»Baby shower«: Si vaša prijateljica sploh želi zabave in kaj ji podariti

Mnoge bodoče mamice so skeptične glede zabave pred rojstvom otroka, nekaterim ta prinaša precejšnjo raven stresa, ki v obdobju nosečnosti ni zaželena. Zato je bolj kot kaj ji kupiti za darilo pomembno vedeti, kaj nosečnici predstavlja vir stresa. V času, ko njeno telo preplavljajo hormoni, se bodoče mamice zelo čustveno odzivajo na vse dražljaje iz okolja, zato je dobro vedeti, kako prijateljici pomagati, da »baby shower« mine čim bolj uspešno in s čim manj stresa.

Kot smo si ljudje med seboj različni, so različni tudi viri stresa v času visoke nosečnosti. A nekaj virov stresa je dokaj pogostih, zato se lahko osredotočimo na te.

Nekaterim ni do tega, da so v središču pozornosti

Resda ponavadi bodoča mamica sama ne gosti »baby shower« zabave, ampak jo priredijo in izpeljejo njene prijateljice, a v času visoke nosečnosti nekatere ženske ne marajo pretirane pozornosti, pa četudi s strani najbližjih prijateljic. V tem primeru pripravite praznovanje bodočega rojstva v omejenem krogu najbližjih in poskrbite za ustrezno intimnost srečanja. Predvsem pa imejte posluh za njene skrbi in tudi dvome, izkazano razumevanje in sočutje bo izjemno cenjeno.

Družinska drama

Odnosi znotraj družin so dostikrat bolj zapleteni kot prijateljski. Predvsem odnos nosečnice z mamo, sestrami, sestričnami itd. je v času visoke nosečnosti še posebej prepreden s čustvenimi odzivi. Zato »obveza«, da je na zabavo pred rojstvom otroka treba povabiti tudi ženski del družine, pogost vir stresa. A v resnici je pogosto to breme precej manjše kot si nosečnice to predstavljajo. Navsezadnje »baby shower« zabave (ponavadi) ne trajajo dolgo, v povprečju dve ali tri ure. Zato je pomembno, da ji prijateljice stojijo ob strani in tudi skušajo nevtralizirati morebitne situacije, v katerih bi lahko prišlo do slabe volje.

»Kako sploh se uporabijo vse te reči?«

V sedanjem času nenehnih inovacij in neprestanega toka novosti na področju nege in vzgoje dojenčkov mnoge bodoče mamice ne znajo upravljati z darili, katere prejmejo. To, da niso na tekočem z zadnjo generacijo tehnoloških pripomočkov ne pomeni nič o njihovi zmožnosti materinstva. Vsako darilo, predvsem tehnične narave, ima navodila za uporabo, še lažja pot pa je ogled neštetih »tutorialov« o upravljanju pripomočkov za novodobne mamice in njihove dojenčke.
Če tehnološka neosveščenost skrbi tudi vašo prijateljico, se ognite nakupov visokotehnoloških daril. Navsezadnje je vse, kar je analogno, znova nadvse moderno. Pravzaprav so darila iz naravnih materialov, kot je npr. les, veliko bolj primerna in tudi v trendu, kot pa tehnična darila, katerih ni mogoče uporabiti brez temeljitega preučevanja.

Zadrega z darili…

Pogosto se prijateljice sprašujejo, kaj podariti bodoči mamici. Ker je izbira posamičnih artiklov tako za dojenčke kot nosečnice in bodoče mamice izjemno obsežna se vse bolj krepi praksa podarjanja darilnih bonov ali darilnih kartic. V obsežni ponudbi darilnih kartic SuperCard najdete kar nekaj primernih trgovin, tudi spletnih, kot je npr. Baby Center, Pikapolonica itd.

Nakupi v teh so na voljo na darilnih karticah:

SuperCard Black (v vrednostih 15 EUR, 25 EUR, 50 EUR in 100 EUR)
SuperCard Family (v vrednostih 15 EUR, 25 EUR in 50 EUR)

…in konkreten predlog

Za vas imamo tudi konkreten predlog darila za dojenčke. V zadnjem času se krepi trend lesenih igračk, ki so manj škodljive in tudi bolj spodbujajo razvoj otrok kot pa plastične. Evropski potrošniški center že nekaj časa opozarja na mnogo škodljivih kemičnih snovi, ki so prisotne v mnogih plastičnih igračah, predvsem tistih proizvedenih na Kitajskem. Ker se vseh igrač, ki pridejo na trgu EU ne testira, se krepi prodaja igračk iz lesa in ostalih naravnih materialov. Te so bolj podobne tistim iz časa naših starih staršev kot pa igračam našega otroštva. Lesene igrače ne krepijo le kognitivnih sposobnosti malčkov, ampak zaradi svoje naravne strukture (npr. lesa) razvijajo občutek za dotik. Tako tudi bolj spodbujajo razvoj finomotoričnih sposobnosti najmlajših. Mnogi starši, ki so se odločili za nakup lesenih igrač pa poročajo še o eni prednosti. Lesene igrače so bojda pri igranju z njimi precej tišje od plastičnih. Razlogov, da se pri izbiri daril vrnete v čase retro nostalgije, je torej več kot dovolj.