Na obisku v gostilni Ražman – okusno, lokalno, domače

Domačija Ražman se nahaja na istrski vinski cesti v vasi Gračišče, občina Koper. Ima dolgoletno tradicijo na področju gostinstva in vinogradništva, kar priča tudi bogata zbirka domačih suhih belih in rdečih vin. Poleg tega se ukvarjajo še z oljkarstvom in sadjarstvom zadnja leta pa tudi s turizmom, saj nudijo pet sob za prenočišče. Znotraj domačije se nahaja Gostilna Ražman, ki je odlična izbira za tiste, ki imajo radi domače in sezonsko istrsko hrano, saj prilagajajo jedilnik glede na letne čase in svežini sestavin.

Gostilna Ražman ima prijeten domač ambient v stari kmečki hiši, v katero radi zahajajo tako domačini kot pa tudi tisti, ki se iz prepolne obale odpravijo na raziskovanje priljubljenih sprehajalnih in kolesarskih poti med vinogradi in oljčniki v zaledju Istre. Takoj ob vstopu v hišo nas predrami vonj po sveže trganem grozdju, ki se vije iz kleti, ki je ne daleč stran, v kateri so po mesečni trgatvi spravili še zadnje grozdje. Prijazno osebje naju je lepo sprejelo in pospremilo do mize. Takoj so nama predstavili nekaj lokalnih specialitet, zraven pa predlagali vinsko spremljavo, ki je nadgradila že tako bogate okuse jedi. Imela sva darilni paket SelectBox »Ekstravagantna večerja«, ki obsega 3-hodni meni z vinsko spremljavo za dve osebi.

 

Za hladno predjed sva dobila narezek iz domačih mesnin. Na krožniku je bil domač pršut, panceta, klobasa, zašinek, kravji sir z Vremščice, ovčji sir s tartufi iz sosednje vasi ter domače oljke in oljčno olje. Zraven sva dobila še domač bel kruh s kvasom in v zadnjih časih vse bolj popularen kruh z drožmi. Domača Malvazija Aurea s svežim okusom, ki je zorjena v inox sodih, pa je lepo omehčala izrazit okus mesnin.

Topla predjed je bila ena mojih najljubših jedi – fuži s tartufi. Domači fuži s sveže naribanimi črnimi tartufi in kremno smetanovo omako so bili prava poslastica. Všeč mi je, da izbirajo med lokalnimi sestavinami in jih vključujejo v svoj jedilnik. Ker sva si zaželela, da poskusiva čim bolj raznoliko hrano si je Špela izbrala njoke z divjačinskim medvedjim golažem, ki je oba presenetil, saj je bilo meso zelo okusno in mehko, da se je kar topilo v ustih. Tudi k tema jedema se je odlično prilegala Malvazija Aurea, ki se je prepletala s kremnim okusom fužijev, kot tudi z nekoliko močnejšim okusom golaža.

Glavna jed je bila vrhunec celotne večerje, saj so bili telečji medaljoni v jurčkovi omaki odlično pripravljeni. Poln okus omake je odlično dopolnil medaljone, ki so bili mehki in zelo lepo popečeni. Zraven je bila še priloga s pečenim krompirjem in mešano zelenjavo na žaru. Tudi tokrat me ni razočarala izbira vina, ki ga je priporočalo osebje, saj se je Malvazija Petrea, ki je šest mesecev starana v hrastovem sodu, dodala prijeten dimljen okus. Prijateljica si je izbrala ombolo v refoškovi omaki s pršutom ter popečeno polento, zraven pa seveda kozarec refoška. Ombolo je narečni izraz za svinjsko ribico, kombinacija s pršutom in refoškovo omaka pa je vse skupaj povezala v polno celoto. Tudi če predstavitev obeh jedi ni imela prav modernega pridiha pa so okusi, ki so se prepletali med seboj, poskrbeli za brbončice v najinih ustih.

Za konec naju je prišel pozdravit lastnik domačije – Vladimir Ražman. Ponudil nama je pester nabor tako klasičnih sladic kot tudi sezonskih, kot so jabolčni in figov zavitek ter tiramisu in Pannacotta. Tiramisu je bil svež in kremast ter polnega okusa, Panna cotta je bila lahka in osvežujoča, izbrano sadje pa je lepo uravnotežilo sladkost celotne sladice.

Ko sva že mislila, da se bova odpravila proti domu, naju je gospod Ražman prijazno povabil na degustacijo domačih vin v klet poleg hiše. Že takoj ob vstopu v klet nama je pojasnil, da še zaključujejo zadnjo trgatev, zato je bila izkušnja še tako posebna, saj sva lahko videla cel postopek, kako se grozdje spremeni v kapljico rujnega. Na začetku nama je postregel z belimi vini kot so Malvazija Aurea, Malvazija Antiqua, Malvazija Petrea nato pa še z Refoškom, Merlotom, Rozejem in Popetris, ki je mešanica caberneta sauvignona, merlota, refoška, syraha. Degustirala sva tudi med različnimi letniki vin, kar je bilo zelo edinstveno, saj se okusi od letnika do letnika zelo spremenijo. Nekatera vina starajo v hrastovih sodih nekatere pa v inox sodih. Proizvajajo tudi peneča se vina, ki jih pridelujejo po klasični metodi. Večer je gospod Ražman zaključil s sladkim rumenim muškatom, za piko na i, pa je dal na pokušino še žganje iz bele omele in refoškov liker. Celotni večer je bil kot potovanje skozi različne letnike vin, različnimi načini predelave in staranja. Večer se enostavno ne bi mogel zaključiti bolje!

Domačija Ražman ni le postojanka ob cesti, ampak je bogata izkušnja, tako za nezahtevne, kot tudi za tiste bolj zahtevne goste, saj poleg odlične istrske kulinarike ponujajo tudi vrhunska domača vina.

V široki ponudbi darilnih paketov SelectBox lahko izbirate med:

Napisal: Tine Venko