Na gurmanskem razvajanju v Hiši Linhart v Radovljici

Na sobotno popoldne sva se s prijateljico odpravili v staro mestno jedro Radovljice na dolgo pričakovano druženje. Obiskali sva restavracijo Hiše Linhart, kjer od decembra lanskega leta ustvarja ekipa pod vodstvom priznanega kuharskega mojstra Uroša Štefelina. Z Michelinovo zvezdico nagrajena ekipa je s petimi hodi in sladkim presenečenjem vsekakor upravičila svoj sloves.

Že sam vstop v staro mestno jedro Radovljice obiskovalcu prinese občutek miru. Staromeščanske hiše so lično urejene, uličice pa čiste in mirne. Pravzaprav se zdi, kot da bi prišel nekam na Avstrijsko, daleč stran od mestnega vrveža in vsakodnevnih skrbi. Na sredi arhitekturno bogatega Linhartovega trga stoji prikupna hišica z obokanimi vrati in rožami na oknih. To je Hiša Linhart, v kateri poleg okusne hrane in gurmanskih užitkov ponujajo tudi prenočišča.

Ob vstopu v Hišo Linhart sva že takoj začutili njihovo gostoljubnost in toplino tradicije, ki jo prostor nosi s seboj. Prostor je bil primerno zatemnjen, okrašen s svežim cvetjem, opremljen z lesom in obokanimi stropi v mareličnih barvah. Usmerili so naju do izbrane mizice in bili sva pripravljeni na prijeten klepet in začetek kulinaričnega popotovanja.

Najprej nama je prijazen natakar postregel z naravnim sokom iz jabolk in tepk. To so majhne, sladkaste hruškice, ki se jih danes pri nas dobi težje kot včasih. Njihov sok posebej za goste Linharta pridelajo na Brezjah.

POZDRAV IZ KUHINJE

Pričeli sva kar s tremi različnimi pozdravi iz kuhinje, ki so najine brbončice ogreli za prihajajoče jedi. Najprej so nama prinesli sveže pečen kruh brez kvasa z drožmi. Nanj sva namazali tri vrste masla – meni najljubše je bilo zelenkasto zeliščno maslo, Dominika pa je raje posegla po rožnatem maslu iz rdeče pese. Poleg teh dveh, sva na sveže pečenem kruhu preizkusili še lešnikovo maslo, ki je bilo nekoliko bolj milega okusa, vendar se je odlično podalo na hrustljavo skorjo kruha z drožmi. V prikupni espresso skodelici so nama postregli s tipično staro slovensko jedjo z nekoliko nenavadnim imenom – govnač. Gre za juho iz zelja in krompirja, zraven pa so dodali še čips iz slanine, prah tepk in gel črnega česna. Najin najljubši pozdrav iz kuhinje pa je bil brez dvoma gorenjski zajtrk v jajčni lupini. Sestavljen je bil iz nadevane polente, pripravljene iz koruze trdinke, avtohtovne vrste koruze iz Bohinja, rumenjaka in pene krompirja, zabeljen pa z ocvirki in ščepcem črnega poprav. Težko opišem fuzijo domačnosti, ki te prevzame, ko poskusiš to, kar se skriva v jajčni lupini. Pravzaprav niti ne veš povsem dobro kdaj si v roke prijel žlico in jo poskusil – v naslednjem trenutku je jajčna lupina že prazna. Objame te toplina domačnosti in pripravljen si za nadaljevanje.

PREDJED

Za predjed sva poskusili dve različni jedi. Prva je bila račja terina z malinino kremo v kiselkasti juhi in popečenim korenčkom z lešniki. Druga pa je bila hladna sarma, polnjena z ješprenovimi kokicami v omaki iz rdeče pese. Prijazen natakar nama je povedal, da so ti dve jedi zasnovali Biseri, to so otroci s posebnimi potrebami v Radovljici, kar nama je še toliko bolj ogrelo srce.

