Joga za sprostitev

Joga je sistem telesne in duševne prakse z več kot 5000-letno tradicijo, ki izvira iz Indije. Beseda joga izhaja iz sanskrta in pomeni združitev, združenost, povezanost.
Namen joge je, da dosežemo svoj največji potencial ter uživamo v zdravju in sreči. Z jogo lahko močno izboljšamo svojo kvaliteto življenja in ohranjamo vitalnost tudi v pozni starosti.

joga1
Starodavni jogiji so prepričani, da mora biti človek v harmoniji sam s sabo in naravo, skladni pa morajo biti vsi deli človeka, torej telo, um in duša. To lahko dosežemo skozi vadbo, s pravilnim dihanjem in meditacijo, ki so tudi tri glavne značilnosti joge. Dihanje je zelo pomembno, saj je po jogijskem prepričanju vir življenja, z dihalno tehniko pri jogi pa pridobimo nadzor nad dihanjem. Joga deluje na več različnih ravneh in je lahko odlična terapija za kronične bolezni, kjer tradicionalna medicina ne pomaga. Joga izboljša krvni obtok in spodbudi trebušne organe k pravilnemu delovanju, pomaga pa tudi pri izgledu fizičnega telesa. Joga je primerna za vsakogar, saj ne zahteva nobene posebne opreme ali oblačila. To je vadba, s katero ohranjamo vitalnost in jo lahko izvajamo tudi na stara leta. Znan je primer slovenskega igralca, ki jo izvaja pri svojih sedemdesetih letih in mimogrede naredi stojo na glavi ali si da nogo za vrat. Joga je odlična vadba tudi za nosečnice ter kot priprava na porod.

yoga5
Poznamo več vrst joge: hatha, bhakti, raja, jnana in druge, pri katerih se osredotočamo na različne stvari. Pri enih na um in prečiščevanje čustev, pri drugih na predanost bogu in razvijanje ljubezni… Zadnje čase se pojavljajo tudi druge vrste joge, kot je na primer obrazna joga, joga smeha… Za doseganje res globoke sprostitve notranjih in zunanjih organov telesa pa je odlična joga nidra. Edina »nevarnost« pri nidri je, da človek ob njej hitro zaspi, sploh če je utrujen. Ampak tudi to je za nekaj dobro, kajne?

joga
Kje se lotiti joge pri nas? Jogo ponujajo vsi večji športni centri, obstajajo pa tudi specializirani studii joge. Dva taka v Ljubljani sta Parinama, ki se osredotoča na jogo in masažo, ter City Joga, ki se poleg joge specializira tudi za masažo.

Z Vodnikom doživetij SelectBoxa do nakupa darilnega paketa:

  • Šport za vsakogar (Obisk vadbe joge – 2 obiska)
  • Športne aktivnosti (Obisk vadbe joge – 4 obiski)