa elemente borbe, plesa, kulture, modrosti in igre. Društvo Capoeira tradição Baiana je eden izmed klubov, ki se pri nas ukvarja s poučevanjem te nenavadne oblike gibanja. Pri njih se boste naučili borilnih, gimnastičnih in akrobatskih elementov, s katerimi boste izredno izboljšali svoje ravnotežje. Med obračanjem na glavo v zvitih položajih in obratih se boste začeli zavedati svojega telesa in njegovih skoraj neomejenih možnosti. Gre za komunikacijo med telesom in mislimi in preprosto zaupanje v svoje gibanje, ki vas bo prerodilo. Če imate radi sveže in ekstravagantne pristope h gibanju, si oglejte ponudbo športnega društva Capoeira tradição Baiana, ki jo najdete TUKAJ.

Duhovno-borilna veščina aikido

Aikido je še ena zanimiva zmes borilne veščine in zavedanja samega sebe. Močno izboljšuje umske in telesne sposobnosti, pospešuje razvoj ravnotežja in deluje na človeka kot neke vrste terapija. Čeprav gre za borilno veščino, so njene korenine globoke in vseobsegajoče. Gre za zvrst borilne veščine, pri kateri se s prenosi energije naučite nasprotnikovo silo obrniti proti njemu samemu, kar z mentalne ravni vsekakor pride prav tudi v vsakdanjem življenju. Naučili se boste lahkosti gibanja in nadzorovanja svojega telesa, pri čemer boste potrebovali veliko ravnotežja, ki se bo razvijalo ob vadbi. Aikido klub Put deluje pri naših sosedih, v Zagrebu, njihovo ponudbo pa si lahko ogledate TUKAJ.

Intenzivna vadba crossfita

Za besedo crossfit se skrivajo intenzivni funkcionalni treningi z lastno težo, kjer se preko izvajanja vaj spoznate s svojim telesom. Osnovni namen crossfita je krepitev mišic celega telesa, saj pri vajah z lastno težo uporabljate celo telo. Vendar tudi tukaj ne gre brez razvijanja dobrega ravnotežja, saj se bo le tako vaše telo pripravilo na zahtevne vaje. Crossfit je več kot le še ena oblika vadbe ali treninga, saj je osnova za čvrsto, vzdržljivo in stabilno telo. Legionar gym trenerji bodo poskrbeli za varno vadbo, ob kateri boste dosegali zavidljive rezultate, z ravnotežjem na čelu. Ponudbo telovadnice Legionar gym, kjer vlada timski duh, najdete TUKAJ.

SelectBox je ime za izvirne darilne pakete, ki ponujajo izjemna doživetja in nepozabne izkušnje. Celoten program obsega preko 1500 različnih možnosti, ki jih najdete v 21 različnih darilnih paketih. Vabimo vas k ogledu celotne ponudbe SelectBox, ki jo najdete na spletni strani www.selectbox.si