Preden sva se lotili glavne jedi, so nama postregli še z osvežilno metino kremo z jabolčno granito. Bila je granita, ki si jo zaželiš v najbolj vročih poletnih dnevih, ne veš pa, da jo potrebuješ tudi na pomladni dan, tik preden ti v Hiši Linhart prinesejo na mizo dih jemajočo glavno jed. Granita je najine brbončice resetirala za nadaljevanje kulinaričnega popotovanja in takrat sva se brez dvoma zavedeli, da v restavraciji Hiše Linhart še predobro vedo kako poskrbeti za popolno doživetje brbončic svojih gostov.

GLAVNA JED

Ko je prišel čas za glavno jed, sva na najino mizo dobili dva bogato obložena krožnika – Dominika je uživala v okusih sočne postrvi z rahlo hrustljavo kožico in z zeliščno skorjico z limono. Priloga iz kolerabe in ostalih sestavin se je odlično podala k postrvi, penasta ribja omaka pa je s svojo nežnostjo lepo zaokrožila krožnik, na katerem so svoj prostor našle tudi ikre.

Sama sem za glavno jed izbrala kos krškopoljskega prašiča, ki je edina ohranjena avtohtona pasma prašiča pri nas. Zraven so mi postregli še praženo zelenjavo, omako klinčkov in malo kozjega sira. Pražena zelenjava se je dobro podala k zrezku krškopoljskega prašiča, kozji sir pa je krožniku dodal še tisto piko na i.

SLADICA

Sledila je sladica, ki je presenetila v vseh možnih pogledih. Preizkusili sva dve in vsaka naju je očarala na svoj način. Najprej je prijazni natakar po čokoladni krogli polil gosto vročo čokolado, ki je stopila trdo okroglo lupino in oblila sveže jagode, ki so se skrivale znotraj. Na krožniku je bila še vanilijeva krema in kepica hišnega jagodnega sorbeja. Zdi se, kot da okušaš palačinke s čokolado in jagodami, četudi na krožniku nimaš ničesar, podobnega palačinkam. Okus te sladice je bil tako božanski, da bi prišla v Radovljico še enkrat, samo za sladico kot je ta! Domnika pa je preizkusila kuhano vino v obliki sladice – tudi njo je ta jed popolnoma presenetila in jo pustila brez besed. Krema iz kuhanega vina, sorbet belega vina, karamelni sponge in gel rdeče pese je le nekaj sestavin te izjemne sladice, ki jo lahko poješ z žlico, okušaš pa kot kuhano vino iz skodelice. »Tole pa je bila nova dimenzija kuhanega vina! Še enkrat bi pojedla nekaj takega!« je sladico z navdušenjem opisala prijateljica!

Hišo Linhart poleg sproščujočega in domačnega ambienta in vrhunsko pripravljene hrane odlikuje tudi njihova pristna gostoljubnost. Najin obisk restavracije Hiše Linhart preprosto ne bi bil isti brez simpatičnega in vljudnega natakarja, ki je bil cel čas pripravljen ustreči najinim željam, jedi pa je predstavljal z občutkom in lahkotnostjo.

Preživeli sva lepo popoldne, ki se je ob okusih dobre hrane in požirkih tepkinega vina prevesilo v čudovit večer. Za konec so nama postregli še s tepkami v čokoladi, čokolatinom s tepkovcem in ajdovo kašo v čokoladi. Zares popoln zaključek kulinaričnega večera v restavraciji Hiše Linhart. Še se bova vrnili!

SelectBox je prava oaza adrenalinskih doživetij, wellness tretmajev, gurmanskih doživetij, luksuznih kratkih počitnic in še mnogo drugega. Zakaj je SelectBox drugačen od drugih daril? – Zaradi načina darovanja! Z darilnim paketom SelectBox obdarovancu podarite nepozabno doživetje po njihovi lastni izbiri. Svobodno lahko izbirajo med pestrim naborom kar 2200 doživetji, zato je SelectBox darilni paket, s katerim zagotovo ne boste zgrešili. Oglejte si pestro ponudbo, ki zajema 30 različnih darilnih paketov in opazujte navdušenje svojih obdarovancev!