Kraške elitne ribje kreacije – mečarica iz Apolonije

232695Apolonia je verjetno ena najboljših slovenskih ribjih restavracij, njena kulinarična pot pa jasno začrtana linija čistosti okusov, kulinarične filozofije, ki se napaja pri najboljših.
Šmarje so le streljaj od Sežane proti Štanjelu; gostilna stoji na desni strani ceste in že na prvi pogled skriva krasen ambient. Rezervacije so obvezne.
Včasih je veljalo, da bogatejši tržaški poslovneži obiskujejo Apolonio. Malo zato, da bi bili stran od mestnega hrupa, na Krasu, malo zato, ker je veljalo, da daleč naokoli ni boljše ribje restavracije. Danes je restavracija na vseh boljši kulinaričnih zemljevidih, med drugim tudi v francoskem malem Michelinu, Jeunes Restauranteurs d’Europe in slovenskem ter hrvaškem Gurmanskem vodniku 2013, ki ga je izdal največji gurmanski klub v regiji, saj šteje več kot 30.000 članov.
Mlada in elegantna kreativka je Manuela, kulinarinče ideje v kuhinji pa dnevno uresničuje mama Marica. Dobavitelji so izolski ribiči, ki dnevno ustvarjajo ponudbo restavracije, kuhinja pa temelji na slow food hedonizmu. Izbor vin je lokalno, a zelo celovito usmerjen. Prevladujejo vinorodni okoliši Goriških brd, Vipave, Krasa in obmejne Italije.

Delček svoje gurmanske vedoželjnosti smo potešili z izvrstnim reprezentativnim receptom :

 

 

 

Sestavine:

18-20 dag mečarice,
1 rezina prešane slanine,
sol (uporabljajo morsko jodirano sol z mlinčkom ali himalajsko sol znamke Kotany),
10 dag jajčevcev,
1 majhen krompir,
1 pomaranča,
med.

54649-darne-espadon-vin-blanc-roquette-AG

Priprava:

Mečarica
Rezino mečarice ovijemo v prešano slanino in pečemo na žaru na vsaki strani približno 3 minute.rsz_dsc04921
Jajčevce narežemo na koščke in jih popečemo na žaru.
Krompir narežemo na rezance in ga popečemo na oljčnem olju, da postane hrustljav kot čips.
Pomarančna omaka
Pomarančo olupimo, po želji olupimo tudi krhlje, in kuhamo v medu, dokler masa ne dobi homogene strukture, ki bo primerna za omako.

Krožnik
Popečene jajčevce razporedimo po krožniku, mečarico v slanini položimo na jajčevce ter na ribo dodamo krompirček, ki smo ga naknadno revno solili. Jed oblijemo s pomarančno omako z medom. Za mediteranske sladokusce priporočajo doatno polivko z istrskim oljčnim oljem. Jed okrasite s svežo ali ocvrto baziliko.